Bystyreflertall for salg av Oslo Kino

Et flertall i Oslo bystyre gikk onsdag som ventet inn for at kommunens aksjer i Oslo Kino kan selges til en privat eier.

VIL SELGE: Bystyret i Oslo har gått inn for salg av Oslo Kino. Her er det kø utenfor Colosseum i forbindelse med premiere på en av Twilight-filmene.
Publisert: Publisert:

Venstre, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet stemte for salg, mens Rødt, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti stemte imot, skriver Aftenposten.

– Tilbudet i Oslo er bedre enn København og Stockholm. Det er et tap for Oslos innbyggere om Oslo Kino selges. Det blir neppe en happy ending, sa Victoria Maria Evensen (Ap) til stor applaus fra galleriet.

Venstre mener det vil være kortsiktig kulturpolitikk å fortsette med Oslo kommune som eier.

– Både teknologien og kinomarkedet er i utvikling. Vi kan ikke snu ryggen til denne utviklingen. Eieren av Oslo Kino må kunne tilpasse seg konkurranse og foreta betydelige investeringer. Det handler om kulturpolitikk, og Venstre vil at Oslo Kino skal fortsette å tilby det beste kinotilbudet. Til det trengs det kapital og omstillingskraft, sa Anders Mathisen Bergsaker (V), ifølge Aftenposten.

For raskt

Andreas Halse (Ap) pekte på at Oslo Kino allerede ligger godt an i den teknologiske utviklingen og at Oslo kommune har vært villig til å investere i ny teknologi.

– Vi viser at vi evner å følge den teknologiske utviklingen. Vi ligger til og med foran utviklingen, sa Halse og viste til Norges heldigitaliserte kinotilbud.

Arbeiderpartiets varaordfører og gruppeleder i bystyret, Libe Rieber-Mohn, mener behandlingen av saken har vært for rask.

– Hastverket er uforståelig. Vi har ikke fått synliggjort konsekvensene av et eventuelt salg. Vi frykter at et salg i Oslo vil ha smitteeffekt og at en lang, norsk kulturtradisjon nå svekkes, sier hun.

Den nordiske giganten, svenske SF Kino, og Olav Thon Gruppen har begge vist interesse for å kjøpe selskapet.

Pris og evne

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) sier at bystyret vil legge vekt både på pris og kjøperens evne til å drive kino når de skal avgjøre hvem som får tilslaget.

– Vi må ha riktig pris og riktig eier. I den forbindelse vil vi vurdere interessentenes vilje og evne til å videreutvikle kinotilbudet i Oslo. Vi har ikke noen spesielle krav ut over det, men alle som vil drive kino i Oslo må søke konsesjon, få denne innvilget og følge konsesjonsvilkårene, sier Bjercke.

Regissør Sara Johnsen tror det kommersielle hensynet hos en ny, privat eier vil gå ut over bredden i kinotilbudet.

– Da satser man på komedie, og på brede filmer som man tenker at ikke har noe kontroversielt innhold, ikke kan være noe som helst komplisert. Det blir popkornfilmer, og det blir mye for ungdommer som går mest på kino, sier hun til NRK.

Kulturbyråden peker på at den teknologiske utviklingen gjør at det blir stadig lettere å tjene penger på å tilby et bredere kinotilbud.

– Vi ønsker ikke å politisk detaljprogrammere det fremtidige kinotilbudet. Men teknologien legger til rette for raskere og billigere distribusjon, og markedet utvikler seg slik at det blir flere små saler enn noen få store saler, noe som peker i retning av større mangfold, sier Hallstein Bjercke.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no