Instagram kan bruke barna dine i reklame

Både voksne og mindreårige brukere av fototjenesten Instagram kan snart bli brukt i reklame uten å få betalt én eneste krone.

RETT TIL REKLAME: Med sine nye brukervilkår kan Instagram bruke infomasjonen og bildene dine i reklame, uten at du får betalt en krone. Dette gjelder også barn over 13 år.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Fra 16. januar inntrer Instagrams nye brukervilkår. På nettet raser allerede debatten over mange av betingelsene nettstedet nå innfører i sine brukeravtaler.

Endringene kommer etter at Facebook kjøpte Instagram tidligere i år, og retter seg særlig de store markedsverdiene som ligger i informasjonen som brukere legger igjen.

«For å bistå oss i å levere interessant betalt eller sponset innhold (...), godtar du at en bedrift eller annet foretak kan betale oss for å presentere ditt brukernavn, status, bilder (med tilhørende metadata) og/eller handlinger du foretar deg, i forbindelse med betalt eller sponset innhold eller reklame uten noen kompensasjon til deg», står det i de nye retningslinjene.

Etter nyttår kan du altså ufrivillig ende opp i en reklame eller kampanje for Instagram uten å selv være klar over det. Har du for eksempel lagt ut bilder fra en familieferie i utlandet, kan hotellet betale Instagram for å bruke bildene dine i en reklame for hotellet.

Barnereklame

De nye reglene gjelder også for barn. Selv om den populære bildetjenesten har en aldersgrense på 13 år, sikrer Instagram seg nå rettigheten til å bruke deres bilder og informasjon i markedsføring.

«Hvis du er under 18 år, eller under myndighetsalder av noen annen grunn, samtykker du på vegne av minst én av dine foreldre eller juridiske verger at de også har godtatt denne betingelsen (...) på dine vegne», skriver selskapet i de nye betingelsene.

Instagram skriver videre at de sikrer seg retten til å distribuere brukerinformasjon til selskaper i samme gruppe. Ettersom Facebook nå eier Instagram kan bildene og informasjonen din like godt ende opp i markedsføring via Facebook.

- Avtalen spør folk om å godta en uspesifisert kommersiell bruk av bildene deres i fremtiden. Det gjør det vanskelig å gi et informert samtykke til avtalen, sier Kurt Opsahl, senior juridisk rådgiver hos Electronic Frontier Foundation, ifølge Cnet.

Fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet forteller at foreldre ikke nødvendigvis må gi sitt samtykke til at barna bruker tjenester som Facebook og Instagram.

- Spørsmålet blir om en 13-åring normalt vil være kompetent til å gi samtykke til slike brukeravtaler. Jeg kjenner ikke denne avtalen spesifikt, men vi har sett at det er tilfelle hos Facebook for eksempel, sier fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Het debatt

Debatten om de nye vilkårene raser nå på flere nettsteder og sosiale medier.

Det er derimot ikke første gangen at sosiale nettjenester prøver å sikre seg noe av markedsverdien som både voksne og mindreårige brukere representerer.

I juni ble det kjent at Facebook ønsker å tillatte barn under 13 år å bruke tjenesten.

Målet med å la yngre barn slippe til skal være at foreldre skal kunne ha tett kontroll på hva barna foretar seg på siden, samtidig som det åpner store nye inntektsmuligheter for selskapet.

- Dette er en kamp vi kommer til å ta, sa Facebook-gründer Mark Zuckerberg om saken i fjor.

Den eneste måten å unngå de nye vilkårene på Instagram er ved å slette kontoen din innen 16. januar. Selskapet skriver nemlig i sine vilkår at du godtar avtalen ved å bruke tjenesten, enten via mobil, nett eller andre plattformer.

De nye reglene gjelder bilder og informasjon du legger ut fra og med den 16. januar.

Det anerkjente IT-magasinet Wired har allerede lagt ut en oppskrift (ekstern link) på hvordan man laster ned Instagram-bildene sine og sletter kontoen.

Det har ikke lyktes E24 å komme i kontakt med Instagram tirsdag.

Les også

Google kjøper Instagram-rivalInstagram-kjøp godkjent: Facebook fortsatt i minusForbrukerombudet vil stoppe reklame på Facebook

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring

Flere artikler

  1. Instagram: - Vi skal ikke selge bildene dine

  2. – Det skal være lett å forstå, kort og med forståelig språk

  3. Nye regler fra mandag: Får større makt over egen økonomi: 15-åringer kan få kort på egenhånd

  4. Besøksinformasjon ble solgt videre av amerikansk selskap

  5. Tinder fjerner «ulovlige» app-vilkår