Apple inntar norske høyskoler med eget pensum

Apples «Everyone Can Code»-initiativ er tatt inn på 70 universiteter og høyskoler i Europa, deriblant Høyskolen Kristiania og Westerdals i Norge. 

KODING: Teknologigiganten Apple lanserer et ettårig program for å lære seg å kode i programmeringsspråket Swift. Norge er med på listen over land der man nå kan lære seg dette på en av høyskolene.

Illustrasjonsfoto: Mark Lennihan AP
  • Erik Steinsbu Wasberg
  • Marius Lorentzen
Publisert:

«Everyone Can Code»-kurset er et ettårig program der studentene skal lære å lage apper for iOS, operativsystemet som blir brukt på iPhone, ved hjelp av programmeringsspråket Swift.

Fredag kunngjorde Apple at programmet rulles ut til 70 høyskoler og universiteter i Europa. I Norge skal kurset tilbys hos Høyskolen Kristiania og Westerdals, opplyser teknologigiganten til E24.

Kurset kommer med et eget pensum om Swift. Selskapet viser til overnattingsappen Airbnb og reiseappen Tripadvisor som eksempler på programmer som er laget med dette programmeringsspråket. Ifølge Computerworld kan programmet også brukes til å utvikle apper på Android, operativsystemet til Google.

Nyheten kommer året etter at Apple lanserte den samme tjenesten i USA, blant annet for elever på landets videregående skoler.

– Sikrer oppdatert kunnskap

Westerdals' instituttleder for teknologi Eivind Brevik er positiv til det nye
opplæringsprogrammet til teknologigiganten. Han mener Apple-kurset passer godt sammen med skolens profil.
– Gjennom dette bruker vi teknologi og rammeverk fra Google, Microsoft, Apple og andre premissleverandører i bransjen. Når Apple tilbyr oss samarbeid, er dette med på å styrke vårt fundament i å kvalitetssikre verktøyporteføljen vi bruker og sikre tidsriktig og oppdatert kunnskap, sier han til E24.

Les også

Apple henter milliardsum tilbake til USA

Brevik mener Westerdals kan bidra til å gjøre Apples opplegg bedre.
– Vi håper sammen med Apple å kunne bidra inn med vår forskning på mobilteknologi, og gjennom dette videreutvikle undervisningsopplegget, sier han.

I fjor kjøpte Høyskolen Kristiania opp Westerdals, og de to skal slå seg sammen til én ny høyskole. Westerdals tilbyr i dag flere utdanningsprogram i informasjonsteknologi, som
stammer fra fusjonen mellom Westerdals og Norges informasjonsteknologiske høyskole.

Ønskes velkommen i Norge

Det har blitt en kjent frase fra næringslivsledere, politikere og forskere at «digitalisering vil revolusjonere dagens Norge».

I fjor lanserte Regjeringen en egen strategi for mer koding og teknologi inn i grunnskolen og på videregående skoler, og startet blant annet eget valgfag i koding på ungdomsskolen.

POSITIV TIL APPLE-KURS: Abelia-direktør Håkon Haugli.

Foto: NHO

Det finnes allerede flere aktører som tilbyr undervisning i koding, både gjennom kurs og gjennom selvstudium på internett. I dag finnes det blant annet et mylder av videoer tilgjengelig for å lære seg å programmere, og den frivillige organisasjonen «Lær Kidsa Koding» er i gang med å tilby opplæring for blant annet barn i skolefritidsordningen.

Håkon Haugli, administrerende direktør i NHOs forening for teknologibedrifter, Abelia, er svært positiv til nyheten.

– Når alt som kan digitaliseres blir digitalisert, er kunnskap om koding avgjørende for å få forstå hvordan verden fungerer og ha forutsetninger for å mestre og skape, sier Haugli til E24.

Han ønsker Apples opplæringsprogram velkommen, og tror slike tiltak vil gjøre norsk næringsliv mer konkurransedyktig.

– Dette er et eksempel på nettopp den typen opplæring er det stort behov for, sier han.

Iselin Nybø (V), som denne uken ble utnevnt til minister for forskning og høyere utdanning, ser også positivt på tiltak som kan bedre kodekompetansen. Hun omtaler programmeringskunnskap som en nødvendig ferdighet for dagens samfunn, og ønsker tilbud som kan styrke slik kunnskap, velkommen.

– Vi trenger et mangfold av tilbydere, utviklere og opplæringsmuligheter. Jeg håper dette konkrete initiativet bidrar til det mangfoldet. Jeg er glad for at norske universiteter og høyskoler ser mulighetene, sier hun til E24.

HÅPER PÅ MANGFOLD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) håper Apple-initiativet bidrar til mangfold.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Stadig mer populært til fordel for Apple

NTNUs instituttleder for datateknologi og informatikk, John Krogstie, mener det er en fordel for Apple at språket blir mer kjent.

– En fordel for Apple er at flere kan det og bruker det, sier han til E24.

Les også

Etter flere nær døden-opplevelser: Selvtilliten vokser igjen hos danskenes luksusmerke

Han omtaler imidlertid Swift som «et ganske standard programmeringsspråk».

– Selv om man lærer dette, vil en programmerer fort lære seg andre språk om det er nødvendig, sier han.

TIOBE-indeksen, som månedlig oppdaterer hvilket programmeringsspråk som er mest
populært etter å ha analysert antall internettsøk, rangerer Swift på en 12. plass.

Ifølge Computerworld har Swift Playground, en app på iPad for å lære programmeringsspråket, blitt lastet ned over 1,4 millioner ganger.

Det er ventet at tallene vil fortsette å øke i takt med kodekursene til Apple i Europa og USA.

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Digitalisering

Flere artikler

  1. Kommentar:  Intelligent Amazon eller kryptisk Boble?

  2. Inntar norsk sokkel med tingenes internett

  3. Tror ikke smarttelefonen vil se så forskjellig ut om fem år

  4. Annonsørinnhold

  5. Har vi nubbesjans mot robotene?

  6. Tre digitale kriger som vil definere 2018