Corona-situasjonen har påvirket gründere hardt, spesielt kvinner, skriver kronikkforfatteren. Her folk med munnbind på Torgallmenningen i Bergen sentrum.

Paul S. Amundsen / Bergens Tidende

Slik rammer corona kvinnelige gründere i Norge

Koronapandemien har påvirket livene til millioner av mennesker globalt, ettersom den farlige sykdommen fortsetter å sette et dypt kutt i verdensøkonomien. Gründere og småbedriftseiere er i frontlinjen for disse konsekvensene, på grunn av samfunnsnedstenging, og kansellering av ulike forretningsaktiviteter og arrangementer som har tømt selve livsnerven i mange virksomheter.

 • Bintu Zahara Sakor
  Bintu Zahara Sakor
  Gründeren av den norske startup Muzofund
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Den stadig mer populære innrammingen av gründere som motstandsdyktige mennesker utelater ofte de virkelige, vanskelige situasjonene de ofte kan møte på, spesielt i tider som denne.

Det økonomiske utfallet av pandemien har blitt kjent over hele verden, og siden dette har påvirket virksomheter, har kvinnelige gründere vært blant de hardest rammede. I vanlige tider er de underfinansierte, mindre inkludert og møter betydelig høyere barrierer for å bli tatt på alvor enn mannlige kolleger, også i Norden som er kjent for sine likestillingsverdier.

Å overvinne krisen vil være en lang, smertefull prosess for å redusere de voksende barrierer i næringslivet mellom de to kjønnene.

Les også: Nå må bedriftene brette ut sitt kjønnsregnskap

Forskning viser at kvinnelige gründere er svært underrepresentert i alle ledd av entreprenørskap i Norden, noe som står sterkt i kontrast til den mye innvarslede kjønnslikestillingen i andre livssfærer. I Norge utgjør kvinnelige gründere bare 30 prosent av alle gründere, noe som er et resultat av faktorer relatert til lite kapital og tilgang til muligheter.

Ifølge en fersk rapport, har kvinnelige gründere blitt spesielt hardt rammet av pandemien på grunn av tendensen til å drive næringer som krever større grad av nærhet, deriblant personlig pleie og gjestfrihet.

Innovasjon Norges portefølje viser en jevn nedgang i andel kvinnelige gründere fra 27 prosent i 2019 til 24 prosent i 2020. Kvinnelige gründere utgjør også 32 prosent av dem som drar nytte av Innovasjon Norges COVID-19-krisepakke for nyetableringer og SMEs.

Det er virkelig en alarmerende situasjon for alle selvstendig næringsdrivende når de møter usikkerhet om kundenes virksomhet og begrensninger for deres forretningsaktiviteter og utvikling.

Se statistikk: Nordisk kapitalinnsamling etter kjønn:

Fra Unconventional VC: s Nordic startup funding report 2020.

En av de kvinnelige gründerne vi i Muzofund har jobbet med under korona er Chaitra Shamraya. Chaitra er en journalist fra India, som startet sitt eget selskap innenfor digitalt innhold under pandemien.

Chaitra Shamraya, en kvinnelig gründer fra India, men for tiden holder hun til i Oslo Norge.

Privat

Da hun delte sin erfaring med Muzofund sa Chaitra at: «pandemien har vært en lærerik opplevelse, ettersom den har utfordret meg til å tenke annerledes og jobbe uredd. Men jeg er mer bekymret for de langsiktige innvirkningene, kundene mine driver for det meste sine egne startups, som mangler investorer. På grunn av dette blir jeg ikke betalt nok av arbeidsgiverne mine og får mindre lønn, noe som igjen påvirker mitt eget selskap».

Noen få skritt for å bryte barrierer og for å bygge virksomheten er preferanser mellom kjønn, manglende tilgang til kapital, forbindelse og nettverk, inkludert manglende informasjon.

«Som kvinnelig entreprenør» fortsetter hun «har jeg nylig aktivert selskapet mitt, og beløpet som måtte anskaffes gjennom virksomheten min er utrolig».

Shamraya forteller at, «å fortsette å jobbe som en digital innholdsskaper under denne pandemien har noen ganger vært demotiverende fordi selskapene ikke hadde råd til å betale».

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Entreprenørskap
 2. Koronaviruset
 3. Innovasjon
 4. Kommentar

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tre gründere forteller: Slik var det å starte opp midt i pandemien

 2. Kritisk for oppstartsbedrifter: - Frykter en generasjon entreprenører blir borte

 3. Betalt innhold

  – En ramp med glimt i øyet

 4. Helsestartups får stryk på mangfold

 5. Vi trenger flere kvinner i toppen