Spar penger på riktig bonuskort: Slik får du én krone i bensinrabatt

Bruk et fordelskort når vi fyller tanken på bilen, ellers betaler du unødvendig høy pris. Kortet NAF Xtra gir deg et ekstraordinært avslag i drivstoffprisen frem til 1. mars 2013. Du sparer opptil 1400 kroner på kortet, som kommer best ut i vår sammenligning.

Pengesluk: Drivstoff på tanken koster. Sørg for å få med deg de beste rabattene.

Foto: Images of Money (www.flickr.com)
  • Kent Øksnes
Publisert:

Høye priser. I år har gjennomsnittlig pumpepriser på diesel og 95 oktan bensin ligget på henholdsvis 13,30 og 14,85 kroner, i følge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). April var den dyreste måneden med gjennomsnittspris på 13,63 kroner for diesel og 15,45 kroner for bensin.

I dag ligger veiledende priser hos Statoil/Shell (uten transportpåslag) på 13,62/13,40 kroner for diesel og 14,42/14,41 kroner bensin.

Les også:Derfor må du betale 15 kroner literen for bensin

NAF med kampanjetilbud. I forbindelse med at det gamle kredittkortet NAF Fordel Xtra (Mastercard) utgår, lanseres det nye korttilbudet NAF Xtra (Visa).

Dette kortet gir deg hele 5 prosent avslag på pumpeprisene til alle bensinstasjonskjedene frem til 1. mars 2013. Fyller du i tillegg på en Statoilstasjon, får du ytterligere 30 øre i avslag. Totalt overstiger samlet rabatt èn krone ved en drivstoffpris på over 14,30 kroner (øre–rabatt trekkes før prosent–rabatt).

Dine Penger anbefaler ingen å kjøpe medlemskap i NAF på bakgrunn av drivstoffrabatter, men NAF har allerede 520.000 medlemmer som uten kostnad kan bestille NAF Xtra.

Rabatt er lagt inn i prisen. I Norge er det svært utbredt med rabatter på drivstoff. For å dekke inn rabatten, må bensinstasjonene legge inn dette i pumpeprisene.

Resultatet av dette er at du som forbruker må skaffe deg kort med rabattavtaler for å få «riktig» pris. Det er med andre ord slik at om du ikke benytter deg av en rabattordning når du fyller drivstoff, betaler du en pris som er høyere enn det bensinstasjonene egentlig har planer om å ta.

Det enkleste hadde vært om det ikke fantes muligheter for rabatt. Da hadde vi sluppet å hele tiden orientere oss etter det kortet med de beste avtalene, samt at alle ville vært sikret en lavere og mer «korrekt» pumpepris.

Les også: Bilkunde svindlet for 130.000 kr av ansatt

Uenig. Kommunikasjonssjef Lillian Aasheim i Norske Shell er ikke enig i at pumpeprisen automatisk hadde vært lavere uten alle rabattordningene.

Foto: Benjamin A. Ward

Bransjen ikke enig. Kommunikasjons–direktør Lillian Aasheim i A/S Norske Shell har ikke gjort noen beregninger på om pumpeprisen ville blitt billigere eller dyrere dersom det ble slutt på rabattordningene.

– Det er ikke gitt at prisen ville blitt billigere. Vi har ikke kjennskap til analyser som sier at dette medfører riktighet, forklarer Aasheim.

Aasheim mener dette er en hypotetisk problemstilling som er vanskelig å kommentere.

– Merk at det også er element ved kundelojalitetsprogram som gir en reell verdi i forhold til blant annet forutsigbarhet ved distribusjon i et langstrakt land. Jeg sier ikke dermed at det ville blitt dyrere heller, avslutter hun.

Les også:Slik blir firmabil billigere enn privatbil

Komplekst å sammenligne. Det finnes et stort antall forskjellige kort med rabattavtaler. Disse er svært ulike og alle har sine særegne forutsetninger som gjør det vanskelig å lage en god samleoversikt.

Der noen har en fast øre-rabatt per liter har andre et prisavslag i prosent. Enkelte har også en kombinasjon av disse. I tillegg gir noen kort deg rabatt hvis ditt årsforbruk på drivstoff tipper over et visst nivå antall liter.

