Ny suksess for norsk gründerduo: – 40 mennesker er blitt dollarmillionærer i løpet av dagen

It-gründerne Odd Johnny Winge og Fredrik Halvorsen gjør sin andre milliardkule på syv år når Ava Security selges til Motorola.

Publisert: Publisert:

Motorola Solutions kjøper det norske IT-selskapet Ava Security, med base på Fornebu utenfor Oslo.

Det går frem av en pressemelding fra den amerikanske telekomgiganten torsdag ettermiddag.

Prisen er hemmelig, men skal etter det E24 erfarer ligge et sted mellom 3,5 og fire milliarder kroner.

Bransjenettstedet IPVM refererer torsdag til «rykter blant industriaktører» om en pris på 400 millioner dollar, som tilsvarer nær 3,6 milliarder med dagens kurs.

Bak Ava står den profilerte gründerdoen Odd Johnny «OJ» Winge og Fredrik Halvorsen og deres investeringsselskap Ubon Partners, som nå selger sin majoritetsandel på over 50 prosent.

Dermed kan det ligge an til en utbetaling på opp mot én milliard hver for de gamle Tandberg-kollegene, som også innkasserte et tilsvarende beløp da videokonferanseselskapet Acano ble solgt til Cisco for seks milliarder i 2015.

– Vi kan i hvert fall avkrefte at Ava er en unicorn, sier Halvorsen til E24.

En «unicorn», eller enhjørning på godt norsk, er et begrep i finansmiljøet for privateide selskaper med en verdsettelse på over én milliard dollar.

– Ingen jålete hester her, vi driver heller med kuer, cash-kuer, sier Halvorsen.

Ansatte blir dollarmillionærer

Ava Security ble startet for fire år siden, og har utviklet teknologi for skybaserte overvåkningskameraer.

Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens, kan Avas system blant annet identifisere og varsle brukeren om uvanlige og mistenkelige hendelser, eller generere trafikkdata.

Etter å ha spunnet ut divisjonen for mobiltelefoni i 2011, har Chicago-baserte Motorola Solutions satset på områder som radioteknologi, trådløst bredbånd og sikkerhet- og overvåkningssystemer for bedrifter og offentlig sektor.

«Oppkjøpet av Ava understreker vår ambisjon om å videreutvikle skybaserte videosikkerhetsteknologier», skriver Motorolas sjef og styreleder Greg Brown i børsmeldingen.

– Det er veldig gøy at vi har klart å bygge et verdensledende miljø innen videosikkerhet og analyse i Norge, sier Tormod Ree, adm. direktør i Ava Security.

I tillegg til nevnte Ubon er også Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen og hans investeringsselskap T.D. Veen inne på eiersiden.

SELGER: Tor Dagfinn Veen.

Det er også Ree og en betydelig gruppe av de rundt 150 ansatte i selskapet.

– 40 mennesker er blitt dollarmillionærer i løpet av dagen, sier Halvorsen.

– Litt gammeldags industri

Ava Security vokser i raskt tempo, og har tidligere opplyst at antall kameraer tilknyttet selskapets skyløsning dobler seg hver tredje måned.

Mer detaljerte beskrivelser av omsetning og lønnsomhet ønsker ikke selskapet å oppgi.

Halvorsen anslår at det er investert rundt 700 millioner kroner i å bygge opp selskapet og utvikle teknologien.

– Det har vært en fantastisk utvikling, og avkastningen er svært god, sier Halvorsen.

Markedet som Ava retter seg mot er på over 20 milliarder dollar globalt, med 50 millioner nye kameraer installert hvert år.

– Industrien er litt gammeldags. Da vi startet opp, var det ikke så mye som hadde skjedd siden jeg jobbet på 7–11 etter videregående, og måtte ned i kjelleren for å bytte videokassett på starten av morgenskiftet, sier Ree.

BLIR DOLLARMILLIONÆRER: Ava Security-sjef Tormod Ree og en lang rekke øvrige ansatte.

Winge forklarer mye av Avas suksess med at selskapet var tidlig ute med å satse på skybaserte tjenester.

– Nå ser man at transisjonen mot skybasert går enda raskere enn ventet, og en markedsleder som Motorola tar grep. Vi ser helt klart et teknologiskifte som Ava har vært med på å drive frem, sier Winge.

Ree ser store muligheter for selskapet ved å bli en del av Motorola.

– For oss vil dette åpne mange flere dører, både med tanke på nye kunder og ressurser til å lage enda kulere ting, sier Ava-sjefen.

KLP solgte seg ut

I fjor sommer annonserte fondsforvalteren KLP at det ville selge seg ut av Motorola Solutions og 15 andre selskaper koblet til israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Ifølge KLP var det en lett beslutning å utelukke Motorola fordi selskapet bidrar med programvare til blant annet overvåkning av grenseoverganger på Vestbredden.

– Har dere noen etiske betenkeligheter med at Avas teknologi vil benyttes til dette?

– Vi har vært opptatt av at teknologien vi utvikler skal komme samfunnet til gode, og har strenge retningslinjer knyttet til personvern. For eksempel driver vi ikke med ansiktsgjenkjenning, sier Ree.

– Industrien har vært en del plaget med kinesiske aktører som har vært for slepphendte med datasikkerhet. Vi oppfatter Motorola som en ansvarlig aktør, som var blant de første som nektet å gjøre business med Russland etter invasjonen av Ukraina, sier Halvorsen.

I tillegg til videoteknologi har Ava Security også satset på programvare for cybersikkerhet.

I forkant av salget til Motorola skilles sistnevnte ut og vil eies videre av Ubon og de andre eierne, nå under navnet «Qush».

– Her skal det satses beinhardt videre, sier Halvorsen.

Ubon er også største eier i videokonferanseselskapet Neat, som ble priset til 5,6 milliarder i fjor høst da den amerikanske giganten Zoom investerte 261 millioner kroner i selskapet.

Les også

KLP selger seg ut av bedrifter med virksomhet på Vestbredden

Les også

Videogiganten Zoom satser på norske Neat – prises til 5,6 milliarder

Les også

Tidligere Fredriksen-favoritter gjør det sylskarpt på «billigsalg»

Publisert:
Gå til e24.no