Tiktok saksøker Trump-administrasjonen igjen

Videodelingstjenesten har nok en gang gått rettens vei for å blokkere et forbud i USA.

Publisert:

Det amerikanske handelsdepartementet vil forby operatører som Apple og Google å tilby appene WeChat og Tiktok på sine plattformer i USA fra søndag.

Amerikanske selskaper blir også blokkert fra å tilby pengeoverføringer gjennom WeChat i USA. Det bekreftet departement i en melding fredag.

Tiktok og morselskapet Bytedance svarte natt til lørdag med å sende inn et søksmål mot Trump-administrasjonen, ifølge Bloomberg, i et forsøk på å blokkere det nært forestående forbudet. Reuters har også omtalt saken.

Dette er andre gang Tiktok saksøker USA, noe som har tatt en stor geopolitisk kamp om teknologi og handel inn i det amerikanske rettssystemet.

Tiktok mener Trump ikke kan forby selskapet, ettersom han gjør det for politiske grunner, heller enn av nasjonale sikkerhetsårsaker. Selskapet mener også at forbudet reduserer ytringsfriheten.

«Viktige grep»

USAs handelsminister Wilbur Ross sa før meldingen om søksmålet at regjeringens tiltak «viser nok en gang at president Trump vil gjøre alt i sin makt» for å garantere deres «nasjonale sikkerhet og beskytte amerikanere fra det kinesiske kommunistpartiet».

– På presidentens vegne har vi tatt viktige grep for å bekjempe Kinas ondsinnede innsamling av amerikanske statsborgeres personopplysninger, samtidig som vi fremmer våre nasjonale verdier, demokratiske regelbaserte normer og aggressiv håndheving av amerikanske lover og regler, fortsetter han.

Les også

Uklart om salg av Tiktok i USA – Microsoft-bud avvist

Beslutningen vil imidlertid ikke hindre amerikanske selskaper i å tilby appene eller å handle med Wechat-eieren Tencent Holding utenfor USA, skriver Reuters.

Forbudet kommer mens Oracle og Bytedance, eieren av Tiktok, har dialog med Trump-administrasjonen om hvordan de skal løse et mulig oppkjøp av virksomheten i USA.

Kinesiske Bytedance har forsøkt i selge USA-virksomheten siden Donald Trump beordret et forbud dersom et salg innen 45 dager ikke blir et faktum. Denne fristen går ut på søndag.

Dagens tiltak fra handelsdepartementet kommer som svar på presidentordren, ifølge meldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om