- Norge mister kompetanse og muligheten til store penger

Opera-gründer Jon von Tetzchner mener det er mulig å lykkes som IT-gründer i Norge, men at for mange av de gode norske gründerne blir plukket opp og solgt ut av landet.

INVESTERER: Jon von Tetzchner var med på å starte Opera Software i Norge på 90-tallet. Nå kommer han tilbake som investor.
Publisert:

I en artikkelserie på E24 denne uken, har flere norske IT-gründere fortalt at det er vanskelig og ensomt å være IT-gründer i Norge.

- Disse gründerne sier det vi hører ofte - at man ikke kan lykkes med å starte opp i Norge. Det er mange som tenker sånn. Jeg er uenig i dette, sier en av dem som har lykkes - Opera Software-gründer Jon von Tetzchner.

- Vi har mye innovasjon og mange talenter i Norge, og det dukker opp mange lovende selskaper, sier han til E24.

Les også

- Det er mer status å gå Birken enn å investere i en «startup»

Plukket opp

Han var med å grunnlegge Opera Software i 1995, og var konsernsjef i 13 år.

Nå er han det mange i det norske IT-miljøet sie de savner her til lands: En aktiv «startup»-investor.

von Tetzchner sier han jobber med prosjekter i USA, Norge og på Island, samtidig som han utvikler egne nye prosjekter.

VEILEDER: Tor Bækkelund er leder i tech-inkubatoren StartupLab, og mener at man ikke må flytte ut av Norge for å klare seg som gründer.

- Problemet er kapitaltilgangen når selskapet skal vokse. Da er kapitalbehovet stort og de gode selskapene blir plukket opp og solgt ut av Norge - og da mister Norge både mulighet for større penger og vi mister kompetansen ut av landet, sier Tetzchner om situasjonen her til lands.

Innovasjon Norge sier at det totale antallet nyetableringer i Norge ikke er dårlig, sammenlignet med resten av verden.

- Men det er få som vokser nok til at det blir en stor suksesshistorie, sier Ketil Lundgaard, direktør for Entreprenørskap og Internasjonal forretningsutvikling i Innovasjon Norge.

Gründerbølge

De ser tegn til at det nå er en gründerbølge på vei mot Norge. Det har blant annet blitt startet opp gründerhus i flere av de største byene her i landet.

I Norge er Tetzchner knyttet til StartupLab gjennom investeringer i Founders Fund, som består av suksessfulle entreprenører som vil gjøre det lettere for gründere å nå ut med sine ideer.

Inkubatoren StartupLab ble startet opp for nesten to år siden, og Founders Fund ett år senere.

Få satser

Tor Bækkelund, som selv har gründer-bakgrunn, er leder for inkubatoren og Founders Fund. Han og flere av investorene i Founders Fund reiser rundt og snakker med studenter om det å være gründer.

- Et problem er at du får ekstremt godt betalt om du har IT-utdanning, og at det er lav arbeidsledighet. Studenter får ofte jobb før de er ferdigutdannet, og det fører nok til at færre satser på den gode ideen, sier Bækkelund.

Han forteller at StartupLab ser at det er mange som prøver å starte selskaper, som ikke har forutsetning for å realisere ideen.

- Vi prøver å få flere til å ta sjansen på de gode ideene, som kan bli realisert, før de er mer etablert, sier den tidligere gründeren.

Høy oppstartsvirksomhet

Bækkelund ser at man trenger langt mindre kapital i en tidlig fase i dag enn for 5-10 år siden og at Norge er et fantastisk sted å starte opp.

- Vi ser at det er historisk høy oppstartsvirksomhet nå, og det vokser med 90 til 100 prosent hvert år. Av de 30 største internasjonale milliard-selskapene akkurat nå kommer åtte fra Norden. Du må ikke til USA for å få det til, sier Bækkelund og legger til at den største utfordringen er å internasjonale gründerselskaper innen IT.

Les også

Innovasjon Norge: - Få oppstartselskaper vokser nok til at det blir suksess

- Hvor du kommer fra spiller ingen rolle så lenge ideen har et globalt potensial. Smart kapital og nettverk er viktig for de som skal lykkes. StartupLab og Founders Fund er opprettet for å hjelpe gründere med dette, sier Bækkelund.

Han skulle ønske at regjeringen innførte skatteincentiver som vil gjøre det mer fordelaktig å investere i oppstartsselskaper.

- Staten må ha en mer aktiv rolle. Det kan være utløsende for investeringer at man får en fordel ved å investere i selskaper og ikke i eiendom, sier Bækkelund.

Les også:

Kun tre av Nordens 30 største selskaper er norskeForskningsprosjekt: «Å stå opp om morran» virkerStatlig eierskap: Selskapene regjeringen vil selge, økte utbyttet med 4 mrdVodafone: - USA er ikke de eneste som lytterNorsk selskap bak den fancy VM-grafikkenTitusenvis av nordmenn kjøper teknoarmbåndBle apputvikler for å hjelpe pasientene der de er mest

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om