Skal du kjøpe ny bil og har boliglån: Lån til bil, ikke spar!

Det føles trygt og godt å spare til ny bil. Men hvis du har lån fra før, bør du ikke spare, men låne til ny bil. Men pass på å betale ned fort nok.

På biljakt: Henning Johnsen fra Oslo vurderer å kjøpe en VW Polo, og har tatt seg en tur til Møller i Oslo. Han skal ikke låne av bilforhandleren, men finansierer kjøpet med lån i banken. – Halvparten av lånet er et vanlig billån, den andre halvparten baker jeg inn i boliglånet, forteller Henning til Dine Penger.
  • Carsten Henrik Pihl
  • Geir Ormseth
Publisert:

6000 kroner rimeligere. Enkelte sparer til ny bil på høyrentekonto for å slippe å øke lånet når bilen skal byttes ut? Det føles kanskje bra, men i virkeligheten er dette fordyrende.

Normalt er lånerenten 1,5 prosentpoeng høyere enn innskuddsrenten i banken. Du taper denne rentedifferansen når du bygger opp penger på en sparekonto fremfor å nedbetale på lånet.

Bytter du bil hvert 6. år, blir bilen om lag 6.000 kroner dyrere om du sparer på høyrentekonto fremfor at du nedbetaler på lånet underveis for deretter å øke lånet når bilen kjøpes.

Hvilken lånetype? Bilen kan finansieres med flere ulike lånetyper, pant i bolig, pant i bil eller lån fra familie. I Dine Pengers store test ser du hvilken lånetype som lønner seg:

Les hvilke lån som lønner seg på DP+:Stor test over billigste lån til bil

Ønsker å låne. Dine Penger treffer Henning Johnsen fra Oslo på biljakt på Møller i Oslo (bildet på toppen). Han ser på en ny VW Polo og kommer til å låne pengene:

– Halvparten av lånet er et vanlig billån, den andre halvparten baker jeg inn i boliglånet, forteller Henning til Dine Penger.

Men Henning kommer antagelig ikke til å betale ned boliglånet kjappere:

– Nei, det kommer jeg ikke til å gjøre, sier Henning.

Les også:Tesla S får halv firmabilskatt

Betal ned lånet fort nok. Men det er en felle å ikke betale ned litt ekstra på boliglånet, viser Dine Pengers beregninger.

Når du låner opp, må du passe på å betale ned litt ekstra på boliglånet. Hvis ikke vil du ende opp med å betale for flere biler på samme lånet, selv etter at du har solgt bilene.

Grafen under viser hvordan avdragstiden forlenges fordi man øker lånet hver gang man bytter bil. Vi forutsetter at du bytter bil hvert 6. år, og at bilbyttet koster 200 000 kroner.

Bilhopp: Slik vil stadig kjøp av nye biler gjennom boliglånet påvirke nedbetalingen. Etterhvert betaler du for flere biler samtidig.


Øk nedbetalingen. Derfor vil et fornuftig låneopptak være at du betaler litt mer på boliglånet hver måned for å betale ned bilen i din eietid.

I tabellen under finner du hvor mye du må øke nedbetalingen med når du tar bilen inn i billånet.

Finn din bil. I tabellen kan du lese av hvor mye ekstra du må nedbetale på lånet for at bilbytte ikke skal forlenge din opprinnelige nedbetalingsplan. Bytter du bil hvert 6. år og har et mellomlegg på 200 000 kr, må du betale 3 208 kroner ekstra i avdrag hver måned for å holde deg til din opprinnelig nedbetalingstid. Mellomlegg = differanse mellom salgspris gammel bil og kjøpesum nybil.

Lease bil eller eie selv?Forsøk vår kalkulator som gir svar på dine tall

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kjøpe eller leie bil - sjekk regnestykket: Leasing kan lønne seg

  2. * Straffegebyr * Avskiltning * Ugyldig vraking: Pass deg for årsavgift-fellene for bilen

  3. Vi skylder 795 millioner kroner i årsavgift: 328.000 nordmenn risikerer avskiltning

  4. Toyota får rust-refs

  5. Ford Norge: Tallene våre skal stemme: Ford-eiere får 80 millioner kroner etter bensin-klager