Microsoft inngår milliardavtale med Equinor: Bygger sine første norske datasentre

Avtalen innebærer at Microsoft setter i gang byggingen av sine første to datasentre i Norge.

MER ENN BARE OFFICE: Teknologidirektør (CIO) Åshild Hanne Larsen i Equinor (tidligere Statoil) og Kimberly Lein-Mathisen, administrerende direktør i Microsoft Norge (t.h.) utvider nå samarbeidet til avanserte skytjenester.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– De blir en stor leietager, men vi har plass til mange flere, sier Kimberly Lein-Mathiesen, administrerende direktør i Microsoft Norge, fornøyd.

Hun har nå signert en milliardavtale med Equinor, som også innebærer at Microsoft skal bygge sine to første datasentre på norsk jord.

– Det er jo mange detaljer som skal falle på plass i en slik omfattende avtale, men nå skal det bli veldig godt å kunne fortelle alle i selskapet om hva vi har forhandlet om i hemmelighet i lang tid, supplerer IT-direktør (CIO) Åshild Hanne Larsen i Equinor (tidligere Statoil).

Den omfattende samarbeidsavtalen om skyløsninger løper over syv år og er verdt «flere hundre millioner dollar», ifølge de to selskapene. Med andre ord, en avtale i milliardklassen målt i norske kroner.

Avtalen innebærer både at de to selskapene skal samarbeide for å få Equinor over på skyløsninger, der Microsoft lagrer og håndterer oljeselskapets omfattende datamengder i sine datasentre. Microsoft skal også bistå i Equinors større arbeid for å oppgradere og utvikle IT-systemene sine.

Les også

Equinor tildeler gigantkontrakter på brønnservice: Baker Hughes, Halliburton og Schlumberger sikrer arbeid for 30 milliarder

Samtidig skal Equinor blant annet bistå Microsoft i utviklingen av løsninger og systemer som er tilrettelagt selskapet spesifikt og for olje- og energibransjen generelt.

Avtalen er et del av Equinors store digitaliseringsstrategi, men den inkluderer ikke de ansattes fysiske PC-utstyr som håndteres i egne avtaler.

De fleste forbrukere benytter allerede i dag skyløsninger i stort monn, enten det er snakk om lagring av bilder, håndtering av e-post eller meldingstjenester. For bedrifter er fordelen at de ofte kan kvitte seg med egne servere, og at de slipper å investere og installere nytt fysisk utstyr etter hvert som behov endrer seg eller servere må oppgraderes. En skytjeneste gir også bedriftene tilgang til enorme mengder datakraft, samt ny teknologi som avansert dataanalyse og kunstig intelligens.

Roser regjeringens datasenter-løft

Microsoft vil foreløpig ikke være mer konkrete om de to datasentrene enn at de vil ligge i Oslo- og Stavanger-regionene. De skal være i drift med selskapets Azure-plattform mot slutten av neste år.

Selv om Equinor skal flytte mesteparten av sine data over til Microsoft, vil de fortsette å drive egne datasentre, og selskapet legger heller ikke skjul på at flytteprosessen er kompleks:

– Det er en stor flyttejobb og det vil nok ta et par år, sier Larsen i Equinor, og forklarer at det både er snakk om enorme mengder data, men også mange forskjellige IT-systemer som skal fungere smertefritt underveis og etter flyttingen.

– Hva sparer dere på dette?

– Jeg vil ikke gå ut med et tall, men vi forventer at denne avtalen både gir oss mer transparens i kostnadene, og lavere kostnader. Besparelsene, sammen med den forventede verdiskapningen, er jo betydelig nok til at vi inngår denne avtalen, sier Equinor-direktøren.

At Microsoft har Equinor som stor kunde fra start har naturlig nok vært en viktig faktor for at den amerikanske IT-giganten valgte å gi grønt lys til byggingen av sine første datasentre i Norge nå, men Kimberly Lein-Mathisen peker også på hva som er gjort fra regjeringens side i det siste:

– Vi opplever en kraftig voksende etterspørsel for skyløsninger, og disse to norske datasentrene blir den 51. og 52. regionen for oss, sier Microsoft-sjefen, og legger til at de allerede før sentrene er på plass er den største aktøren innenfor skyløsninger i Norge.

Les også

Equinor vil dele data med alle fra Volve-feltet

– Når vi skal velge steder å etablere nye sentre vurderer vi jo en rekke aspekter, men jeg må si at det norske myndigheter har gjort i senere tid er veldig bra, og har vært av stor betydning for vårt valg. Det handler både om rammevilkårene, investeringer som er gjort i bredbånd og de gode forutsetningene Norge har med blant annet vannkraft, fortsetter hun.

Selv om regjeringen og samarbeidspartiene har fått gjennom lavere elavgift for datasentre og andre tiltak, så er det til syvende og sist etterspørselen på stedet som er avgjørende, påpeker Microsoft-sjefen.

