Simula får forskningsmillioner: – I verste fall kan noen koble Norge av internett

Forskningsrådet deler ut 196 millioner kroner til forskning på IKT-sikkerhet.

EN BIT AV KAKEN: Forskerne ved Simula får en stor bit av kaken når forskningsrådet deler ut midler. Her gir forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) et kakestykke til forskeren Ahmed Elmokashfi.
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– I verste fall kan noen koble Norge helt av internett, med dyptgripende konsekvenser for vår digitale hverdag, forklarer forskningsprofessor Haakon Bryhni for E24.

Forskningsprosjektet han leder sammen med kollega Dr. Ahmed Elmokashfi, som leder Simula Met Centre for Resilient Networks and Applications, har akkurat fått tildelt like over 24,9 millioner kroner fra Forskningsrådet. Prosjektet er et samarbeid med de store norske nettoperatørene og en rekke store internasjonale forskningsinstitusjoner.

Pengene betyr først og fremst at de nå kan få flere folk inn for å jobbe med prosjektet.

Kunnskapsminister Iselin Nybø er til stede når forskningsmidlene skal feires hos forskningslaboratoriet Simula på Fornebu utenfor Oslo.

Les på E24+

Jakten på de nye bankranerne

Nett gjennom andre land

Elmokashfi viser frem et interaktivt kart, som viser hvordan hans kommunikasjon til Kina blir sendt fra Simula. På vei dit blir kommunikasjonen ført gjennom flere land, sørover i Europa, og så østover mot Kina.

Når det kommuniseres tilbake, går det den andre veien over kloden, og gjennom USA. Forskerne forklarer at dette bare et veldig enkelt eksempel på at de som kommuniserer ikke har noen kontroll over hvordan dette rutes i Internett.

Kommunikasjon innenfor Norge kan i noen tilfeller til og med gå gjennom et annet land, som for eksempel Sverige, USA eller Russland før den havner hos mottageren.

– Når dette sees i sammenheng med digitalt grenseforsvar og mekanismer for overvåkning er dette svært viktige spørsmål, forklarer Bryhni.

Forskerne utvikler et verktøy som kan visualisere dette og til slutt bidra til å gjøre kommunikasjon gjennom internett tryggere, og gi mer kontroll over hvilke andre land kommunikasjonen går gjennom.

Med i prosjektet er også Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), som skal se på den politiske siden av hvordan hendelser i Internett kan knyttes til politiske forhold. Dette tverrfaglige samarbeidet mellom teknologer og samfunnsvitere er helt nytt innen Internett-forskning, også internasjonalt.

Tillit

Det er totalt 11 forskningsprosjekter som skal få 196 millioner kroner over flere år. Simula er ett av forskningslaboratoriene som får en stor del av disse pengene, der de er involvert i hele fire av prosjektene på Forskningsrådets tildelingsliste.

– Nordmenn er blant de mest digitaliserte i verden, og vi har et samfunn som er basert på tillit. Denne tilliten er noe av det som er best ved landet vårt, men den gjør oss også sårbar. Derfor er det så viktig at vi er gode på it-sikkerhet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) til E24.

Les også

Flere norske toppsjefer har fått passordene sine lekket

Den totale forsknings- og utviklingsinnsatsen i Norge ligger på rundt to prosent av brutto nasjonalprodukt. Det ønsker regjeringen å øke til tre prosent innen 2030. Men det er avhengig av at næringslivet øker sin forskningsinnsats betydelig, forklarer ministeren.

800 millioner

– Verden ser annerledes ut enn den gjorde før, og da må vi sørge for at samfunnssikkerhet og sårbarhet prioriteres, slik regjeringen gjør i den nye langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, sier Nybø.

I den nye langtidsplanen legger regjeringen opp til å bruke 800 millioner kroner på et teknologiløft de neste fire årene.

Blant de andre prosjektene som får penger er SmartMed, som skal forske på hvordan man kan gjøre informasjon i helsevesenet tryggere ved hjelp av blokkjedeteknologi. Dette prosjektet ledes av Universitetet i Oslo, men Simula er også med.

Dette er den samme teknologien som blant annet brukes i kryptovalutaen bitcoin.

Les også

– Hele konkurransebildet er i endring

Les også

Alt som kan digitaliseres, bør ikke digitaliseres

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. IT-sikkerhet
 2. Forskning og vitenskap
 3. Digitalisering

Flere artikler

 1. Rekordutlysning på 185 millioner til forskning i offentlig sektor

 2. Betalt innhold

  Norske forskere får 200 millioner til selvkjørende skip

 3. 176 millioner til bærekraftig havbruk og havvind

 4. Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten

 5. Frykter kraftig vekstbrems i norsk IT-bransje