For å gjøre det enda mer sammensatt er noen rabattkort låst til enkeltkjeder, samtidig som du oftest får et kredittkort med på kjøpet. De fleste kort gir dessuten rabatter på diverse andre varer og tjenester.

Les også:Slik kan du klage hvis bilen blir ødelagt av hull i veien

Her er de beste allround-kortene:

Med allround–kort menes de rabattkortene som gir deg en fast prosentrabatt på alle bensinstasjoner, uavhengig av kjedetilknytning. Jo høyere pris, desto større rabatt, og motsatt. Merk at de fleste har en øvre grense for hvor mye rabatt du kan oppnå i løpet av ett år (for de som kjører mye).

* Ytterligere 30 øre om du fyller på Statoil. ** Ytterligere 30 øre hvis du fyller på Esso. *** 2 % på Shell-stasjoner.

Tabell: Dine Penger

Her er de beste kortene som låser deg til en bestemt kjede:

Disse kortene gir deg en fast kronerabatt per liter drivstoff du fyller. Når prisene går opp vil du derfor få mindre rabatt målt i prosent og motsatt ved fallende priser.

* Fyller du over 2500 liter i løpet av 12 måneder, økes rabatten til 40 øre. ** Fyller du over 1500 liter i løpet av 12 måneder, økes rabatten til 40 øre. Over 2500 liter gir 50 øre i rabatt.Presisering: Medlemskaps–avgifter er ikke en del av denne beregningen. NAF har 520.000 medlemmer som uten ekstra kostnad kan søke om NAF Xtra.

Tabell: Dine Penger


Dette har vi vektlagt. Dine Penger har kun sett på drivstoff–rabatten for hvert enkelt kort. Vi forutsetter dessuten at regningen betales ved forfall, slik at det ikke påløper kredittrente.

I våre beregninger har vi lagt til grunn en literspris på 14,50 kroner og at årlig drivstofforbruk er på 1400 liter (0,7 liter/mil x 20.000 km).

Les også:Brukt bensinbil gir mest for pengene

GIR GODE TILBUD: - Det koster ingenting å skaffe seg kortet, og det vil bli gode kampanjetilbud på drivstoff, lover kommunikasjonssjef i NAF Inger Elisabeth Sagedal.

Foto: Erik Norrud

NAF-kortet raus. Kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal, sier at det nye kortet er med på å understreke at NAF er en trafikantorganisasjon.

– Mulighetene til å spare penger er flere og bedre, det koster ingenting å skaffe seg kortet, og det vil bli gode kampanjetilbud på drivstoff, lover hun.

Fra og med 1. mars gir dette kortet deg en rabatt på 3 prosent hos alle bensinstasjonskjedene, i tillegg til Statoil–rabatten.

Les også:Vent til i januar med å kjøpe bruktbil

Ha flere kort. Kortet som kommer nest best ut akkurat nå er 365Privat Mastercard. Dette kortet gir Cashback (tilbakeførsel av penger) i form av 3,65 prosent av kortomsetningen på blant annet bensinstasjoner. I tillegg får du 30 øre ekstra rabatt per liter drivstoff på Esso–stasjoner i Norge.

I og med at de fleste kort er gratis å eie, gjør det ingenting å ha flere kort. Du får best rabatt om du tanker med bestemte kort hos bestemte kjeder, men det kan være langt å kjøre til disse stasjonene enkelte ganger. Sørg derfor for å være beredt.

(Oppdatert 13. desember kl 11.25: Vi har lagt inn en presisering om at medlemskaps–avgifter ikke er en del av beregningsgrunnlaget. Dessuten har vi lagt inn at NAF Xtra og Coop Medlemskort også gjelder på Best og automatkjeden 1–2–3)

Følg oss påFacebook

Publisert:

Flere artikler

  1. Sjekk når du bør fylle tanken

  2. Derfor må du betale 15 kroner literen

  3. Kort og godt: Disse kortene gir billigst drivstoff

  4. Annonsørinnhold

  5. – Billigste bensin på 15-20 år i Oslo

  6. Stor oversikt: Se hvilket kredittkort som passer til ditt forbruk: Dette kredittkortet bør du velge