Tele2 tapte auksjonskampen mot Telenor og Netcom

Etter at myndighetene har auksjonert bort mobilfrekvensene som skal gi superdekning her i landet, står Tele2 igjen på perrongen. Netcom og Telenor lover derimot bedre 4G-dekning allerede etter nyttår.

FULL FART MOT 4G: Mobildekningen blir bedre og bedre. Ikke alle får være med på oppturen.
Publisert:

Fredag 6. desember er en dag norske mobiloperatører har ventet lenge på.

På morgenkvisten annonserte nemlig Post- og teletilsynet resultatene av den svært viktige frekvensauksjonen i tre såkalte frekvensbånd til norske mobilnett.

Auksjonen legger rammene for hva de forskjellige mobiloperatørene her i Norge kan bygge ut av dekning og fart i årene fremover.

Mens Netcom, Telenor og TelcoData sikret seg hver sine blokker i flere frekvenser klarte ikke svenske Tele2 å sikre seg noe.

Dermed kuppet den amerikanske milliardæren Leonard Blavatnik auksjonen rett foran nesen på Tele2 (se faktaboks).

Tele2, som bygger Norges tredje mobilnett, ble dermed stående igjen uten noen nye frekvenser til bruk i sitt nett.

De tre andre sikret seg ganske like blokker i de såkalte 800-, 900- og 1.800 frekvensene. 900- og 1.800-frekvensene er allerede i bruk, men 800-frekvensen er helt ny for mobilbransjen i Norge og skal brukes til å rulle ut høyhastighets mobildata over store deler av landet.

Hva aktørene faktisk betalte for frekvensene er hemmeligholdt og vil først bli offentliggjort tirsdag neste uke. Auksjonen var hemmelig, og aktørene visste dermed ikke hva de andre aktørene var villige til å bla opp.

Hvor de forskjellige blokkene til aktørene skal plasseres i de forskjellige frekvensbåndene vil også bli klart neste uke.

Fordelen med lavere frekvenser er at de gir langt bedre dekning per basestasjon fordi signalene når lengre, mens de høye frekvensene passer best til å gi god kapasitet på mindre områder.

Tele2: - Ikke fornøyd

Frem til i dag har det vært svenske Tele2 som har sittet på færrest såkalte frekvensblokker som kan brukes til å bygge mobildekning.

Administrerende direktør Arild Hustad i Tele2 Norge

Etter å ha tapt auksjonsrunden sier selskapet at de nå vil fortsette byggingen av mobilnettet sitt med de frekvensene de har i dag. Selskapet sitter i dag med ressurser for bruk til 3G- og GSM-nettverk innenfor 900- og 2.100-frekvensene.

- Vi er naturligvis ikke fornøyd med utfallet av auksjonen, men vi har en solid posisjon i Norge som vi vil bygge videre på. Vårt eget nett dekker om lag 75 prosent av befolkningen, sier Mats Granryd, konsernsjef i Tele2-konsernet.

Tele2 sier de nå vil forsøke å sikre seg noen ledige frekvenser i 1.800 båndet, for å kunne rulle ut 4G-teknologi i nettet sitt, noe Tele2 ikke har per i dag. I 1.800-båndet er det nemlig fortsatt noen ledige blokker igjen etter auksjonen, ifølge Post- og Teletilsynet.

Denne frekvensen brukes både til vanlig GSM-teknologi men har i den senere tid blitt brukt til å gi 4G-dekning til blant annet Apple-produkter som iPhone.

- Ingenting endrer seg for våre kunder. Vi har fortsatt det samme nettet som vi hadde i går, og vi vil fortsette å være en utfordrer i det norske markedet (...) Vi vil søke muligheten for å erverve ledige frekvenser i 1.800 MHz-båndet, sier Arild Hustad, direktør for Tele2s norske virksomheter.

Overfor E24 avviser Henning Lunde, direktør for PR og samfunnskontakt i Tele2, at selskapet er avhengige av å sikre seg tilgang til 1.800-båndet for å kunne bygge ut 4G.

Netcom sikret seg indrefileten

I auksjonsrunden til Post- og teletilsynet var det en av frekvensblokkene som ble kalt «dekningblokken» fordi den inneholdt strenge krav til å gi 98 prosent av befolkningen god mobildatadekning innen fem år.

Selv om mange trodde Telenor ville stikke av med dekningsblokken, var det faktisk Netcom som gjorde det.

- Vi er svært tilfreds med utfallet av aksjonen. 800 MHz-båndet er avgjørende for å kunne gjøre 4G-nettet landsdekkende, og NetCom fikk tilslag på indrefileten hvor myndighetene stiller krav til 98 prosents høyhastighets mobildekning innen fem år. Dette går hånd i hanske med NetComs ambisjoner om å tilby overlegne mobile hastigheter, sier NetComs administrerende direktør, August Baumann

Baumann sier at deres 4G-dekning er på rundt 50 prosent i dag, og at den skal opp til minst 65 prosents befolkningsdekning innen første kvartal neste år.

Telenor: - Vi skal fortsatt være best

Norges store telekjempe, Telenor, sikret seg en like stor del av frekvenskaken som Netcom og TelcoData.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen lover at giganten på Fornebu fortsatt skal ligge i tet, selv om de altså ikke fikk tildelt dekningsblokken.

- Telenor skal være fortsatt best med de nye frekvensene. 4G på 800-båndet kommer snart. Vi er nå sikret frekvenser til dekning og kapasitet, skriver Amundsen i en kommentar på Twitter.

- Dette er en stor dag for Telenor og ikke minst for våre kunder. Dekningen blir bedre allerede fra tidlig i 2014. Vi er nå klare til å forbedre dekningen i alle landets fylker – og ikke minst vil innendørsdekningen bli vesentlig bedre, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Les også:

Evry utvider med TelenorFire år gammel telefon havnet på museumTelenor melder om resultathoppHer skrur Tele2 opp basestasjon nummer 2.000Netcom 20 år: - Kapasiteten var på 52 samtaler

Publisert:
Gå til e24.no