Nå faller bensinprisene

Etter rekordpriser på bensin og diesel i forrige uke, har Circle K og Shell-stasjonenes eier St1 nå kuttet prisene. Årsaken er lavere innkjøpspriser.

BILLIGERE BENSIN: På Shell Tåsen kostet en liter 95 blyfri bensin16,09 kroner torsdag. Det er betydelig under prisene for en uke siden. Circle K og St1 har satt ned de veiledende prisene etter at innkjøpsprisene fra raffineriene har falt.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Circle K nådde tidenes nivå på bensinprisen i forrige uke, med en veiledende pris på 16,67 kroner på 95 blyfri.

Nå har noen av de største bensinstasjonskjedene i landet satt ned igjen prisene på bensin og diesel, etter at innkjøpsprisene har gått ned.

Vi har satt ned våre veiledende priser på bensin og diesel to ganger siden toppnivået 22. mai, sier Circle K-talsmann Knut Hansen til E24.

Kjeden har satt ned den veiledende prisen på 95 blyfri bensin med 16 øre fra 16,67 kroner literen til 16,51 kroner literen. Dieselprisen er kuttet med 11 øre per liter fra 15,74 til 15,63 kroner.

Vi har hele tiden vært åpen på at vi endrer veiledende priser når innkjøpsprisene endres, derfor er det naturlig å sette ned veiledende pris tilsvarende fallet i innkjøpspris, sier Hansen.

– En liten reduksjon

Også St1, som blant annet driver 400 Shell-stasjoner i Norge, merker at innkjøpsprisene faller. Kjeden påpeker at prisene på diesel og bensin fra raffineriene har falt med 1,98 prosent siden 24. mai, og viser til tall fra Platts.

Men i samme periode har dollaren styrket seg mot kronen med 1,11 prosent, noe som fører til dyrere bensinpris i kroner og dermed motvirker prisnedgangen.

Til sammen medfører disse to elementene likevel en liten reduksjon i vår innkjøpspris, sier driftssjef Erlend Føleide i St1 Norge til E24.

Han påpeker at det er store variasjoner på pumpeprisene fra sted til sted, fordi dette varierer med den lokale konkurransen.

– Men det at innkjøpsprisen går noe ned, betyr også at prisen kundene gjennomsnittlig må betale for en liter drivstoff blir noe lavere, sier han.

STORE VARIASJONER: Drivstoffprisene har variert svært mye den siste uken. Her på Shell Tåsen var bensinprisen nede i 14,89 kroner den 28. mai.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Innkjøpsprisene er volatile

Ifølge bensinstasjonskjedene utgjør skatter og avgifter rundt 60 prosent av drivstoffprisene.

Innkjøpsprisene utgjør 30 prosent av prisen ved pumpen, mens aktørene sitter igjen med rundt 10 prosent av prisen, penger som går til å dekke utgifter ved transport, drift av stasjonene og noe profitt.

Prisene er påvirket av en kraftig oppgang i oljeprisen den siste tiden. Torsdag handles nordsjøoljen Brent til 78,34 dollar fatet, fra 52,16 dollar fatet for ett år siden. Også valutakursen har svinget en del i det siste, og kronen

– Innkjøpsprisene våre er volatile, i perioder svinger de mye, andre ganger mindre, sier Hansen.

– Det er mange grunner til det, ikke bare råoljeprisen, men også valutakursene, tilbud og etterspørsel etter bensin og diesel globalt, sesongvariasjoner og kapasitet på raffineriene som produserer bensin og diesel, sier han.

Høy pris i Finnmark

Enkelte steder har bensinprisen vært ekstra høy. I forrige uke måtte kundene på Coop Børselv en stund ut med 19,43 kroner per liter for blyfri bensin.

Les mer: Er dette tidenes høyeste bensinpris? – Folk er forbanna

De høye drivstoffprisene skapte reaksjoner, blant annet hos Arbeiderpartiet som beskyldte regjeringspartiet Fremskrittspartiet for populisme.

Denne uken har prisene dalt mange steder. I Oslo har prisen til tider ligget på under 15 kroner literen for 95 blyfri på enkelte stasjoner.

Her kan du lese mer om

 1. Circle K
 2. Shell
 3. Trafikk
 4. Bil

Flere artikler

 1. Circle K setter opp bensinprisene igjen: – Det er «all-time high»

 2. Bensinprisene faller - igjen

 3. Nær ny rekord for bensinprisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Bensinprisrekord

 6. Årets dyreste bensin etter nytt prishopp: Nærmer seg fjorårets rekordnivåer