- Øker sannsynligheten for indisk exit

Det kan bli langt dyrere enn antatt å beholde dekningen i India for Telenor. Kanskje for dyrt, mener analytikere.

KOSTBART: Dersom forslaget fra TRAI blir vedtatt av den indiske regjeringen risikerer Telenor å måtte grave enda dypere i lommene enn det markedet hadde forventet.
Publisert:

AksjeLongname: TelenorTicker: TELMarked: OSEOrganiasonsnummber: 982463718TSID:Trade time: 2012-04-24 10:38:14Last: 101.3Close: 99.7Periode: 7days

Den indiske telekomregulatøren (TRAI) foreslår betraktelig høyere priser enn det markedet har forventet i forbindelse med auksjon av nye lisenser og frekvenser som skal auksjoneres ut senere i år.

Dette kan vise seg å bli en særdeles kostbar affære for Telenor, som sitter på 22 mobillisenser som utløper i juni. Flere analytikere mener sannsynligheten nå har økt for at Telenor kan velge å forlate India-satsingen.

Blant markedsaktørene har det vært spekulert i at den norske telekomkjempen må ut med 3-6 milliarder kroner for å kunne opprettholde mobildekning for sine 43 millioner kunder.

Nå er det imidlertid klart at dersom forslaget fra TRAI blir vedtatt av den indiske regjeringen risikerer Telenor å måtte grave enda dypere i lommene.

- For Telenors vedkommende, og hvis de skal operere i 10-12-13 sirkler, så kan prisen fort komme opp i 10 milliarder kroner. Og vi vet at Telenor opprinnelig betalte 2 milliarder, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie til E24.

TRAIs forslag innebærer en åpen mobilauksjon på ledige mobilfrekvenser av 1.800 og 900 megahertz-bånd (gsm). Auksjonen skal imidlertid ikke være åpen for dem som allerede har mer spektrum enn det foreslåtte taket.

TRAIs anbefaling er en grunnpris på 695 millioner dollar per megahertz-bånd (MHz) i det nasjonale spektrum i 1800 MHz-frekvensen.

Dette vil ifølge India Times være 10 ganger mer enn operatørene betalte i forrige auksjonsrunde, da det kostet 320 millioner dollar for 4,4 Mhz.

- For å sette det i et perspektiv, så er det klart at man setter en minstepris som er en god del høyere enn forventet, sier analytiker Espen Torgersen, og legger til:

- Forslaget fra TRAI er ikke vedtatt, og vi må vente til det er foretatt en endelig beslutning. Men, dersom forslaget blir vedtatt blir det overraskende høyt, som selvfølgelig er negativt for Telenor i India, sier Torgersen til E24.

Telenor-aksjen sendes opp i tirsdagens handel, vel og merke etter gårsdagens begredelige børsdag.

Torgersen er ikke overrasket over at aksjen stiger tirsdag.

- Dette er gode nyheter for aksjen. Dersom sannsynligheten øker for at Telenor trekker seg ut av India er dette positivt, mener analytikeren.

Han mener utsiktene til fremtidig kontantstrøm kan bli triggeren som fører til en revurdering av hele satsingen.

- Det er fremdeles negativ verdi knyttet til satsingen, og det påvirker kontantstrømmen, sier Torgersen.

- Store konsekvenser
Hos Telenor setter de seg nå inn i detaljene i auksjonsanbefalingene fra den indiske telekomregulatøren.

- Det umiddelbare inntrykket er at auksjonsformatet TRAI legger opp til vil ha store, negative konsekvenser for hele mobilbransjen i India. Indiske myndigheter, nærmere bestemt Department of Telecommunications, har nå 30 dager på seg til å vurdere anbefalingene og gi et endelig svar på hvordan lisensene skal auksjoneres ut, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor til Dagens Næringsliv (DN).

Fortsatt uklart
Dermed gjenstår det å se hva politikerne i India foretar seg.

Regulatorens anbefalinger er ikke bindende for den indiske regjeringen, som har det avgjørende ordet om auksjonsreglene.

Det er fortsatt ikke klart når 2G-spektrum-auksjonen skal avholdes. Regjeringen har sagt at det vil ta opptil 400 dager å fullføre auksjonsprosessen.

Trai foreslår også at alt spektrum som selges i auksjonen vil være gyldig i 20 år.

Forhastet
Telenor har imidlertid fått motbør på flere fronter de siste dagene.

Som følge av at utenlandske investorer maksimalt kan eie 74 prosent i indiske mobilselskaper, jakter selskapet en ny partner.

Tirsdag meldte styret som håndterer utenlandske investeringer i India, FIPB, at det har lagt Telenors søknad om å opprette et nytt joint-venture selskap til side og mener søknaden er forhastet, melder TDN Finans, som siterer Financial Express.

Trakk lisenser tilbake
Det var i begynnelsen av februar det ble klart at Telenors indiske datterselskap Uninor mister lisensen til å selge mobile kommunikasjonstjenester.

Indias høyesterett har trukket tilbake 122 telekomlisenser, fordi den mener penger og tjenester under bordet spilte en rolle da lisensene ble fordelt. Dommen er knyttet til hendelser som skjedde før Telenor gikk inn i India.

Giske på redningstokt
Næringsminister Trond Giske (Ap) var sammen med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas i India i begynnelsen av april for å møte med landets myndigheter.

Giske møtte den indiske finansministeren Pranab Mukherjee og gjorde det klart at en urettferdig behandling av Telenor vil kunne få konsekvenser.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om