Luksusmissil

Den helt nye Maserati Quattroporte er en gigantisk bil som skiller seg markant fra sine tyske konkurrenter, heldigvis.

Publisert:

Maserati er et merke med en svingende fortid, på mange måter. De har lagd fantastisk vakre biler, mens andre har vært det motsatte. De har aldri solgt mye, men de har så definitivt solgt lite. Den andre generasjonen av Quattroporte, laget mellom 1976 og 1978, ble produsert i 13 eksemplarer.

Noen smårare eierskap, Citroën og De Tomaso, må ta noe av skylden for at merket til tider har vært litt på viddene. Den andre generasjonen Quattroporte, laget under Citroëns eierskap, hadde forhjulstrekk, drivverket var basert på Citroën SM, og motoren klarte så vidt å sende bilen til 200 kilometer i timen.

De siste 20 årene har ting vært mer på stell, etter at Fiat tok over kontrollen. I denne perioden har de produsert noen av de vakreste coupene og sedanene i moderne bilhistorie, som 3200 GT, Quattroporte V og GranTurismo.

Forrige Quattroporte, den femte i rekken, ble introdusert i 2003, nå er den sjette utgaven klar. Den forrige var vakker og den nye fører linjene videre. Kanskje ikke like elegant, men det er fortsatt en av de aller flotteste sedanene på markedet. Samtidig er den diger. Betydelig større enn utgaven den erstatter. Som slett ikke var en småkar.

En koloss

Den er 523 centimeter lang, noe som er lengre enn XL-versjonen av Mercedes S-klasse, og 195 centimeter bred. En koloss av en bil. Fra front til hekk er det 20 centimeter mer enn forrige versjon.

Akselavstanden er økt betraktelig, slik at plassen innvendig er av det formidable slaget. Dette gir og noen hint om hva slags bil Quattroporte har blitt. I forlengelsen av dette har de og plassert motoren lengre foran i motorrommet enn før. Samtidig har utstrakt bruk at aluminium gjort at bilen har blitt 100 kilo lettere.

Det er nok flere grunner til at denne bilen har vokst. I Asia, da særlig Kina, er kundene svært opptatt av store sedaner, mange bilprodusenter lager ekstra lange versjoner av sine modeller spesielt for dette landet. I tillegg kommer det hvert øyeblikk en litt mindre firedørs modell fra Maserati, kalt Ghibli. Den skal inn i segmentet til BMWs 5-serie.

Mer bilstoff på E24 BIL

Quattroporte blir levert med fire forskjellige motoralternativer. For første gang i en Maserati med diesel, en V6 som yter 275 hestekrefter. Ellers kommer den i to varianter av en tre liters bensin V6 på 330 eller 410 hester. Toppen er Quattroporte GTS med en fire liters V8 på 530 hestekrefter, den vi har her.

Mer analog

Etter nylig å ha kjørt en Audi RS 7, en bil som på sett og vis er en konkurrent, slår det meg, før jeg er ute av parkeringsplassen, hvor forskjellige de to er.

Der de fleste av de tilsvarende bilene som kommer i dag er så spekket med elektronikk at brukermanualen er på størrelse med en skjenk, har Maserati valgt å tenke annerledes.

(saken fortsetter under bildet)

MASSIV: Dette er en diger bil. En limousin med en helt ny V8-motor bygd av Ferrari.

Først merker man det på styreenheten, som ikke er elektronisk, men god gammeldags hydraulisk. Styrefølelsen er på helt annet nivå enn det man er vant med i en helt ny bil. Det blir enda mer forsterket når man kommer seg inn på en morsom vei.

Dette kombinert med ganske enkle valgmuligheter når det gjelder oppsett, gjør det til en lang mindre komplisert farkost enn de tyske i samme motorklasse, hvor det kan ta uker og år før man har vært gjennom bilens programmeringsmuligheter.

Direkte

Med Quattroporten i sport-modus får man en litt stiv, men overaskende lettbeint bil. Lyden blir ganske morsom, men ikke så eksplosiv som i forrige utgave.

Man må bruke litt tid på å føle seg frem. Særlig fordi man ikke helt klarer å ta inn over seg at denne giga-bilen kan håndteres såpass direkte. Den har en ideell 50/50 vektfordeling, samtidig er den noe mindre sportslig enn forrige versjon, som langt på vei var en sportsbil om man ønsket det.

(saken fortsetter under bildet)

ENKEL LUKSUS: Innvendig er det ryddig. Eksklusive materialer og lite med knapper og knotter.

I den nye utgaven ligger det et gjennomført fokus på komfort. Det er likevel noe temmelig fascinerende med en bil der interiøret oser høy-luksus, med beinplass til en kenguru i baksetene, som gjør null til hundre på 4,7 sekunder og ikke stopper før den når 307 kilometer i timen. Det siste skal visstnok gjøre bilen til markedets raskeste femseter.

Flere biltester

Den nye motoren er utstyrt med to massive turboer og det er et monstrøst drag. Først hjulpet av et dreiemoment på 710 newtonmeter mellom 2000 og 4000 omdreininger per minutt, og effektkurve som når maks med sine 530 hestekrefter på 6800. Den automatiske ZF-girkassen er satt opp slik at aktiv kjøring er lekende lett, både via de store og elegante hendlene på rattet eller via girkassens programmering.

Ingen snarveier

Bilen skal være med på å løfte merkets salg til 50.000 innen 2015, det vil vel si minst en tidobling fra i fjor, sammen med Ghibli og den kommende SUVen.

FAMILIEBIL: Bilen har virkelig god innvendig plass, og avrunder det hele med et bagasjerom som rommer 530 liter.

I denne streben etter et skikkelig volum har de heldigvis ikke tatt noen snarveier, de har heller ikke glemt at en Maserati kunde ikke ønsker at dette skal være akkurat det samme som de tyske bilfabrikkene ruller ut. Riktignok kan man altså få denne bilen med dieselmotor, men det er ikke mange årene siden Porsche kategorisk nektet på at de noensinne kom til å ha en slik motor under panseret, og nå gjør de utvilsomt massivt med penger på SUVen Cayenne med diesel. Kan Porsche, kan vel Maserati også ta sjansen på det.

Quattroporte har muligens mistet litt på det rent visuelle, men den er så langt i fra en Audi A8, og etter hvert kan man kanskje se flere Maseratier på norske veier og. For snart blir får de en offisiell forhandler i Autostrada Sport på Billingstad i Asker, noe som gir kundene det trygge rammeverket som de fleste ønsker.

Trolig vil det være Quattroporte S Q4 som er aller mest aktuell her til lands. Den har en dobbelturbo bensin V6 på 410 hestekrefter, firehjulstrekk, gjør null til hundre på to tideler mer enn GTS og koster 1,79 millioner kroner, altså en halv million mindre enn GTS.

Der den andre generasjonen Quattroporte var basert på deler fra Citroën, er det nå Ferrari som står for motorbyggingen og mye av det tekniske. Det blir ulike resultater av slikt.

Les også:

Mangedoblet Maserati-salg

Katastrofetall for Fiat

Ferrari setter salgsrekord

Publisert:

Her kan du lese mer om