EU-krav senker mobilselskapenes utenlandsgebyrer: Telenor-selskapet Dipper kutter prisene før fristen

EU fortsetter å stramme inn på mobilselskapenes utenlandsgebyrer. Fra 30. april faller prisene ytterligere, men et norsk selskap vil «tjuvstarte».

BLIR BILLIGERE: Med nye krav fra EU blir det fra 30. april langt billigere å bruke mobilen for europeere på reise i Europa. Illlustrasjonsbilde fra London.

Gabriel Bouys AFP
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Gebyrene man blir fakturert på reise utenlands har vært en pest og en plage for mobilbrukere i årevis, men de siste årene har prisene stadig blitt redusert.

Priskuttene kommer blant annet som følge av et sterkt press fra EU, som har som mål å fjerne økonomiske hindre på kryss av landegrensene sine.

Gebyrene mobilselskapene tar for å la besøkende bruke mobilnettet på reise er én av hindrene som har mobilisert politikerne i Brussel og Strasbourg, og EU har helt siden 2007 innført stadig strengere gebyrbegrensninger.

EU-parlamentet stemte i oktober 2015 for at surfe- og ringegebyrene (roaming) skal helt bort innen juni 2017 for alle EU-borgere som er på reise i andre EU-land. Siden Norge er med i EØS-avtalen, omfatter regelendringene også oss.

Selv om vi må vente til neste sommer før vi kan bruke mobilen til samme pris som hjemme når vi reiser rundt i Europa, starter EU en nedtrapping allerede 30. april.

Fra og med den dagen vil mobilselskapene maksimalt kunne ta 0,05 euro (47 øre) ekstra per minutt for samtaler, 0,02 euro ekstra per sms (19 øre) og 0,05 euro ekstra per megabyte (47 øre), før moms (MVA).

Åsa Lunde, administrerende direktør i mobilselskapet Dipper

Dipper AS

Ifølge EU-kommisjonen har kravene deres gjennom årene ført til en reduksjon i utenlandsprisene på over 80 prosent, mens utenlandssurfing har blitt opp til 91 prosent billigere. Samtidig har databruken på reise i EU økt med 630 prosent i perioden.

Både i 2014 og 2015 ble prisene kuttet hos mange operatører, inkludert mange norske. I fjor sommer fortalte Telenor Norge-sjef Berit Svendsen til E24 at de hadde merket en markant oppgang i kundenes databruk utenlands etter priskuttet før sommeren 2015.

Les også: Mobilutfordrer erklærer priskrig mot gigantene: – Telenor og Telia tjener penger som gress

Dipper først ut

Selv om alle de norske aktørene må føye seg etter de nye kravene fra 30. april er det én aktør som er i gang allerede.
Fra 1. april vil nemlig Dipper kutte sine priser.

Dipper er et heleid datterselskap at Telenor, og ble opprettet i 2013 som et nytt mobilselskap for små og mellomstore bedrifter. Selskapet skal operere uavhengig av Telenors bedriftstilbud og har blant annet ingen bindingstider som er vanlig i bedriftsmarkedet.

EUROPA-PASS: Prisene for mobilbruk utelands i Europa kuttes, det gjelder også Tyrkia. Her Istanbul og Bospuros-stredet.

Osman Orsal Reuters

Dipper kutter fra 1. april surfeprisen i Europa fra 1,65 kroner per megabyte til 41 øre, et kutt på 75 prosent. Ringeprisen kuttes fra 1,29 til 41 øre, et kutt på 68 prosent.

Samtidig kuttes pakketilbudet kalt «Europa-passet» fra 49 til 19 kroner per dag, og inkluderer også Sveits og Tyrkia.

Dipper kutter også prisene som gjelder reiser til USA. Databruk kuttes fra 9,99 til 1,49 kroner per megabyte, og samtidig lanseres en surfepakke for USA med 600 megabyte for 299 kroner.

– Det kjennes veldig godt å kunne kutte prisene så mye, og være først ute, sier Åsa Lunde, administrerende direktør i Dipper, i en uttalelse.

Les også: Netcom ble til Telia og kuttet alle surfegebyrer i Norden

Selskapet skryter av en vekst i antall kunder i bedriftsmarkedet på 56 prosent i 2015.

– Vi håper at dette tidlige priskuttet skal gjøre at enda flere får øynene opp for at det finnes rimelige og gode alternativer i markedet, sier Lunde.

Hos eieren Telenor kommer det også endringer hvert øyeblikk. Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor Norge lover et nytt og sterkt tilbud til kundene deres:

– Vi har egne planer, kundene våre kan være trygge på at Telenor i god tid før sommerferien vil gi dem et betydelig løft for bruk av mobilen i utlandet, sier han i en kommentar til E24.

Kommunikasjonsdirektør i Telia Norge, Henning Lunde, opplyser at et av deres mobilselskaper, OneCall, allerede kuttet prisene for sine kunder for noen uker siden.

I motsetning til Dipper, som kun selger til bedriftsmarkedet, selger OneCall kun til privatmarkedet.

OneCall tar for tiden 49 øre per minutt for å ringe fra EU til Norge, 11 øre minutte for å motta samtaler, 19 øre per sms og 49 øre per megabyte.

Les også

Mobilkrigen fortsetter: Ice og Telenor vil kjempe om «kabelkutterne»

Les også

Faren for bevisste angrep bekymrer myndighetene

Les også

– Trist og vemodig at navnet blir historie

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Telenor fjerner utenlandsgebyrene i Europa

  2. Sjekk feriebesparelsene: Mobilselskapene i full Europa-krig

  3. Fjordkraft og Dipper til topps i mobilundersøkelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Billigere i Europa også for Telia-kunder

  6. Surfeeksplosjon i sommer etter nye roamingregler