Nettportal kan gi billigere forsikring

Forbrukerne får mer makt.

TOMMEL OPP: Forbrukerminister Audun Lysbakken (SV) er optimistisk på vegne av den nye forsikringskalkulatoren.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Forbrukerrådet lanserte mandag en internettjeneste som skal gjøre det lettere å finne den beste og billigste skadeforsikringen.

I samarbeid med bransjen har Forbrukerrådet siden januar 2008 utviklet en forsikringskalkulator som er å finne på Finansportalen.no.

Den gjør det mulig å sammenligne tilbudene fra de forskjellige selskapene.

Foreløpig er fire mindre forsikringsselskaper tilknyttet portalen; Storebrand, Frende, Nemi og Jernbanepersonalets Forsikring Gjensidig.

- Dette verktøyet vil styrke forbrukernes makt i markedet. Dette er også i bransjens egen interesse fordi det er med på å skape større åpenhet, større tillit og likere konkurransevilkår, sa forbrukerminister Audun Lysbakken (SV) under presentasjonen.

Flere følger etter

Ifølge Forbrukerrådet vil Gjensidige, If Skadeforsikring, Tryg Forsikring, Sparebank 1 Skadeforsikring, Terra Forsikring og KLP Skadeforsikring følge etter i løpet av året.

- Jo større selskapene er, jo større systemer skal tilpasses. Selskapene sier da også at her kreves det mer tid før en klarer å tilpasse egne systemer til dette. Her skal det virke umiddelbart og da må systemene være helt samkjørte, sa administrerende direktør Arne Hyttnes i Finansnæringens Fellesorganisasjon som en forklaring på hvorfor så få selskap foreløpig er knyttet til portalen.

Lysbakken pekte også på dette.

- Men jeg er optimistisk på tjenestens vegne fordi vi har fått klare signaler fra en rekke av de store selskapene om at det er et ønske i bransjen om å være med i løpet av 2011. Jeg er helt sikker på at etter hvert som denne løsningen virkelig får luft under vingene, så vil det være en stor fordel for alle forsikringsselskapene å være representert her, sa statsråden.

Han pekte samtidig på at forbrukerne vil sette spørsmålstegn ved hvorfor selskaper eventuelt velger ikke å være med på et sted der man åpent kan sammenligne forsikringsvilkår og – pris.

Forskrift

I dag viser kalkulatoren priser og vilkår for reise-, villa-, innbo- og kaskoforsikring på bil uten innbyrdes pakketilknytning. Finansportalen vil arbeide for at senere versjoner av kalkulatorene også gjør det mulig å sammenligne delkasko og ansvarsforsikring for bil, samt pakkeløsninger for skadeforsikringer.

- For at kalkulatoren skal gi en best mulig oversikt over markedet, bør forbrukeren kunne sammenligne priser og produkter fra mange selskap ved hjelp av få tastetrykk, sa statssekretær Morten Søberg (Sp) i Finansdepartementet.

I desember i fjor ble det tatt inn en hjemmel i forsikringsvirksomhetsloven som pålegger skadeforsikringsselskapene å gi nærmere opplysninger om sine produkter. Departementet har mottatt et utkast til en forskrift om dette, som vil bli sendt ut på høring fra Finanstilsynet.

– Forskriften gir oss muligheten til å innhente produktinformasjon hvis dette ikke fungerer. Men jeg føler meg trygg på at vi ikke kommer til å trenge den fordi jeg tror selskapene kommer raskt på banen selv, sa Lysbakken.

Flere nyheter hos E24

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Lettere å finne billigst forsikring

  2. Vil tvinge frem forsikringspriser

  3. Slik kan du enkelt spare tusener

  4. Gjør det lettere å sammenligne forsikringer

  5. Du kan spare tusener i året på bilforsikringen