EU gir 200 mill. til norsk prosjekt for å teste autonome skip

Den norske skipsleverandørindustrien får nå støtte av EU for å teste ut teknologi for autonome skip. Tildelingene er en av de største til norsk næringsliv noensinne.

Illustrasjon
 • Marius Lorentzen
Publisert:

EUs forskningsprogram Horizon 2020 tildeler nå 20,1 millioner euro (200 millioner kroner) til det norske forskningsprosjektet Autoship Horizon 2020, som er et samarbeid mellom Kongsberg Gruppen, Sintef og andre aktører.

Det melder Kongsberg Gruppen.

Tildelingen ble markert i havnen i Kristiansund tirsdag, der minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø (V), fikk prøve å fjernstyre skipet Eidsvaag Pioneer.

– Den norske maritime klyngen som Kongsberg er del av, er i førersetet innen autonom skipsfart i verden. Nå styrker vi posisjonen vår ytterligere, sier administrerende direktør Egil Haugsdal i Kongsberg Maritime, en del av det norske konsernet Kongsberg Gruppen.

Fiskeforfartøyet Eidsvaag Pioneer er et av to skip som inngår i prosjektet. Målet er at Norge skal få et forsprang innen autonom transport og havbruk. Både myndighetene og bransjen selv håper dette kan bli et stort vekstområde for norsk næringsliv i årene fremover.

Med teknologi fra Kongsberg Maritime og andre om bord skal Eidsvaag Pioneer frakte fiskefor til oppdrettsanlegg, med et mål om å kutte kostnader, øke sikkerheten og drive mer effektivt enn i dag.

Det andre skipet i programmet er et frakteskip eid av Blue Line Logistics som skal kunne transportere varer langs europeiske kanaler, til og fra de store containerhavnene.

– Autoship-prosjektet gir Nord-Europa med Norge i spissen et kjempeforsprang i å utvikle nestegenerasjons autonome fartøy. Kappløpet er i gang internasjonalt. Teknologien bidrar til sikrere, mer effektive og bærekraftige operasjoner til sjøs, både innen transport og havbruk, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, i en uttalelse.

Hun kaller tildelingen et «200 millioner kroners kvalitetsstempel».

Les også

DNV GL og Kongsberg går sammen om digital skipsklassifisering

Fra venstre: Minister for høyere utdanning Iselin Nybø (Venstre), direktør for integrerte løsninger i Kongsberg Maritime Gunnar Pedersen, Vidar Eidsvaag og prosjektleder Johnny Bremnes Stene i Eidsvaag.

Flere prosjekter langs hele kysten

For Kongsberg Gruppen og andre norske leverandører til skipsfarten er autonomi og nye miljøkrav en mulighet for vekst og nye inntekter:

– Vi skal demonstrere at det er mulig å fjernstyre flere skip fra land og over større geografiske områder. Teknologien tas frem på fartøy med ulike bruksområder, for vise at løsningene kan anvendes bredt. Dette er et marked med betydelig potensial, sier Egil Haugsdal i Kongsberg Maritime.

– Vi vil bidra med utvikling av sky-baserte kommunikasjonssystemer og avansert simulering for å teste og sikre at de autonome fartøyene opererer trygt og optimalt, sier Hege Skryseth, administrerende direktør i Kongsberg Digital, et annet selskap i Kongsberg Gruppen.

I tillegg til de to prosjektet innenfor Autoship er Kongsberg Maritime involvert i to andre betydelige prosjekter i Norge.

Det ene er Yara Birkeland, som etter planen skal bli et autonomt fraktskip som skal operere for kunstgjødselgiganten Yara mellom fabrikken deres i Porsgrunn og Brevik og Larvik. Det elektriske skipet skal erstatte 40.000 årlige lastebilturer.

Prosjektet har imidlertid blitt forsinket sammenlignet med de opprinnelige planene om oppstart i 2019.

Det andre er et prosjekt for Bastø-fergen mellom Horten og Moss, der Kongsberg Maritime har fått en kontrakt på å utvikle neste generasjons ferger med helautomatisk overfart.

Les også

Historisk tykk ordrebok i Kongsberg Gruppen

Les også

Kongsberg Gruppen vinner digitalkontrakt med Shell til 100 mill.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Maritime
 2. Kongsberg Gruppen
 3. Iselin Nybø
 4. Teknologi
 5. Sintef
 6. Kongsberg Digital
 7. Kristiansund

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Norske forskere får 200 millioner til selvkjørende skip

 2. Betalt innhold

  Her får næringsministeren se en verdensnyhet som kan gjøre alle ferger utslippsfrie

 3. Kongsberg Gruppen vil ikke ta over Bergen Engines: – Vi er ikke en riktig eier

 4. Kongsberg Gruppen selger Hydroid for 3,2 mrd.

 5. Deler ut 112 millioner til grønnere skipsflåte: – Viktig bidrag i klimakampen