Aktor vil ha 2,5 års fengsel for Fast-gründer

Aktor mener John M. Lervik må sone for oppblåste regnskaper i Fast.

TILTALT: Fast-gründer John M. Lervik

Espen Braata
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Aktor Jul Kaltenborn la torsdag ned påstand om at tidligere Fast-sjef John Markus Lervik skal dømmes til 2,5 års fengsel regnskapstriksing og markedsmanipulasjon.

Det skriver dn.no.

I tillegg er Fasts tidligere salgssjef Torbjørn Kanestrøm tiltalt i saken.

Økokrim mener de to var ansvarlige for at Fast blåste opp inntektene i 2006-regnskapet og feilrapporterte om kontantstrømmen i 2007-regnskapet.

- Denne typen kriminalitet begås av de beste blant oss, ressurssterke personer som utøver innflytelse i kraft av den tillit de har fått, sa Kaltenborn da han la ned påstanden om fengselsstraff, ifølge dn.nos rettsreferat.

i tillegg til fengselsstraff ønsker Økokrim at Lervik skal fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet i tre år samt inndragning av tre millioner kroner.

Microsoft som «tapende part»

Fast, som spesialiserte en søkeordtjeneste, ble solgt til Microsoft i 2008, for over seks milliarder kroner.

Samme år starter Økokrim etterforskning av selskapet, blant annet med en mye omtalt «razzia» i Fasts lokaler høsten 2008.

Året etter måtte Lervik forlate selskapet. Han var da administrerende direktør i det Microsoft-eide Fast.

Det direkte «offeret» i denne saken er med andre ord Microsoft, som ifølge Økokrims informasjon dermed har betalt mer enn nødvendig for selskapet. IT-giganten med en børsverdi på 316 milliarder dollar målt i siste aksjekurs har derimot vært tause i saken.

For Økokrim er handler det om å opprettholde tilliten til norsk næringsliv og børshandel.

- Dette er kriminalitet som kan straffes med opp til seks års fengsel. Det er alvorlig å undergrave tilliten til aksjemarkedet og næringslivet med manipulasjon av markedsverdi og regnskap, sa påtaleansvarlig i Økokrim, Aud Ingvild Slettemoen til E24 før rettssaken startet i november.

«Selskapet var børsnotert, og de uriktige tallene ble offentliggjort en rekke ganger gjennom 2007 inntil regnskapet ble korrigert i 2008» skriver Økokrim i tiltalen.

Les også:

Lervik i e-post: «Tror vi har en løsning»Lervik: - Jeg har tenkt på saken hver dag i syv årFast-topp: «It's been a hell of a week»Fast-gründer risikerer seks års fengsel

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fast-sjefen dømt til fengsel: – Jeg er veldig skuffet

  2. Fast-gründer risikerer seks års fengsel

  3. Fast-gründer nektes full ankebehandling

  4. Annonsørinnhold

  5. Lervik i e-post: «Tror vi har en løsning»

  6. «It's been a hell of a week»