Netflix bekrefter prisøkning i Norge

Netflix har testet kundenes betalingsvilje. Den var så god at prisene nå skal økes over hele verden.

KLAR FOR PRISØKNING: Netflix mener de kan øke prisene uten at kundene flykter. Etter et prøveprosjekt i Irland skal prisøkningen rulles ut i hele verden. Her er konsernsjef Reed Hastings på besøk i Oslo under den norske lanseringen i 2012.
Publisert:

På tampen av påskeferien mandag kveld offentliggjorde Netflix sine kvartalstall for årets tre første måneder.

Selskapet som startet med DVD-utleie per post i USA har de siste årene utvidet kraftig internasjonalt med sin nettbaserte streamingtjeneste av filmer og TV-serier.

Høsten 2012 ble tjenesten offisielt lansert i Norge og Norden til 79 kroner per måned for ubegrenset TV-titting. Lanseringen til underholdningsgiganten Netflix førte til at enkelte av Netflix sine konkurrenter i det norske markedet valgte å senke prisene sine.

Nå tar streamingmarkedet derimot en helt annen vending, for nå øker den største aktøren prisen.

Før sommeren må nemlig nye kunder hos Netflix regne med å betale mellom 89 og 99 kroner måneden for tjenesten. Etterhvert vil også de eksisterende kundene måtte hoste opp med mer penger i måneden.

Forklaringen bak prisøkningen finnes trolig i det faktum at streaming-virksomheten er avhengig av å øke inntjeningen.

I sin kvartalsrapport gjør Netflix det klinkende klart at deres internasjonale ekspansjon koster penger, men at tallene er på bedringens vei.

- Dagens internasjonale segment er på vei til å nå lønnsomhet i år, skriver selskapet.

De legger til at en ytterligere ekspansjon i Europa i andre halvår derimot fortsatt vil trekke selskapets resultat ned.

Pristest i Irland

I et brev til aksjonærene i kvartalsrapporten skriver konsernsjef og styreleder Reed Hastings at prisene skal opp.

I Irland økte Netflix prisene med én euro til €7,99 per måned i januar for å teste reaksjonen i markedet. De eksisterende kundene fikk beholde sin gamle pris i to år før prisene øker for dem også.

- Som ventet så vi liten effekt av prisøkningen i januar for nye medlemmer i Irland, skriver Hastings.

Han viser til at utvalget og tilbudet har økt betraktelig siden Netflix ble lansert i 2010 i USA.

- Vårt nåværende syn er å gjøre en én- eller to-dollars prisøkning (fra dagens USA-pris på 7,99 dollar, journ. anm.), avhengig av land, senere i kvartalet for nye medlemmer. Eksisterende medlemmer vil forbli på dagens prisnivå for en generøs tidsperiode, skriver Netflix-sjefen.

- Disse endringene vil gjøre det mulig for oss å sikre mer innhold og levere en bedre streaming-opplevelse, legger han til.

Dermed er det duket for en prisøkning globalt for nye Netflix-medlemmer innen utgangen av juni.

Bekrefter norsk økning

På spørsmål om dette også betyr at prisen vil øke i Norge, svarer Netflix-talsmann Joris Evers følgende i en e-post til E24:

- Din antagelse er korrekt.

- Vi har sagt at vi forventer å øke prisene over hele verden med én eller to dollar i måneden, avhengig av land, legger han til.

Evers sier at selskapet ikke har noen flere detaljer å gi om prisøkningen per dags dato. Selskapet vil heller ikke si om en «generøs tidsperiode» betyr at de eksisterende kundene får beholde den gamle prisen i to år, slik som i Irland.

Dagens månedspris på Netflix i USA er på 7,99 dollar, mens den er 79 kroner i Norge. En økning på én eller to dollar fra et amerikansk utgangspunkt, vil derfor trolig bety en økning på 10 eller 20 kroner på den norske månedsprisen.

Netflix har mange konkurrenter i Norge som alle tilbyr forskjellige type streaming-tilbud til nordmenn.

Viaplay nedjusterte sine pris til 79 kroner per måned kort tid etter Netflix sin lansering. Viaplay tilbyr i likhet med Netflix utenlandske og norske serier og filmer, og har i tillegg et tett samarbeid med Viasat-kanelene som TV3.

HBOs tjeneste koster 79 kroner per måned i Norge, men tilbyr bare innhold fra HBO.

TV 2s Sumo-tjeneste koster fra 100 til 183 kroner per måned, avhengig av om man også skal ha med sport i streaming-tjenesten.

Les også:

Verdien på Apple og Amazon har stupt med 360 milliarderNetflix bykser videreAmazon synker etter TV-lansering- Nettbrettsalget til himmels i 2013

Publisert: