Apple avslører planer om selvkjørende biler

Apple har for første gang offentlig kunngjort at de planlegger å lage selvkjørende biler, i et brev hvor de ber regulatører sikre «rettferdig konkurranse» mellom nykommere og den etablerte bilindustrien.

INVESTERER TUNGT: Apple sier nå at de investerer tungt i maskinlæring og automatisering, og er spente på potensialet som ligger i automatiserende systemer på mange områder, inkludert transport.

Foto: Mark Lennihan/AP
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

I en uvanlig direkte uttalelse som kom sammen med brevet, bekrefter en talsperson i Apple at de jobber med autonome systemer som kan bli brukt til å transformere «fremtidens transport», skriver Financial Times (krever innlogging).

Brevet fra Apple fremhever de «betydelige sosiale fordelene av automatiserte kjøretøyer», som de beskriver som en livreddende teknologi, som potensielt kan forhindre millioner av kollisjoner og tusenvis av dødsfall hvert år.

Brevet er skrevet av Steve Kenner, Apples direktør for produktintegritet, til leder for National Highway Traffic Safety Administration.

Han går ikke inn på detaljer i prosektet, men skriver at Apple «investerer tungt i maskinlæring og automatisering, og er spente på potensiale som ligger i automatiserende systemer på mange områder, inkludert transport.»

Apple skriver også at de kan slite med å opprettholde sitt notoriske hemmelighold når det gjelder produktutvikling, når de skal gå inn i et så regulert marked.

Brevet kommer samtidig som Obama-administrasjonen jobber på spreng for å få på plass retningslinjer for utviklingen av selvkjørende kjøretøy.

Les også

IT-giganter på tomtejakt for selvkjørende biler

Kappløp

Selvkjørende biler har vært et hett tema det siste året. Google fortsetter å forske på feltet, med lovende resultater. Samtidig har Tesla allerede rullet ut deler av teknologien i sine biler, selv om funksjonaliteten foreløpig er vesentlig begrenset. Samsung har også som mål å kapre en del av det fremvoksende markedet.

En rekke store bilprodusenter og IT-gigantene Google og Apple er på utkikk etter tomter til å teste selvkjørende biler.

Alphabets selvkjøringsprosjekt har allerede gjennomført mer enn 3,2 millioner kilometer med testing på offentlige veier, skriver Wall Street Journal. General Motors har i år konkurrert om muligheten til å kjøpe Cruise Automation for å komme i gang med sitt selvkjøringsprosjekt.

Skal ha skrotet planer om elbil

I oktober skrev imidlertid flere amerikanske medier at Apple nedskalerer bilplanene sine. Innen 2020 skulle teknologigiganten ha sin egen elbil på veien, og med den revolusjonere bilindustrien på samme måte som iPhone hadde gjort med mobilindustrien i 2007.

Slik gikk det ikke.

Etter uenigheter internt, nedjusterte selskapet sine bilambisjoner betydelig, skrev Bloomberg.

I stedet for å utvikle sin egen elbil, vil Apple heretter konsentrere seg om å utvikle teknologi til selvkjørende biler, ifølge kilder med kjennskap til prosjektet.

Apple har selv aldri uttalt seg om dette prosjektet

Les også

Norsk selskap sier de startet en Tesla via hacking

Les også

Apple skrinlegger plan om Tesla-konkurrent

Les også

Verdens første selvkjørende drosje er på veien i dag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Alphabet

Flere artikler

  1. Apple skrinlegger plan om Tesla-konkurrent

  2. Nå skal Apple teste selvkjørende biler

  3. Skal teste selvkjørende biler i Nord-Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Apple-sjefen bekrefter at de jobber med selvkjørende biler

  6. Apple kjøper selskap med teknologi for selvkjørende biler