Grilles av Kongressen i dag:
Fem spørsmål Mark Zuckerberg trolig må svare på

Det er ventet høy temperatur når den amerikanske Kongressen skal grille Facebooks sjef og grunnlegger tirsdag og onsdag.

ALVORLIG STUND: Det er ventet at Facebooks sjef og grunnlegger Mark Zuckerberg vil ankomme høringene i den amerikanske Kongressen iført dress. Her er han mandag, på vei fra et møte med senator Bill Nelson.

Foto: Alex Wong AFP
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Det nærmer seg alvorets time for Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Tirsdag og onsdag skal han grilles av amerikanske politikere, først i Senatet og deretter i Representantenes hus. Det er ventet at temperaturen vil bli høy under utspørringene – og at Zuckerberg kommer til å kle seg i dress for anledningen.

Hvorfor lage et poeng ut av det? Zuckerberg er nemlig kjent for sin avslappede stil, nærmere bestemt jeans, joggesko og grå T-skjorte. Mangemilliardæren blir sjelden observert i noe annet.

Dress og slips understreker dermed hvor alvorlig Facebook-grunnleggeren tar denne situasjonen selskapet hans har havnet i, skriver Business Insider.

Han står tross alt foran sin største utfordring siden Facebooks første år.

Fem nøkkelspørsmål

Høringen i Senatet tirsdag starter på ettermiddagen lokal tid i Washington, D.C., cirka klokken 20 norsk tid, ifølge opplysninger fra CNN.

Det er ventet at Zuckerberg vil møte tøffe spørsmål fra politikerne.

Her er fem han neppe – ifølge Financial Times – vil bli særlig glad for:

TRO MOT HETTEJAKKEN: Mark Zuckerberg i 2011, 28 år gammel, slik vi er vant til å se ham. Da han i 2012 i forbindelse med Facebooks børsnotering dro fra møte til møte med investorer, var det ikledd nettopp en hetejakke.

Foto: Brian Snyder Reuters

1. Kan Kongressen få innsyn i Facebooks system for annonsering?

Det er lite trolig at Facebook vil gå med på det. Hensynet til brukernes personvern vil sannsynligvis bli brukt som argument for å nekte myndighetene slikt innsyn, skriver Financial Times.

Men konkurransemessige hensyn er også viktige. Konkurrenter vil være svært interessert i å finne ut mer om hvordan Facebooks system fungerer.

2. Hvorfor rapporterte ikke Zuckerberg om datalekkasjen tidligere?

Vi vet at Zuckerberg vil innrømme at Facebook burde ha reagert raskere på det han omtaler som russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016. Det går frem av en nedskrevet uttalelse som han har sendt til Kongressen i forkant av høringen.

Men Kongressen vil være svært interessert i hvorfor ikke Zuckerberg sa noe om Cambridge Analytica (CA) allerede første gang han fikk vite om datalekkasjer – som var i 2015. Den gangen valgte Facebook i stedet å kreve at dataene skulle slettes, noe CA bekreftet at de gjorde, men som det senere skulle vise seg at de ikke hadde gjort likevel.

3. Hvorfor kan ikke Facebook fortelle oss hvor dataene har blitt av?

Det er en rekke ubesvarte spørsmål knyttet til hvorvidt analyseselskapet Cambridge Analytica fortsatt sitter på data om 87 millioner Facebook-brukere, hvor mange brukere som faktisk har fått sine opplysninger misbrukt, og om opplysningene faktisk ble brukt i Trumps valgkamp. Når datalekkasjen først har skjedd, er det umulig å spore den.

Politikerne vil trolig argumentere for at Facebook burde ha strengere kontroll med hvem som har tilgang på hvilken data og for hvilket formål.

4. Hvor mye er Zuckerberg villig til å ofre for å fikse dette?

Facebooks inntekter har vokst fra 153 millioner dollar i 2007, til 40,7 milliarder dollar i 2017.

Inntekter fra målrettet annonsesalg har gjort selskapet til et av de største i verden. Facebook har varslet flere planer om å begrense dataene utviklere kan få tilgang til, men har ennå ikke sagt et ord om å redusere datamengden Facebook selv samler inn om sine brukere for å hjelpe annonsører, ifølge Financial Times.

Å redusere denne datainnsamlingen vil slå hardt ut på selskapets bunnlinje, skriver avisen. Hvorvidt Zuckerberg er villig til å vurdere en slik endring, er noe politikerne i Washington, D. C. gjerne vil ha svar på.

5. Er det Mark Zuckerberg som er problemet?

Flere har stilt spørsmålet om det er på tide for Zuckerberg å gå av som styreleder i Facebook, deriblant New Yorks byrevisor Sott Stringer, som argumenterer for at Facebook bør ha en uavhengig styreleder.

Zuckerberg har imidlertid ikke tenkt å gi fra seg kontrollen over selskapet han har grunnlagt, ifølge The Verge. Han eier kun 16 prosent av selskapet, men har likevel 60 prosent av selskapets stemmeretter, noe som gjør det umulig for investorer å avsette ham uten hans samtykke.

Les også

Zuckerberg legger seg paddeflat

Les også

Slik tjener Facebook på informasjonen din

Les også

Facebook gransker nytt analyseselskap

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Facebook

Flere artikler

  1. EU-topp før Zuckerberg-grilling: Cambridge Analytica-skandalen var «toppen av isfjellet»

  2. Zuckerbergs personlige data ble også urettmessig delt

  3. Zuckerberg kalles inn på teppet av Kongressen

  4. Zuckerberg legger seg paddeflat

  5. CNN: Zuckerberg møter til høring om personvernskandalen