Kryptoboomen

Iran forbyr utvinning av kryptovaluta

Iran slår følge med Kina når de nå forbyr utvinning av kryptovaluta. Dette kommer etter tørke og en rekke strømbrudd i landet den siste tiden.

FORBYS: Iran legger ned umiddelbart forbud mot utvinning av bitcoin. Her illustrert ved utvinningsanlegget Bitfarms i Canada.
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Flere store byer i Iran, inkludert hovedstaden Tehran, har den siste tiden opplevd daglige strømbrudd. Nå skylder myndighetene blant annet på utvinning av bitcoin og annen kryptovaluta, og legger samtidig ned et forbud mot såkalt «mining» med umiddelbar virkning.

Ifølge CNBC skal forbudet vare i rundt fire måneder til 22. september.

Fra januar til april i år foregikk rundt 4,5 prosent av den globale utvinningen av bitcoin i Iran, skriver samme kilde, og viser til analysebyrået Elliptic.

Utviklingen kommer etter en turbulent periode for bitcoin og flere andre kryptovalutaer. Nedgangen kom etter at Tesla-sjef Elon Musk annonserte at bilselskapet ikke vil godta bitcoin som betaling likevel.

Siden rekordnivået i midten av april har prisen på bitcoin falt med rundt 40 prosent.

Verdien på bitcoin ligger i skrivende stund på rundt 38.310 dollar, opp 1,28 prosent det siste døgnet, ifølge Coinmarketcap.

SNUDDE: Bitcoin-kursen raste etter at Tesla-sjef Elon Musk likevel ikke ønsket bitcoin som betaling for selskapets elektriske biler.

Må ha lisens

Utvinning av kryptovaluta er i utgangspunktet lovlig i Iran, som per i dag har utstedt 50 lisenser til selskaper. Årsaken til dette skal være profitten landet mottar fra utvinningen, som igjen brukes til å redusere effekten av sanksjonene fra USA etter at sistnevnte i 2018 brøt atomavtalen med Iran og gjeninnførte sanksjoner mot landet.

Det er imidlertid flere krav som må oppfylles før man får lisens til å utvinne kryptovaluta i Iran. Man må legitimere seg, betale en noe høyere pris for elektrisitet og selge bitcoin til den iranske sentralbanken.

Les også

Bitcoin har rast etter Teslas retrett: – Vår holdning overfor våre kunder er: Hold dere unna

Fra olje til krypto

Reuters skriver at 85 prosent av utvinningsaktiviteten gjøres uten lisens, og viser til en uttalelse av president Hassan Rouhani.

Dette er imidlertid ikke første gang kryptovaluta havner i søkelyset i Iran.

I januar konfiskerte iransk politi nær 50.000 maskiner som på ulovlig vis ble brukt til å utvinne bitcoin. Maskinene skal ha blitt drevet ved hjelp av statssubsidiert elektrisitet, men uten lisens, ifølge det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

Noen utvalgte steder får gratis elektrisitet i Iran, som moskeer. Selv her har myndighetene avdekket ulovlig virksomhet den siste tiden, melder Bloomberg.

Ifølge Elliptic skal det totale energiforbruket til utvinning av kryptovaluta i Iran tilsvare bruk av 10 millioner fat råolje i året.

Analysebyrået hevder at Iran, storprodusent av olje og naturgass, har tillatt utvinning av kryptovaluta for å kunne konvertere overskuddet av naturressurser til nettopp kryptovaluta.

Nå er det stopp – i hvert fall til september.

Les på E24+

Mange har valgt kryptovaluta under pandemien. Men hvorfor?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Iran
 3. Bitcoin
 4. Kryptovaluta
 5. Strøm
 6. Energi

Flere artikler

 1. Bitcoin stiger igjen etter ny helomvending fra Elon Musk

 2. Kraftig bitcoin-fall: Har visket ut all oppgangen siden Tesla varslet kjøp i februar

 3. Betalt innhold

  Teslas bitcoin-retrett gir jakt på grønnere krypto-alternativ

 4. Tesla hadde bitcoin verdt 17,5 milliarder kroner

 5. Tesla skal utvinne bitcoin i Texas