Vil kjøpe mobilgigant for 150 milliarder

Amerikanske Dish Network tilbyr rundt 150 milliarder kroner for Sprint Nextel.

YNDET KJØPSOBJEKT: Både amerikanske Dish Network og japanske Softbank har lagt inn bud på mobiloperatøren Spring Nextel. Bildet er fra en Sprint-butikk i Saugus, Massachusetts.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Kampen om USAs tredje største mobiloperatør Sprint Nextel hardner til.

Den amerikanske satellittoperatøren Dish Networks tilbyr nå 25,5 milliarder dollar (snaue 150 milliarder kroner) for å fusjonere med Sprint, melder Wall Street Journal.

Budet innebærer at Dish hoster opp 4,76 dollar i kontanter og rundt 2,24 dollar verdt av sine egne aksjer for hver aksje i Sprint Nextel, ifølge avisen.

Dermed har aksjonærene i Sprint nå to bud å velge mellom.

Japanske Softbank har allerede gitt et bud på 20,1 milliarder dollar, for å kjøpe 70 prosent av selskapet. Dish Network mener de overgår dette budet med 20 prosent.

- Vi mener vi har lagt inn et langt mer attraktivt bud enn Softbank-tilbudet, sier styreleder Charles Ergen i Dish Network, ifølge Wall Street Journal.

Hvis fusjonen går gjennom vil Ergen selv bli det nye selskapets største aksjonær.

Kamp om frekvenser

Som følge av den enorme veksten i bruken av blant annet smarttelefoner, har frekvenser til mobil- og databruk blitt stadig mer ettertraktet.

De store mobiloperatørene kjemper om å sikre seg nok kapasitet i luften, slik at de kan tilby raske mobilnett til sine kunder.

Selv om Dish Network driver med satellitt-TV, har selskapet nylig sikret seg store frekvensblokker. Problemet er bare at selskapet ikke har et mobilselskap som kan utnytte dette.

Budet på Sprint er ikke det første forsøket på å sikre seg en mobilvirksomhet.

Dish Network har allerede inne et bud på amerikanske Clearwire. Selskapet selger både fastnett- og mobilkommunikasjons på grossist- og kundenivå i USA og Europa.

Ironisk nok er det Sprint Nextel som er majoritetseier i Clearwire. I tillegg har Comcast, Google, Time Warner Cable og Intel eierandeler i Clearwire.

Et oppkjøp vil trolig være viktig for Sprint. Selskapet har de siste årene slitt med kundeflukt i konkurransen med USAs to største mobiloperatører, AT&T og Verizon Wireless.

Flere omrokeringer

Kampen om Sprint er bare en av mange pågående omstillinger i den amerikanske mobilbransjen.

E24 skrev nylig at AT&T og Verizon skal være i gang med å vurdere å kjøpe opp britiske Vodafone.

Les saken: Vodafone kan ende som tidenes oppkjøp

Planen skal ifølge Financial Times være å splitte opp selskapet, slik at AT&T kan ta over den globale virksomheten, mens Verizon kan ta over den amerikanske virksomheten Verizon Wireless, som i dag er et samarbeid med Vodafone.

AT&T har også forsøkt å kjøpe den amerikanske virksomheten til Deutsche Telekoms T-Mobile. Det endte med en blank avvisning fra amerikanske myndigheter, grunnet konkurranselovgivningen.

Gjennom et kjøp av Vodafone kan AT&T dermed fortsette å vokse globalt, uten å irritere konkurransemyndighetene i hjemlandet.

Les også

Verizon med nytt våpen mot nettpriateneDette er fremtidsjobbeneFinansnæringen setter sammen A-lag mot datakrimSlik skal de unngå telekollaps under Bieber-konserteneEndelig blir det bredbånd på t-banen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Vodafone kan blitidenes oppkjøp

  2. Verizon vil kjøpe utpartner for 800 mrd.

  3. Byggevaregigant drar lasset på Wall Street

  4. Markedet raser overMicrosofts Nokia-kjøp

  5. AT&T vil betale 2.800 til de som bytter fra konkurrenten