Internett forsvant i Nord-Korea

Nord-Korea har delvis fått tilbake nettilgangen etter et brudd i forbindelsen som varte i over ni timer, ifølge IT-eksperter. De mener landet kan ha blitt utsatt for et dataangrep.

UTEN NETT: Nord-Korea, her ved diktator Kim Jung-un på en smarttelefonfabrikk, måtte klare seg uten nett i flere timer.
Publisert:

Nettforbindelsen, som i utgangspunktet er begrenset, brøt fullstendig sammen mandag.

Tirsdag morgen lokal tid hadde situasjonen bedret seg, ifølge det amerikanske datasikkerhetsselskapet Dyn Research.

– Det gjenstår å se hvor stabil forbindelsen er, sier Jim Cowie, som leder selskapets forskningsavdeling.

Det store flertallet av nordkoreanerne har uansett aldri hatt mulighet til å komme seg på nett. Kun et lite antall mennesker i landets ledelse antas å ha tilgang til internett.

Les også

USA ber om hjelp etter dataangrepet mot Sony

Angrep på Sony

Nettproblemene i Nord-Korea oppsto etter at USAs president Barack Obama før helgen lovet å svare på dataangrepet mot Sonys filmstudio.

Obama er sikker på at Nord-Korea står bak det omfattende angrepet mot Sony, men amerikanske tjenestemenn nekter å svare på hvorvidt Washington allerede har iverksatt sin motreaksjon.

Flere tjenestemenn med god kjennskap til etterforskningen av Sony-hackingen hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at USA ikke har iverksatt noe dataangrep mot Nord-Korea.

Ifølge Dyn Research er det mulig at nettproblemene i landet kun skyldes tekniske problemer. En av selskapets ledere sier imidlertid at han ikke vil bli overrasket om Nord-Korea er blitt utsatt for et dataangrep.

Les også

Sony vil slippe «The Interview» på andre måter

– Lever i et mareritt

FNs sikkerhetsråd diskutere mandag menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea for første gang noensinne. Beslutningen om å drøfte alle sider ved situasjonen i landet ble fattet tross motstand fra Kina.

USAs FN-ambassadør Samantha Power sa i sitt innlegg at Nord-Koreas innbyggere lever en marerittaktig tilværelse. Hun viste til opplysninger fra nordkoreanske flyktninger som har fortalt om svært brutale forhold i landets fangeleirer.

Møtet i Sikkerhetsrådet kom i kjølvannet av at en FN-komité i november vedtok en resolusjon som ber Sikkerhetsrådet vurdere om Nord-Korea skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Les også

Hackere forårsaket «store skader» på tysk stålverk

En FN-kommisjon mener drapene, torturen og overgrepene i landets fangeleirer kan sammenlignes med nazistenes forbrytelser under andre verdenskrig.

Nordkoreanske myndigheter stiller seg avvisende til beslutningen om å diskutere menneskerettighetssituasjonen i landet i Sikkerhetsrådet.

Diskusjonen er ledd i en plan om å bruke anklager om menneskerettighetsbrudd som en unnskyldning for å invadere Nord-Korea, mener de.

Atomkraftverk hacket

Myndighetene i Sør-Korea har bedt USA om hjelp til å etterforske et dataangrep mot selskapet som driver de sørkoreanske atomkraftverkene.

Det opplyser en sørkoreansk kilde med god kjennskap til etterforskningen. Ifølge kilden har etterforskerne ikke utelukket at Nord-Korea kan stå bak hackingen mot det statskontrollerte selskapet KHNP.

Selskapet opplyste mandag at det var blitt hacket, men understreket at ingen av landets 23 atomreaktorer har vært i fare. Likevel mener Sør-Koreas president Park Geun-hye at hendelsen er alvorlig og uakseptabel.

Hun har gitt ordre om inspeksjoner ved atomkraftverkene og annen viktig infrastruktur for å styrke beredskapen mot det hun kaller cyberterrorisme.

Les også:

Japan: – Dataangrepet mot Sony svært alvorlig– Sony-hacking var en øvelse på større angrepUSA overveier motreaksjon på dataangrepUSA åpner etterforskning av datainnbrudd mot Sony– USA anklager Nord-Korea for Sony-angrep

Publisert: