Dronesalget tar av

Etterspørselen etter private droner tar av i Norge.

FUGLEPERSPEKTIV: Salget av droner til privatpersoner har tatt av de siste årene.
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert: Publisert:

Høyt henger de, og fine bilder fra fugleperspektiv tar de. De siste to årene har salget av droner, mer presist multikoptere, regelrett tatt av. For noen få tusenlapper kan alle nå kjøpe seg sin egen private drone og fotografere fra steder og høyder de fleste tidligere ikke hadde mulighet eller råd til.

Det merkes også hos droneforhandlerne.

- Det er fort en femdobling i omsetningen de siste to årene, sier Roger Mo, daglig leder i Elefun, når han blir bedt om å anslå økningen i dronesalget de siste årene.

Selskapet er Norges største innenfor salg av radiostyrte produkter og tilbehør, og holder til i Grimstad.

I fjor økte Elefun inntektene til 47,9 millioner kroner, opp 34 prosent fra 35,7 millioner kroner i 2012. Driftsresultatet endte på 6,8 millioner kroner, opp fra 5,5 millioner kroner i 2012.

Les også

Neste vår åpner Europas første droneutdanning i Tromsø

I tillegg til egen butikk, leverer de multikoptere til blant annet fotobutikker, elektronikkbutikker og butikker som selger radiostyrt utstyr.

- Det begynte for et par år siden, og har siden økt i omfang. Nå klarer vi ikke å skaffe nok til å dekke etterspørselen, sier Mo.

Han sier at de regner med å selge mellom 3.000 og 4.000 av modellene som kan løfte et GoPro-kamera, eller leveres med et kamera påmontert.

E24 BEDRIFT:Sjekk nøkkeltallene til Elefun her

Det er ikke bare privatpersoner som kjøper seg egne droner. De flyende vesenene blir også brukt til å linjekontroll, kontroll av tak og vegger i bygninger og termofotografering, for å nevne noen bruksområder.

- Vi leverer også mer avanserte droner som kan bære annet utstyr enn kun kameraer, sier Mo.

I april innførte Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) en prøveordning som har gjort det lettere for nordmenn å eie og fly droner. Ordningen gjør at man ikke trenger å søke om tillatelse for å bruke dronen, så lenge dronen er innen synsvidde samt at man flyr utenfor restriksjonsområder.

Les også

Forbud mot droner i amerikanske nasjonalparker

Mo tror ikke at regellempingen har bidratt ytterligere etterspørsel i særlig stor grad.

- Men, kanskje det har gjort folk litt mindre skeptisk til å bruke utstyret. Den utløsende faktoren er helt klart å få bilder fra en helt ny vinkel. Det gir fotografering og filming en helt ny dimensjon.

Tusenlappene sitter løst

Hos Komplett, som Elefun leverer multikoptere til, merkes det også at Ola og Kari Nordmann har fått øynene opp for multikoptere. Siden i høst har de solgt over 700 droner, og etterspørselen øker.

TOMT LAGER: Antong Hagberg i Komplett.

- Vi begynte forsiktig og la ut et titalls droner på Komplett.no i høst. Alle ble solgt i løpet av kort tid, og vi har fylt opp med droner i takt med at salget har tatt av, sier Anton Hagberg, kommersiell direktør i Komplett.

Prisen på dronene varierer fra noen hundrelapper for de billigste modellene, til over 10.000 kroner for de som ønsker integrert GPS, gyrostabilisert kamera og trådløs videolink til smarttelefonen.

E24 BEDRIFT:Sjekk nøkkeltallene til Komplett

- Etterspørselen i verden etter vår dyreste modell har vært større enn produsentene frem til nå har klart å levere. Det er ikke noen tvil om at dette er populært produkt, sier Hagberg.

Han legger til at selv om dronene er avanserte og lette å håndtere, er det viktig å ta sikkerheten på alvor.

- En drone kan gjøre stor skade hvis den brukes galt.

Skal vurdere ordningen etter nyttår

Halvannen måned etter at de begynte forsøksordningen sier NSM at de ikke er bekymret for salget.

- De alle fleste droner blir fløyet av privatpersoner, og utgjør begrenset risiko for det vi er satt til å beskytte, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM.

I dette tilfellet er det luftfotografering og fremstilling av sensitive objekter på kart som faller innenfor NSMs ansvarsområde.

- Nå har vi en forsøksordning frem til nyttår, så skal vi evaluere. Vi vil selvfølgelig koordinere evaluering med andre myndigheter, for å avklare om forsøksordningen får noen uheldige konsekvenser, sier Arnøy.

Vil hjem til Asia

At droneteknologien er blitt enklere tilgjengelig, billigere og bedre gjør også at terskelen for kjøpe sin egen har sunket. Det øker også sannsynligheten for at mennesker uten tilstrekkelig kompetanse og ferdigheter kjøper droner.

- Problemet er hvordan personene som kjøper dronene bruker dem. Ved fornuftig bruk så er det en kjempefin hobby. Men når man begynner å presse grensene, og bruker dronen på en annen måte enn den er beregnet til, kan man sette publikum i fare, sier flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet Morten Raustein.

Noe av problemet er ifølge Raustein at folk gjerne ikke setter seg godt nok inn i hvordan dronen fungerer før den blir tatt i bruk. Han sier at det finnes eksempler på tilfeller hvor droner har stukket av fra eieren.

- Da kan dronen for eksempel være på vei til Hong Kong. Mister man kontakten med dronen eller får forstyrrelser på linjen, er den ofte programmert til å fly hjem. Er ikke hjem-posisjonen endret siden den forlot fabrikken i Asia, er det gjerne dit den vil.

Batterikapasiteten er svært begrenset, så det er lite sannsynlig at den kommer lenger enn en kilometer eller to før den ramler ned.

Foruten noen knuste frontruter og noen vindusruter og noen fingertupper, kjenner ikke Raustein til noen som har fått alvorlige skader i Norge, ennå.

- Når den går tom for strøm og ramler ned, er det flaks, eller graden av uflaks som bestemmer skadeomfanget.

Les også:

Google kjøper drone-selskapAmazon vil levere pakker på døra med dronerHer testes Norges nye super-drone

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Salget av «selfie-droner» til værs

  2. Men PC-en var ikke død...
    PC-salget øker, nettbrettsalget faller sterkt

  3. Han ba kompisene i oljebransjen om en gründer-idé. Dette ble resultatet

  4. En kur mot butikkdøden

  5. Betalt innhold

    Vil teste skipene før de bygges