Kryptoeksperter: – 80 prosent av kryptoemisjoner er svindel

Gjentatte ganger har kriminelle forsøkt lure folk til å investere i «nye kryptovalutaer». Nå advarer ekspertene mot at 4 av 5 kryptoemisjoner er lureri.

ADVARER: Kryptoemisjoner er ikke noe man bare skal hoppe på for å bli rik, mener en rekke kryptoeksperter. Mye er forsøk på å lure til seg store penger.

Foto: Dado Ruvic Reuters
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Analysefirmaet Satis Group et analysefirma som rådgir kunder om kryptovalutaemisjoner, skrev i en rapport nylig at så mange som 81 prosent av emisjonene er forsøk på bedrageri. Det skriver DI Digital.

Såkalte kryptovalutaemisjoner eller Initial Coin Offerings (ICO) er en måte å finansiere nye kryptovalutaer i håp om at disse skal bli populære.

I den nylig publiserte rapporten fra Satis hevder man at av de 19 prosentene som ikke er lureri, mislykkes i snitt 11 prosent. Samtidig er det bare 8 prosent av selskapene som ender opp med en vellykket ICO som ender i en børsnotering.

Les også

Myrseth dropper forvaltning – blir kryptosjef

Flere advarer

– Muligheten for at det handler om et bedrageri er den største risikoen man tar som privat investor. Selv med seriøse aktører er risikoen stor da startups som finansierer seg gjennom ICOer ofte står overfor utfordringer som muligheten for skalering og tekniske vanskeligheter, sier Claire Ingram Bogusz som forsker på kryptovalutaer og blokkjedeteknologi ved Handeshøyskolen i Stockholm til DI Digital.

Jon Ramvi i Blockchangers gikk i september i fjor ut å advarte folk som ikke har peiling om at de burde være veldig forsiktige før de investerer i kryptoemisjoner.

– Hvis man har penger liggende og ikke har noe problem med at de forsvinner, så kjør på, men dette er lotto, sa Ramvi den gangen.

Sør-Korea og Kina la i samme periode ned forbud mot at selskaper skal kunne gjennomføre en ICO. Ifølge Sørkoreanske myndigheter skal forbudet beskytte investorer mot svindel.

Les også

Wall Street-analytiker: – Kryptovaluta er som myntene man vinner i Candy Crush

Oppmykning

Den senere tiden har derimot markedet begynt å bli mer seriøst skal man tro en rekke store banker. Bloomberg skrev tidligere denne måneden at selskaper som Deloitte, PwC, EY og KPMG har startet med rådgivning mot ICOer, selv om de råder til stor forsiktighet.

Også Bogusz ved Handelshøyskolen i Stockholm mener nå at markedet er mer modent enn det har vært tidligere.

– Det er ikke like ille som tidligere. Verdivurderingene er ikke like høye og folk er mer forsiktige. Samtidig pågår det en selvregulerende prosess gjennom felles plattformer som eksempelvis cofound.it der ICOenes legitimitet granskes, sier hun til DI Digital.

Samtidig mener hun at troen på å bli millionær på den neste bitcoinen er umulig. Hun sier at risikoen koblet til å investere i oppstartsselskaper er noe som man gjennom et sosialt perspektiv ikke vil fjerne, men at kriminelle har vanskeligere med å komme til i et globalt marked.

Les også

Investor spår bitcoin-kurs på 250.000 dollar innen 2022

Les også

942 milliarder forsvant fra bitcoin i første kvartal

Les også

Apple-gründer rundlurt av kryptosvindlere

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler

  1. – Veldig ødeleggende

  2. Bitcoin-kursen snuser på rekord: Økokrim advarer mot bedrageri-bølge

  3. Hentet over en mrd. i kryptoemisjon: – Skulle gjerne hentet mye mer

  4. Annonsørinnhold

  5. – Kan gjøre det lettere for politiet å finne bevis

  6. Spillselskap solgte virtuelt kryptoromskip til 94.000 kroner