Takket nei til Apple Pay: – Det går fort å betale i kassen uansett

Sparebank 1 Gruppen, Eika og DNB har valgt å stå utenfor når Apple Pay nå lanseres i Norge. Ingen av dem utelukker at de vil bli med i IT-gigantens betalingstjeneste senere.

NEI TAKK! Thomas Midteide og DNB sa nei til å bli med på Apple Pay-laget i første omgang, men utelukker ikke å ta del i samarbeidet senere.

Foto: DNB
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Vi har vært i dialog med dem, men har valgt å takke nei i første runde, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til E24 om lanseringen av Apple Pay i Norge.

I første omgang er det bankkunder i Nordea, Santander Banken og Sbanken som kan ta i bruk teknologigantens nye betalingssystem i Norge.

Midteide forklarer at en av årsakene til at de ikke er med nå, er at de har sett på bruken av tjenesten i våre naboland.

– Etter flere år er det bare noen få prosent av betalingene som gjøres med Apple Pay. Jeg tror årsaken til det er at de kontaktløse kortene vi har nå fungerer så godt. Det går fort å betale i kassen uansett, sier Midteide.

Les også

Mastercard-sjef om fremtidens betalingsløsninger: – Vil skje mer de neste fem årene enn det har gjort de siste 25

Få butikker

– Den andre grunnen til at det er litt tidlig er at man kun kan betale kontaktløst i omtrent en av tre butikker. Det er blant annet mange matbutikker der man ikke kan betale kontaktløst, fortsetter Midteide.

Men DNB utelukker ikke at DNB-kunder også etter hvert vil kunne ta i bruk tjenesten.

– Utviklingen går utrolig raskt. Om alle butikker kan ta Apple Pay i Norge, kan det godt hende vi tar en ny runde. Nå holder vi fokuset på å utvikle Vipps videre sammen med de andre norske bankene, sier Midteide.

Apple Pay ble lansert i Sverige, Finland og Danmark høsten 2017. Kundene i Norge som kan ta i bruk tjenesten må ha iPhone SE, iPhone 6 og nyere modeller, eller smartklokken Apple Watch, og bankkonto i bankene som inngår i samarbeidet.

Noe av årsaken til at tjenesten ikke er tatt i bruk av for mange kunder i våre naboland er at det også der er et begrenset antall banker som er med. Danske bankkunder i Jyske Bank og Nordea har tilgang til Apple Pay, mens i Sverige har kunder av Edenred, Nordea og ST1 mulighet til å bruke betalingstjenesten.

Les også

Fersk rapport: Nordmenn trakk kortet for 823 mrd. i fjor

Danske Bank

Danske Bank har ikke samarbeid med Apple Pay i Norge eller Danmark, kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen skriver i en SMS at de ønsker å tilby kundene de beste og mest tilgjengelige løsningene i markedet.

– Høsten 2017 inngikk vi et samarbeid med Vipps for å kunne tilby tjenesten til våre kunder, og dette opplever vi at kundene er fornøyde med. Samtidig følger vi med i markedet og lytter til kundenes ønsker og behov. Tiden vil vise om vi kommer til å tilby Apple Pay til våre norske kunder, skriver Arnesen.

– Vi satser på mobilbetaling, og har per i dag valgt å gjøre det gjennom én aktør: Vipps. Et viktig poeng for oss er at den fungerer på alle typer telefoner. Fremover vil Vipps få ny og bedre funksjonalitet, og vil på sikt bli en enda bedre mobilbetalingsløsning for våre kunder enn Apple Pay, tror vi, sier konserndirektør Tore Haarberg i Sparebank, og legger til at Vipps brukes av nesten 3 millioner nordmenn.

Han utelukker heller ikke at tjenesten kan bli tilgjengelig for deres bankkunder i fremtiden.

– Det er uansett spennende med en ny aktør i markedet, og vi kommer til å følge nøye med på hva Apple Pay gjør fremover, sier Haarberg.

Kommunikasjonsdirektør Sigurd Ulven i Eika Gruppen sier at de også kjenner Apple Pay godt, blant annet gjennom kontakt med Apple om løsningen.

– Vi er veldig spent på mottagelsen blant forbrukerne nå. Vi vil alltid vurdere hvilke løsninger som kundene ønsker, og vi skal følge med, sier Ulven.

Les også

Vipps’ fusjon med BankID og BankAxept får grønt lys

Les også

Eksperter enige om bankenes fremtid: Tror bankene vil tilby helt nye tjenester

Les også

Nå inntar Apple norske høyskoler med eget pensum

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. DNB
 3. Bank
 4. Eika Gruppen
 5. Digitalisering

Flere artikler

 1. Apple Pay lanseres i Norge

 2. Apple Pay blir tilgjengelig for Danske Bank-kunder i løpet av året

 3. Mobilbetaling er bare første steg før mange nye banktjenester

 4. Google Pay lanseres i Norge

 5. Kunderush etter Apple Pay-lansering