Facebook-gründerens fem eventyrlige fremtidsvisjoner

Skaperen av Facebook, Mark Zuckerberg, holder ikke tilbake når drømmer seg inn i fremtiden

FREMTIDSVISJONER: Facebook-skaperen Mark Zuckerberg har noen sprø visjoner for fremtiden, Oculus Rift er nok den mest jordnære.

Edgar Su
 • Sindre Blicher Larsen
Publisert:

Facebook har hatt en stødig vekst på børsen det siste året, med en økning på litt over 30 prosent i løpet av de siste tolv månedene.

Les også

Slik ser den typiske Facebook-lederen ut

Grunnlegger Mark Zuckerberg har all grunn til å feire, men bruker heller tiden på å se frem over, langt frem over. Forrige uke hold han et av sine offentlige Q&A-møter, der han la frem noen av sine fremtidsvisjoner. Hver eneste sprøere og mer drømmende enn den forrige.

Virtuell virkelighet

I fjor kjøpte Facebook opp Oculus VR for 3 milliarder dollar (over 24 milliarder kroner) som spesialiserer seg i virtuell virkelighet, og neste år blir deres første kommersielle virtuell virkelighetsbriller, Oculus Rift, lansert. Zuckerberg omtalte teknologiens fremtid som «ganske sprø.»

– Oppdraget vårt er å gi folket muligheten til å oppleve hva som helst, selv uten å dra til et fysisk sted, møte en person eller noe som er fysisk umulig å skape i den analoge verden, sa Zuckerberg under møtet.

Undertegnede har selv testet utviklerversjonen av Oculus Rift i tre korte minutter, og som flere andre også har opplevd, var kraftig kvalme en sterk bivirkning av den virtuelle virkeligheten.

Les også

Virtuell virkelighet får Facebook til å ansette som aldri før

FILOSOFISK: Skaperen av Facebook, Mark Zuckerberg, stiller noen interessante spørsmål om hvordan fremtiden blir. Det meste virker som tatt ut av en film, fremfor virkeligheten.

Jim Watson

Telepatiske evner

– Det neste logiske steget etter virtuell virkelighet er telepati, forklarte Zuckerberg.

Hvor logisk steget faktisk er, kan selvfølgelig diskuteres, men Zuckerberg ser en fremtid der vi kan kommunisere med hverandre uten å bruke tekst eller stemmen. Teknologi som gjør det mulig å «sende» tanker og følelser ved hjelp av telepati.

– Du vil kunne ha muligheten til å tenke på noe, og vennene dine vil umiddelbart kunne oppleve det samme hvis du vil. Dette ville være den ultimate kommunikasjonsteknologien, sier Zuckerberg.

Det er nok flere som blir litt urolige hvis Facebook plutselig kan «lese» tanker, heldigvis er det ingen tegn på at dette kommer til å skje i den nærmeste fremtid.

Les også

– Dette er de 50 smarteste selskapene i verden

Evig liv

Zuckerberg har en interesse for hvordan mennesker fungerer, og under møtet var han spesielt grepet av hvordan hjernene våre virker.

– Hva vil la oss kunne leve evig? Hvordan kurerer vi alle sykdommer? Hvordan fungerer hjernen? Hvordan fungerer læring, og hvordan kan man akselerere menneskets læringsegenskaper sa Zuckerberg.

Facebook-gründeren undret også over mulighetene for en grunnleggende matematisk lov som regulerer menneskelig interaksjon og som er med på å bestemme hva og hvem vi bryr oss om.

Kunstig intelligens

Facebook bruker allerede kunstig intelligens for å forsøke og forstå det faktiske innholdet i individuelle innlegg på nettsiden, slik at algoritmer skal kunne skille og sortere mellom ulike innlegg.

Zuckerbergs ideer og planer stopper ikke der: Målet er å skape kunstig intelligens som er mer avansert. Han vil skape intelligens som har mulighet til å forstå innholdet i både bilder og film.

Les også

Facebook åpner forskningssenter i Paris

– Hvis vi kan bygge datamaskiner som kan forstå hva som er i et bilde og kunne fortalt innholdet til en blind person som ikke har mulighet til å se på noen andre måter, så ville det vært ganske spektakulært, forklarte Zuckerberg.

Dette vil blant annet være med på å gjøre nyhetsstrømmen på Facebook, og de forventer at de kan levere denne tjenesten innen tiåret.

Internett fra satellitter

Over 60 prosent av alle menneskene på jorden har ikke tilgang til Internett, både Facebook og Google har vist interesse for å hele verden internett. Facebook har blant annet investert i droner for å gi nett til Afrika, Google har tidligere i år investert i Elon Musks romprosjekt SpaceX for å kunne gi nett via satellitter.

– Ideen for fremtiden er at vi vil kunne stråle internett ved hjelp av fly eller en satellitt – de vil kunne kommunisere med jorden ved hjelp av presise lasere avsluttet Zuckerberg.

Det er i hvert fall ingen tvil om at verdens 16. rikeste (via Forbes) har tid til å filosofere litt om fremtiden, hvorvidt gründerens visjoner forblir spådom eller manifesterer seg i virkelighet gjenstår å se.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Facebook
 2. Mark Zuckerberg
 3. Kunstig intelligens
 4. Virtual Reality
 5. Teknologi

Flere artikler

 1. Slik vil Mark Zuckerberg gjøre VR sosialt

 2. Facebook vil la hjernen kontrollere enhetene dine

 3. Enorme forventninger til Facebook: Her er de mulige skjærene i sjøen

 4. Facebook-aksjen hoppet etter grilling: – Må bli flinkere til å være politi

 5. Betalt innhold

  Fire hjemvendte svensker skal revolusjonere den norske boligdrømmen