– Vi er veldig stolte av å kunne bidra til at Microsoft gjør dette, og vi mener det vil være veldig positivt for både industrien og Stavanger-regionen, sier Larsen i Equinor.

Avgjørende millisekunder

Før de to norske sentrene kommer på plass har Microsoft et annet datasenter i Norden, og det ligger i Finland. Når de nå etablerer seg i Norge, så drifter Microsoft hele anlegget selv, selv om de lokalt kan hyre inn lokale leverandører.

– Når vi nå investerer i egne datasentre i Norge vil dette øke interessen for skytjenester både blant kunder og partnere, sier Lein-Mathisen, som mener skyen legger til rette for vekst, innovasjon og digital omstilling for norske virksomheter, uansett størrelse og sektor.

– Spiller det en rolle rent teknisk om datasenteret ligger i Stavanger eller for eksempel Sverige, der vi har sett Facebook etablere seg?

– Det er en forskjell, for eksempel fordi såkalt «High Performance Computing» blir stadig viktigere. Da snakker man om behandling av store mengder data på kort tid, og da er det også en forskjell om senteret ligger i for eksempel Stavanger eller et annet sted, for de millisekundene i forskjell gir deg en stor fordel, sier Lein-Mathisen.

En annen fordel med å ha datasentrene er det juridiske, fordi enkelte rett og slett vil ha dataene sine lagret innenfor norske grenser og lover.

Lein-Mathisen forklarer at de for ni måneder siden signerte en avtale med tre norske kommuner som gikk sammen om å bestille en skyløsning. De stilte imidlertid ikke krav om at lagringen skjedde fysisk i Norge.

– Hvis man ser bort fra farten og kapasitet, er det mange bedrifter som faktisk krever at dataene er lagret i Norge av juridiske eller sikkerhetsmessige hensyn?

– Det er ikke flertallet for å si det sånn. Vi tror også at mange etterspør lagring i Norge fordi det forenkler en del prosesser i bedriften.

Selv om de ikke er mange, er de som krever det ofte viktige kunder, Equinor inkludert.

– For oss er det viktig at dataene ligger nært hovedkontoret vårt. Vi har det meste av dataene våre i Norge, og nærhet er viktig både med tanke på sikkerhet, redundans og effektivitet, sier Larsen.

Les også

Equinors første funn: Olje verdt inntil 22 milliarder

Håper andre i oljenæringen kan dra nytte av avtalen

Equinor har så langt ikke involvert noen av samarbeidspartnerne eller leverandørene sine i skyprosjektet med Microsoft, men de håper at flere i oljenæringen vil følge etter:

– Vi tror jo dette vil gjøre at flere i bransjen vil se fordelene og ta i bruk løsningene, sier Larsen.

E24 omtalte tidligere denne måneden hvordan Equinor for første gang skal dele alle feltdata fra et oljefelt med offentligheten. Over 40.000 datafiler fra Volve-feltet vil nå bli tilgjengelig, noe selskapet håper at andre bedrifter eller forskningsmiljøer kan bruke til å komme opp med nye ideer eller løsninger til hvordan et felt kan drives best.

– Gjør overgangen til skyløsningen at det blir lettere for dere å dele data?

– Definitivt, både internt og eksternt. Det vil jo alltid være data vi ikke vil dele av sikkerhetsmessige eller konkurransemessige årsaker, men vi beveger oss jo i en retning der vi deler mer, sier Larsen i Equinor.

Microsoft-sjef Lein-Mathisen peker også på at Microsoft vil ha mye å lære av Equinors erfaringer og kompetanse innenfor energibransjen, og hva bransjen trenger av skyløsningene og IT-infrastrukturen sin.

– Det gjelder jo både for olje og vindenergi som de er engasjert i. Dette samarbeidet vil gjøre at vi sammen løfter hverandre til å få til banebrytende ting innenfor skyløsninger, sier Lein-Mathisen.

Ettersom Equinor ikke flytter alt til skyen med en gang, skal Microsoft levere den såkalte hybridløsningen sin som gjør det mulig å ikke ha alle dataene samlet på samme sted.

Les også

– Skremmende dårlige på IT-sikkerhet

Les også

– De største kontraktene vi har tildelt noen gang

Les også

Vil dele data med alle

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Microsoft
 3. Digitalisering

Flere artikler

 1. – Vi har for alvor begynt å markere oss som en datasenternasjon

 2. Betalt innhold

  Equinor og Microsoft inngår milliardsamarbeid

 3. Lånekassen vil bruke kunstig intelligens for mer effektiv saksbehandling

 4. Betalt innhold

  Her havner trolig det «hemmelige» datasenteret til Microsoft og Equinor

 5. Aker-selskapet Cognite rykker opp i Microsofts eliteliga: – Det er ganske rock’n’roll