Kraftig vekst tærer på finansene: Underskuddet vokste i mobilselskapet Ice

Den kraftige veksten til mobilutfordreren Ice tærer kraftig på finansene. I løpet av tre måneder krympet kassen med 244 millioner.

Ice hovedkontor på Helsfyr i Oslo

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Mobilselskapet Ice, som er den viktigste utfordreren til Telenor og Telia, fortsetter sin satsing på det norske markedet. Selskapet har nå offentliggjort resultatene for tredje kvartal og tallenes tale er klar: Veksten koster.

Samtidig som selskapets omsetning vokser, antallet kunder øker og det bygges 4G-dekning for full maskin, øker også underskuddet.

Ice opplevde en kraftig inntektsvekst i tredje kvartal og hadde serviceinntekter på 335,7 millioner kroner, en vekst på 45 prosent mot samme periode i fjor. Totale inntekter økte fra 271,0 til 366,4 millioner.

Driftsresultatet (justert EBITDA) forverret seg fra -71,1 til -139,2 millioner kroner i perioden. Investeringsnivået lå stabilt på drøye 90 millioner kroner i begge periodene.

Taper mindre på kundene enn før

Selskapets regnskaper viser at kontantbeholdningen krympet med 244 millioner før noen mindre valutakursjusteringer på 868.000 kroner til totalt 365 millioner.

Etter en positiv kontantstrøm fra finansaktivitet i tredje kvartal i fjor grunnet ny finansiering på 370,8 millioner, var posten -83,5 millioner i samme kvartal i år. Samtidig bidro investeringene i mobilnett og annen aktivitet til å trekke kontantstrømmen ned med 87,4 millioner, mot 90,3 millioner i fjor.

Ice taper fortsatt penger på selve driften i mobilvirksomheten også (kundene), men utviklingen går i riktig retning.

Etter å ha hatt en negativ kontantstrøm fra driften på -155,5 millioner kroner i tredje kvartal i fjor, er denne nå redusert til -73,5 millioner kroner i samme periode i år.

Les også

Myndighetene ber Telenor skru ned nettprisen

Antallet ansatte økte fra 259 til 277, inkludert innleid teknisk personale fra leverandører (186 egne ansatte), sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

I oktober utstedte Ice et nytt fireårig obligasjonslån på 1,4 milliarder kroner med en rentemargin på 4,6 prosentpoeng over Nibor-renten. Som E24 skrev i oktober var dette den andre refinansieringen som Ice gjorde i år, og i begge rundene fikk de redusert rentenivået og finansieringskostnaden på gjelden sin. Obligasjonsgjelden erstattet en bankkreditt på 1,4 milliarder hvor man hadde trukket 800 millioner.

Dermed fikk Ice også inn 600 millioner til ved å utstede en obligasjon i stedet med samme ramme.

Ice har også et obligasjonslån på 800 millioner kroner fra før.

Les også

Nkom varsler bot til Broadnet etter nødnettsaken

Har tatt over Hello-kundene

I det norske markedet sikret Ice seg to viktige bedriftsavtaler i kvartalet. Den først er med Politiet, om å tilby mobilt bredbånd i fem år, samt en fornyelse av kontrakten med NSB om mobilt bredbånd til de 185 togsettene deres.

Andelen datatrafikk som gikk over Ice sitt eget nett (og ikke over Telias nett som Ice leier tilgang til) økte fra 21 24 prosent. Det er viktig for Ice å heve dette tallet videre for å forbedre lønnsomheten.

Selskapet skriver også at snittinntekten per kunde per måned (ARPU) «hadde en liten økning», både hvis man ser på smarttelefon og mobilt bredbånd samlet sett og bare på smarttelefonbrukerne.

I motsetning til Telia og Telenor opplyser ikke Ice hva snittinntekten deres er per mobilkunde, men gitt at selskapet taper penger på driften er den etter all sannsynlighet betydelig under Telia og Telenors nivåer på henholdsvis 265 og 332 kroner per mobilkunde per måned.

– Et av høydepunktene i kvartalet var avtalen om å kjøpe privatkundene til det norske mobilselskapet Hello for rundt 75 millioner kroner, skriver konsernsjef JD Fouchard i kvartalsrapporten, og peker på at man ved utgangen av oktober hadde flyttet 40.000 kunder over fra Hello til Ice.

– Vi vil se den fulle effekten av oppkjøpet fra 2018 og utover, sier Fouchard.

Les også

Link Mobility traff en fartsdump: Sjefen varsler nye kjøp i Frankrike og Italia

Selger tårn i Indonesia

I tillegg til virksomheten i Norge, Sverige og Danmark har Ice Group også virksomhet i Indonesia, Filippinene og Brasil.

I en egen melding annonserer Ice Group at deres datterselskap i Indonesia PT Sampoerna Telekomunikasi Indonesia (STI) har inngått en avtale med PT Inti Bangun Sejahtera (IBS) om å selge mobilmastene for deretter å lease dem tilbake.

Salget vil gi Ice Groups datterselskap STI en utbetaling på 31 millioner dollar og etter at gjelden i selskapet er nedbetalt med pengene vil dette gjøre STI gjeldfritt, ifølge børsmeldingen.

IBS, som overtar mastene, bar totalt 3.677 mobilmaster i porteføljen sin i Indonesia.

– Transaksjonen reflekterer STIs strategi om å strømlinjeforme driften ved å outsource funksjoner utenom kjernevirksomheten for å kunne fokusere på å levere 4G-bredbåndstjenester til privat- og bedriftskunder. STI sikter mot å ha den beste 4G-dekningen i Indonesia innen utgangen av 2018, sier konsernsjef JD Fouchard i Ice Group.

Les også

Ice utsetter børsnoteringen

Les også

ICE-eier satser på mobilmarkedet i Brasil

Les også

Kongsberg blir Norges første 5G-kommune

Her kan du lese mer om

  1. Ice
  2. Telekom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ice kutter underskuddet og skrur opp investeringene

  2. Kjøper 38.000 mobilkunder fra NextGenTel

  3. Tjener opptil 200 mill. på Brasil-salg

  4. Annonsørinnhold

  5. Brenner penger i høyt tempo

  6. Mobilselskapet Ice resultat andre kvartal 2020