Telenor-sjefens nådeløse beskjed til alle: – Dere MÅ bli digitale

Telenor-sjef Sigve Brekke sier de som tror de kan sluntre unna data-oppdatering i hverdagen og på jobben, er ute å kjøre: – Den digitale revolusjonen har knapt begynt, sier han.

PÅ KURS: Telenor-sjef Sigve Brekke sier deres 20000 ansatte bruker en uke i året, i arbeidstiden, til digital opplæring.

Foto: Bjørn Haugan
 • Bjørn Haugan
Publisert:

– Roboter kjenner vi i Norge, de har vært på vei i mange år. Men kunstig intelligens er mer fremmed for de fleste av oss. Men når du går på teknologi-seminarene her i Davos, så skjønner du hva vi har i vente. Vi står foran den største og mest spennende etappen i den digitale revolusjonen i verden, sier Telenor-sjefen.

– Hva betyr det for dem som er skoleleie, som knapt lenger får jobb som murere eller snekkere – eller for vanlige norske arbeidstagere?

– De kommer dessverre ikke utenom å lære seg relevant digital kompetanse. Det du trenger for å få deg en håndverksjobb også i fremtiden. Det digitale blir viktig også innen de bransjene. Vi trenger håndverkere minst like mye i fremtiden som nå, men å skjønne hva sensorer og kunstig intelligens er, vil være nødvendig i de fleste jobber i fremtiden.

– Vi kommer ikke rundt å skaffe oss oppdatert digital kompetanse?

– Nei, så stort kommer det digitale skiftet vi står overfor til å bli. Alle må kunne noe om dette. Så må grunnkompetansen styrkes; matte, programmering, ingeniørfag.

– Perfekt storm

– Forklar hva vi står foran.

– Vi står overfor den perfekte teknologistormen. Det er tre ting som smelter sammen: Tingenes Internett, 5G og kunstig intelligens (AI). Det første har med volum å gjøre; «ting» vi i dag kobler sammen i millioner, blir i milliarder i fremtiden. Det andre er 5G, som kommer til å revolusjonere mange av bruksområdene vi har i dag, fordi farten blir større med tilnærmet null forsinkelse.

Kirurg i Oslo, pasient i Alta

– Vær konkret.

– 5G vil gjøre at forsinkelser i nettet forsvinner. Det betyr at du eksempelvis kan drive fjernkirurgi.

– Kirurgen kan sitte i New York og operere en pasient i Oslo?

– Ja, eller sitte i Oslo og operere folk i Alta. Dette vil endre sektor etter sektor. Vi ser forsøk på selvkjørende biler i dag, men det er bare begynnelsen, fordi 5G vil fjerne usikkerheten med forsinkelser. Vi vil også få førerløse fartøy, som eksempelvis Yara nå er i ferd med å utvikle.

– På grunn av den økte hastigheten og den omfattende mengden data, så kommer kunstig intelligens til å være med på det meste av utvikling vi kommer til å se i fremtiden.

– Hva betyr det?

– Det vil bidra til en revolusjon, eksempelvis innenfor offentlig sektor og helse:

– I maskinlæring, som er en av de viktigste underfeltene av kunstig intelligens i dag, blir modeller mer presise desto mere data de får. Vi har et kunstig intelligens-senter i Trondheim, hvor en lege kan ta bilde av nyfødte barn og finne ut etter tre måneder om det barnet kommer til å utvikle cerebral parese. I dag tar det flere år før legene kan oppdage det. Da kan du sette inn hjelp mye raskere.

Foto: Reuters

Kurs en uke i året

– Innen industri, skipssektoren farlige oppdrag, som brann, er det mange spennende muligheter som kunstig intelligens gir.

– Og innenfor bank kan aksjehandel og lånebehandling digitaliseres. Roboter er satt til å referere resultater som en sportsjournalist tidligere gjorde.

Han sier de har tatt konsekvensen av at alt går så mye raskere og at behovet for kompetanseutvikling er så stort.

– Telenor tilbyr alle ansatte minst førti timer i året, til å lære seg noe nytt, i arbeidstiden.

– En uke i løpet av ett år?

– Ja, de får blant annet tilbud om kursing i digital markedsføring, dataanalyse og produktutvikling.

Han sier det har vært vellykket.

– Vi begynte med det i 2017. I 2018 nådde våre 20 000 ansatte 40 timer i gjennomsnitt i slik digital kompetanseheving. Å ha en jobb i dag betyr at du må være i en kontinuerlig læringsprosess.

Foto: BrianAJackson / iStockphoto

– Roboten er dum

Han sier kunstig intelligens hjelper Telenor til å hindre at nettet bryter sammen.

– Vi bruker kunstig intelligens på kundeservice, ved å la maskiner snakke med kunder om enkle oppdrag. Og vi bygger systemer som kan forutse nettverkssammenbrudd. Innen salg og markedsføring bruker vi kunstig intelligens til å forså kundens behov.

Han sier frykten for at maskinene overtar for oss, er betydelig overdrevet.

– Når du tenker på en robot, så tenker du på en fysisk gjenstand, men det vi snakker om er software. Kunstig intelligens eller robot kommer ikke til å overta den menneskelige kapasiteten. De kan ikke ta seg av innovasjon, kreativitet eller emosjoner.

– Du sier uansett hvor smart en robot er eller det vi klarer å utvikle av kunstig intelligens, så er den dum, sammenlignet med mennesker?

– Ja, det vil jeg si. Maskiner kan ikke samarbeide, der er menneskene helt enestående. Du kan la de overta enkle oppgaver for mennesker, så menneskene i stedet utvikle det menneskene er bedre til; å utvikle tjenester.

– Det har vært en del science fiction, hvor maskinene tar over kontrollen fra menneskene?

– Ja, derfor må du myndighetene være mer aktive og lage etiske kjøreregler, gjennom personvernlovgivning og andre områder som bør begrense uheldig bruk av digital intelligens.

Jobb-optimist

Mange tusen har arbeidsplasser har forsvunnet fra ulike sektorer; minibanken erstattet folk i kassen i banken som ga deg penger. Nå er lagerarbeideren snart død og stadig flere områder tas over av roboter.

– Det kommer til å fortsette. Maskiner vil overta enkle arbeidsoppgaver, men jeg tror ikke det vil gi økt ledighet, fordi vi trenger folk til å utvikle tjenester i alle sektorer. eksempelvis innenfor omsorgstjenestene kan det bli mange flere ansatte.

Les også

Prestisjeuniversitet sier nei til Huawei-penger

Les også

SAS lanserer rapporteringsløsning for bonuspoeng-skatten

Les også

En tredje vei i det digitale kappløpet

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Science fiction er ikke lengre et betegnende begrep

 2. Betalt innhold

  Denne dronen kan gjøre oppdrettsanleggene smartere

 3. Betalt innhold

  Capgemini-sjefen: – Selskapene som investerer i sosial kapital vokser raskere og er mer lønnsomme

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Elon Musks selskap Neuralink mener de er klare for hjernekirurgi

 6. 5G utløser den perfekte stormen