Aktor vil ha 2,5 års fengsel for Fast-gründer

Aktor mener John M. Lervik må sone for oppblåste regnskaper i Fast.

TILTALT: Fast-gründer John M. Lervik

Espen Braata
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Aktor Jul Kaltenborn la torsdag ned påstand om at tidligere Fast-sjef John Markus Lervik skal dømmes til 2,5 års fengsel regnskapstriksing og markedsmanipulasjon.

Det skriver dn.no.

I tillegg er Fasts tidligere salgssjef Torbjørn Kanestrøm tiltalt i saken.

Økokrim mener de to var ansvarlige for at Fast blåste opp inntektene i 2006-regnskapet og feilrapporterte om kontantstrømmen i 2007-regnskapet.

- Denne typen kriminalitet begås av de beste blant oss, ressurssterke personer som utøver innflytelse i kraft av den tillit de har fått, sa Kaltenborn da han la ned påstanden om fengselsstraff, ifølge dn.nos rettsreferat.

i tillegg til fengselsstraff ønsker Økokrim at Lervik skal fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet i tre år samt inndragning av tre millioner kroner.

Microsoft som «tapende part»

Fast, som spesialiserte en søkeordtjeneste, ble solgt til Microsoft i 2008, for over seks milliarder kroner.

Samme år starter Økokrim etterforskning av selskapet, blant annet med en mye omtalt «razzia» i Fasts lokaler høsten 2008.

Året etter måtte Lervik forlate selskapet. Han var da administrerende direktør i det Microsoft-eide Fast.

Det direkte «offeret» i denne saken er med andre ord Microsoft, som ifølge Økokrims informasjon dermed har betalt mer enn nødvendig for selskapet. IT-giganten med en børsverdi på 316 milliarder dollar målt i siste aksjekurs har derimot vært tause i saken.

For Økokrim er handler det om å opprettholde tilliten til norsk næringsliv og børshandel.

- Dette er kriminalitet som kan straffes med opp til seks års fengsel. Det er alvorlig å undergrave tilliten til aksjemarkedet og næringslivet med manipulasjon av markedsverdi og regnskap, sa påtaleansvarlig i Økokrim, Aud Ingvild Slettemoen til E24 før rettssaken startet i november.

«Selskapet var børsnotert, og de uriktige tallene ble offentliggjort en rekke ganger gjennom 2007 inntil regnskapet ble korrigert i 2008» skriver Økokrim i tiltalen.

Les også:

Lervik i e-post: «Tror vi har en løsning»Lervik: - Jeg har tenkt på saken hver dag i syv årFast-topp: «It's been a hell of a week»Fast-gründer risikerer seks års fengsel

Publisert:

Flere artikler

  1. Fast-gründer risikerer seks års fengsel

  2. Fast-sjefen dømt til fengsel: – Jeg er veldig skuffet

  3. «It's been a hell of a week»

  4. Lervik i e-post: «Tror vi har en løsning»

  5. Fast-gründer nektes full ankebehandling