Romkappløpet

Ketil Olsen er ny sjef for Andøya Space

Regjeringskabalen til Jonas Gahr Støre sendte Andøya Space på sjefsjakt.

Ketil Olsen tar over jobben som sjef for Andøya Space
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Andøya Space har torsdag konstituert Ketil Olsen som administrerende direktør.

Det kommer frem i en pressemelding.

Olsen har siden oktober i fjor jobbet som driftsdirektør (COO) i Andøya Space.

– Olsen er en erfaren toppleder med gode resultater fra ulike stillinger i Forsvarsdepartementet og Forsvarsstaben, nasjonalt og internasjonalt i NATO. Olsen har ledet militære enheter fra taktisk via operasjonelt til strategisk nivå. Med sin bakgrunn fra internasjonal tjeneste og et stort nettverk etter snart 10 år i NATO, er han godt kjent med utfordringer og fordeler med å jobbe med andre nasjonaliteter, sier styreleder i Andøya Space, Rasmus Sunde.

Les også

Grønt lys for Andøya Space-finansiering: – En historisk dag

Olsen tar over jobben til Odd Roger Enoksen som har takket ja til å bli Norges nye forsvarsminister.

– Enoksen har i mange år hatt en klar visjon og strategi for Andøya Space og for satsingen ut i rommet, og det har gitt fantastiske resultater. Selskapet har under Enoksens ledelse levert lønnsom vekst over mange år samtidig som man har ivaretatt sine sektorpolitiske oppgaver på en god måte, sier Sunde.

Forrige fredag ble det klart at Andøya Space får godkjent finansiering på totalt 365,6 millioner kroner for å etablere en oppskytningsbase for små satellitter.

Stortinget ga i juni 2020 et betinget tilsagn til Andøya Space om inntil 282,6 millioner kroner i egenkapital og 83 millioner kroner i tilskudd for å etablere en oppskytningsbase for små satellitter på Andøya.

For å få betalt ut pengene måtte Andøya Space dokumentere at egenkapitalen vil gi staten en finansiell avkastning som tilsvarer det en rasjonell markedsinvestor ville ha akseptert.

Daværende statsminister, Erna Solberg, kalte det en «historisk dag» både for Andøya og Norge som romnasjon.

– Romsatsingen skal fortsette med lokal, regional og nasjonal satsing sammen med internasjonale aktører. Vi skal på best mulig måte følge opp de forventninger og mål som Stortinget har uttalt i både den nye nasjonale romstrategien og den nye nordområdemeldingen, hvor Andøya Space vil ha en sentral rolle i årene framover. Sammen skal vi i Andøya Space etablere og drifte en romhavn samtidig som vi parallelt fortsetter det gode arbeidet med oppskytingen av vitenskapelige raketter, utdanningen innenfor romvirksomhet, satsingen på testsenteret for Forsvaret og innenfor dronevirksomheten vår, sier den konstituerte direktøren torsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Romkappløpet
  2. Andøya
  3. Romfart

Flere artikler

  1. Grønt lys for Andøya Space-finansiering: – En historisk dag

  2. Finnair spår underskudd på driften frem til sommeren

  3. Aftenbladet blir med på E24-podden

  4. Ferd-selskap ansetter kun autister: Tar første steg ut i Europa

  5. «Kaptein Kirks» tur til verdensrommet utsatt