Ny analyse viser kraftig vekst i datasenternæringen

En ny analyse viser at norsk datasenternæring bidrar med nær 2.000 arbeidsplasser i dag, og at antallet vil øke kraftig fremover.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) jobber med å legge fram en oppdatert datasenterstrategi til sommeren neste år.

Stian Lysberg Solum / NTB
 • NTB
Publisert:

Ifølge en ny ringvirkningsanalyse kan norsk datasenternæring allerede om fem år kunne bidra med over 11.000 arbeidsplasser her i landet.

– Vi har gode forutsetninger for å bli en viktig datasenternasjon. Regjeringen har lyktes med å legge til rette for viktig verdiskaping i distriktene. Nå vil vi satse enda mer, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Ringvirkningsanalysen er utarbeidet av Implement Consulting Group på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Den viser at bransjen investerer rundt 2,7 milliarder kroner i nye datasentre i 2019 og 2020, noe som er en kraftig vekst sammenlignet med tidligere år.

– Rapporten viser at Norge har gode forutsetninger for å skape arbeidsplasser og aktivitet i lokalmiljøer der det etableres datasentre. Nå er det viktig at vi gjør det vi kan for å utløse dette potensialet i det videre arbeidet, sier Helleland, som varsler økt satsing på denne næringen fremover.

Regjeringen er nå i gang med å oppdatere datasenterstrategien fra 2018 og skal være klar med en ny strategi innen utgangen av juni 2021.

Blant tiltakene som vil bli vurdert, er ytterligere kompetanseutvikling i Norge, tiltak for å styrke norske datasentres klimastrategi og felles markedsføring internasjonalt for å tiltrekke utenlandske aktører.

Les også

Eksplosiv vekst for Smedvigs datalagringsselskap

Les også

IKT Norge håper på flere datasentre: Frykter kamp om strømmen

Her kan du lese mer om

 1. Datasenter
 2. Linda Hofstad Helleland
 3. Kommunal- og moderniseringsdepartementet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. IKT Norge håper på flere datasentre: Frykter kamp om strømmen

 2. Betalt innhold

  Bergen kan få millioner i ekstra korona-støtte

 3. Høyre vil senke avgiftene på øl og vin

 4. Annonsørinnhold

 5. Ønsker kraftkrevende industri velkommen: – Vi har kraft og arealer

 6. Visit Oslo mener Helleland serverte Stortinget faktafeil