– Jeg trodde jeg skulle bruke Opera til evig tid, men de kastet det vi hadde bygd

Opera-gründer Jon von Tetzchner så selskapet han var med på å starte opp ta en annen retning enn den han hadde staket ut. Nå satser han på en ny nettleser med Vivaldi.

VIVALDI: Jon von Tetzchner starter på nytt med selskapet Vivaldi. Selv sier han at musikk-assosiasjonen til Opera er grunnen til at han valgte navnet.

Sigrid Moe
  • Sigrid Moe
Publisert:

– Jeg har jo egentlig ikke erfaring med å starte opp selskap i noen andre land, sier den norsk-islandske Opera-gründeren Jon von Tetzchner (47).

19 år etter han var med på å grunnlegge Opera Software har han en ny nettleser på markedet.

Da Opera-eventyret ble avsluttet i 2011 var planen å lene seg tilbake og sitte på den andre siden av bordet, bli investor, og bo i USA. Men slik ble det ikke.

– Kastet det vi bygde

Opera valgte å gå en annen vei enn den Tetzchner fulgte da han styrte selskapet, og dermed kom det en mangel inn i gründerens digitale liv.

– Jeg trodde jeg skulle bruke Opera sin nettleser til evig tid. Men de valgte å begynne på nytt, og kastet ut det vi bygde, sier Tetzchner.

– Vi gjør dette for oss selv, brukerne våre, som vi fikk knyttet nær kontakt med gjennom Opera, og alle som vil være med, legger han til.

Les også

Her snakkes det ikke om det vi skal leve av etter oljen. Her skapes det

Nye kontor

I 1999: Her er Jon von Tetzchner i 1999, da han ledet Opera Software, som akkurat hadde mottatt en rekke priser for sin kjappe og lite kravstore nettleser.

Erik Johansen

Vivaldi har hovedkontor i Oslo, og flyttet inn i de nye lokalene ved Akerselva i Oslo for noen uker siden.

Fra møterommet han møter E24 på kan han se ned på gangveien han pleide å gå hver dag da han jobbet i Opera.

– Plasseringen er ikke tilfeldig. Da jeg jobbet med Opera ønsket jeg også egentlig å ha kontorer her, sier Tetzchner.

Han er på besøk i Oslo. Til vanlig bor og jobber han fra Boston i USA, der jobber de ansatte hovedsakelig med administrasjon, i Oslo og på Island er det flest utviklere.

– Samme følelse

Vivaldi har nå nesten 30 ansatte, om lag ett og et halvt år etter at arbeidet med nettleseren begynte. De fleste av de ansatte i Oslo har vært ansatt i Opera.

– Det er litt den samme følelsen nå som da vi startet Opera. De ansatte synes det er gøy å satse på nytt og brukerne tar godt imot oss, men det går fortere denne gangen.

Tetzchner han finansiert Vivaldi selv, og forteller at han ikke har noen planer om å få inn flere investorer eller sikte mot børs.

Han forklarer at de vil gå motsatt vei enn de andre nettleser-utviklerne.

– Det er vanlig å finne et godt design, og høste skryt for det. Vi lar brukerne bestemme hvordan de vil bruke vår nettleser, sier Tetzchner.

Les også

- Det har blitt sydd altfor mange puter under armer i IT-bransjen

Ikke ferdig

Brukerne kan blant annet velge hvor oppgavelinjen skal være på skjermen, og hvordan de liker best å bruke hurtigtaster, bokmerker og faner. Og så åpnes nettleseren med samme sider åpnet som du sist lukket dem med.

– Tanken er at du skal kunne fortsette arbeid, ikke begynne med blanke ark hver gang du lukker og åpner nettleseren, forklarer Tetzchner.

Les også

Russland- og valutasmell gir kuttrunde i Opera

Arbeidet med nettleseren er ikke ferdig, og det er ikke satt noen dato for lansering. Den kommer når den er ferdig, forklarer gründeren.

Det som nå kan lastes ned har fått navnet «Technical Preview 3», og kan så langt notere over 1,3 millioner nedlastinger. Neste skritt blir en beta-versjon, og de skal også lansere sin egen e-postklient.

– Jeg bruker den vi har nå som min hovednettleser, men det er fremdeles noen som opplever treghet eller andre svakheter ved noen funksjoner, og det jobber vi kontinuerlig med å utbedre, sier Tetzchner.

– Norge har kommet langt

Fra sitt nye land, USA, kan han se hvor langt den digitale utviklingen har kommet i Norge. Han beskriver det å reise til andre land som en tidsreise tilbake i tid digitalt.

– Når jeg betaler en regning i nettbanken min i USA, så går den inn til min bank, som skriver ut en sjekk på betalingen, og så blir den sendt i posten, sier Tetzchner.

– Jeg skulle ønske at jeg tullet, legger han til.

Han synes det offentlige i Norge også har kommet svært langt i digitaliseringen.

IT i det offentlige i Norge har vært under debatt, spesielt i NAV. Der gikk IT-direktøren i fjor på dagen, etter uenighet med ledelsen, og tidligere i år fikk NAV-direktøren sparken av arbeidsministeren.

Les også

Kjendisinvestorenes reklamebyrå henter penger

NAV-jobb?

I kommentarfelt og forum har Tetzchner blitt tatt frem som et eksempel på noen som kunne ha gjort noe spennende med sektoren.

– Kunne du ha jobbet med IT i NAV?

– Jeg jobber med teknologiske løsninger, ikke politikk. Det jeg personlig får mest igjen for er å jobbe mot sluttbrukerne, få et forhold til dem og ikke ta andre hensyn. I det offentlige er det en annen situasjon, sier Tetzchner.

Han opplever også at han har et annet syn på ledelse enn det som hersker i det offentlige.

– Jeg er mer opptatt av at en feil skal fikses enn å peke ut den som har gjort en feil. Feil skjer, sånn er det. Det handler ikke om inkompetanse, sier Tetzschner.

Han synes at den store oppmerksomheten rundt alle feilene i det digitale i det offentlige Norge er overdrevet.

– Alt henger sammen, og det har ikke vært synlige sikkerhetshull. Noen har gjort en veldig god jobb, sier Tetzchner.

– Men det er klart, man kan alltid bli bedre, legger han til.

Her kan du lese mer om

  1. Entreprenørskap
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Opera-gründer Jon von Tetzchner kritisk til salg:
    – Det er ikke slik en vil la selskapet gå

  2. - Må ikke flytte til Silicon Valley for å lykkes

  3. Opera-gründer: Taper fortsatt på nettleser – tjener på islandsk valuta

  4. Annonsørinnhold

  5. Opera-gründeren: Norge kunne hatt en liten Google

  6. Etterlyser langsiktig kapital fremfor opsjonsskatt i statsbudsjettet