Apple lover mer 4G denne uken - men Norge må vente

Mens danske Apple-brukere denne uken kan begynne å surfe enda raskere med sine mobiler og nettbrett må nordmenn smøre seg med tålmodighet.

RASKERE DATA: iPhone-brukere utenfor USA har ofte ikke kunnet bruke 4G-teknologien på Apples mobiler. Nå lover Apple-sjef Tim Cook bedring. Her viser Cook frem iPad Mini da den ble lansert den 23. oktober i fjor.

KEVORK DJANSEZIAN
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oppdatert: Mandag kveld bekreftet Apple at 4G-støtten til deres produkter nå er utvidet til blant annet Danmark og Finland i tillegg til en rekke andre europeiske land. I Danmark støtter nå begge konsernsøsknene til Telenor og Netcom (TeliaSonera) 4G med Apples produkter.

4G er mobilstandarden som etterfølger den velkjente 3G-teknologien. Med 4G skal noe av mobilbrukernes enorme appetitt for mobilt bredbånd mettes med både kapasitet og fart.

I mange tilfeller vil 4G gi raskere hastighet enn bredbåndet man har hjemme.

Grunnet teknologiske hindre og manglende villighet til å lage lokalt tilpassede varianter har ikke Apple kunnet tilby mobiler og nettbrett som fungerer på 4G i de fleste europeiske mobilnett.

Nå lover derimot Apple-sjef Tim Cook delvis bot og bedring:

- (Denne uken) øker vi LTE-støtten til 36 nye operatører som ikke tidligere har støttet LTE, sa Apples konsernsjef Tim Cook etter fremleggelsen av selskapets kvartalstall forrige uke.

Selv om ikke Cook ville gå altfor mye i detalj nevnte han at både Danmark og Sveits var på listen.

- Full 4G-fres før sommeren

Norske Apple-brukere må imidlertid smøre seg med tålmodighet. Ifølge Netcom og Telenor er ikke Norge med på listen over land som får økt iPhone-fart denne uken.

- Vi har et godt samarbeid med Apple om dette, og vi kommer til å sørge for at norske iPhone 5-brukere får full 4G-fres før sommeren, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor Norge, til E24.

Telenor åpnet sitt 4G-nett i fjor høst og selger mobiler fra Samsung, Sony og Nokia som fungerer på det nye nettet.

Netcom har på sin side hatt 4G tilgjengelig siden desember 2009, som første operatør i verden. Selskapet slipper foreløpig ikke mobiler til på sitt 4G-nett, bare modemer for mobilt bredbånd.

Krever ny nettverksløsning

En av utfordringene er nemlig at 4G-nettet er et rent datanett. Derfor må telefonsamtaler sendes over 3G eller det gamle GSM-nettet.

- Man må ha en svitsjeteknologi på plass i nettet for at telefonen bytter mellom tale på 3G og data på 4G. Dette skal være på plass i første halvår, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom (TeliaSonera Norge) til E24.

Ifølge Vederhus har allerede Netcoms morselskap TeliaSonera en slik løsning på plass i sine mobilnett i Danmark og Sverige.

Likevel sier han at de ønsker å teste løsningen under norske forhold grundig før de slipper mobilene løs på det raske mobilnettet.

Som om ikke endringene på nettet var nok venter man også på en programvareoppdatering fra Apple.

Telenor og Netcom sier at Apple må oppdatere programvaren i produktene sine for at de skal kunne fungere med de raske 4G-nettene her hjemme.

En slik oppgradering vil trolig komme innen sommeren.

Frekvenskrøll

4G-utbyggingen har også bydd på en annen utfordring, nemlig frekvensene.

Mens man i Norge stort sett har bygget ut 4G på det såkalte 2,6 Ghz-båndet, støtter Apple kun 2.1 Ghz, 1.800 Mhz og 850 Mhz (Europa-versjonen).

Netcom har også bygget ut noe i 1.800-båndet også som Apple støtter. Denne utbyggingen har ifølge Netcom hittil begrenset seg til Sørlandskysten fra Kristiansand til Oslo og på Nordvestlandet.

Hverken Telenor eller Netcom kan derimot love noen storstilt utbygging for å tilpasse seg Apples frekvensvalg.

- Telenor åpner for LTE i 1800 MHz-båndet, sier Anders Krokan hos Telenor.

- Vi anser fortsatt at 4G først og fremst kommer til sin rett på nettbrett og rutere (til mobilt bredbånd, red. anm.), sier Vederhus i Netcom.

Per i dag tilbyr Apple 4G hos operatører i Storbritannia og Tyskland. Denne uken kan altså sveitserne og danskene bli med i klubben.

Netcom og Telenor understreker likevel at det først virkelig blir fart på 4G-utbyggingen når det såkalte 800-båndet blir tilgjengelig.

Det er usikkert om dette støttes av Apple, men begge operatørene ser uansett frem til myndighetene gir klarsignal på 800-båndet.

Den lave frekvensen gjør nemlig at dekningen per mobilmast blir svært god. Dermed vil enorme arealer i Norge kunne få 4G uten for store kostnader.

Samferdselsdepartementet har i mange runder utsatt en frekvensauksjon for 800-båndet, til mobilbransjens store frustrasjon.

Det er fortsatt usikkert når auksjonen settes i gang, men Samferdselsdepartementet har tidligere uttalt at en slik auksjon kan komme i gang etter sommeren.

Les også

Rekordimport av smarttelefoner før julMobilrevolusjon i Bygde-NorgeI dag får Telenor-kunder 4GEksperter om Apple: Sakker ned mye raskere enn det vi har troddApple skuffet stort

Her kan du lese mer om

  1. Apple
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nye iPhone-modellerfår bedre «norsk» 4G

  2. Gamle mobiler bremserdekningsløft

  3. Nå rulles superdekningen ut

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå kan noen Apple-eiereomsider bruke 4G

  6. Nå er det nye ICE-nettet i gang: Skal bytte ut 560 basestasjoner på åtte uker