Grønn teknologi

Norwegian vil kutte 140.000 tonn i CO₂-utslipp med ny app

Flyselskapet Norwegian vil gjøre flytrafikken grønnere ved å bruke den nye appen SkyBreathe, som de hevder vil kutte forbruket av drivstoff med to prosent per flyging ved å kjøre smartere og mer effektivt.

Norwegians piloter skal gjør flytrafikken grønnere. Bildet er en illustrasjon som viser to av flyselskapets piloter.

Norwegian
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Norwegian har i et halvt års tid prøvd ut appen SkyBreathe for å redusere drivstoffbruk og CO₂-utslipp, og melder nå om svært gode resultater.

«På ett år kan vi redusere CO₂-utslippene med om lag 140.000 tonn, noe som tilsvarer over ti prosent av de totale utslippene i norsk innenriks luftfart, skriver selskapet i en pressemelding», etter at Teknisk Ukeblad omtalte saken.

Med stadig mer fokus på klimakrisen, følger også strengere krav til utslippene fra flytrafikken. Mange reisende ønsker mer miljøvennlige alternativ, noe som viste seg i sommerens store snakkis om flyskam.

Flytrafikken står for en betydelig del av Norges klimagassutslipp. Totale utslipp fra alt flydrivstoff solgt på norske flyplasser ligger på rundt 5 prosent av Norges samlede utslipp, i størrelsesorden 2,8 millioner tonn CO₂, ifølge Avinor.

I tillegg er det hard konkurranse i flybransjen og selskapene er avhengig av å kutte kostnader for å overleve.

Norwegian
Les på E24+

Bloomberg: Neste versjon av Airbus’ bestselgende fly kan bli en elektrisk hybrid

Sparer miljø og kostnader

Norwegian opplyser at de har kuttet utslippene med 30 prosent siden 2008, blant annet ved å bruke mer moderne fly.

«Men det er ikke nok. Utslippene må videre ned og det nye verktøyet SkyBreathe kan bidra til å redusere utslippene med ytterligere to prosent», skriver selskapet.

Appen SkyBreathe analyserer flygingen fra start til slutt, noe som gjør det mulig å optimalisere hver enkelt flyging til å bruke så lite drivstoff som mulig.

– Med SkyBreathe-appen får jeg tilbakemeldinger etter hver enkelt flyging der jeg kan se nøyaktig hva vi har gjort bra og hva vi kunne gjort bedre for å fly enda mer drivstoffeffektivt neste gang. Det sparer miljøet og selskapets kostnader, sier Stig Patey, kaptein og Manager Fuel Saving i Norwegian, i meldingen.

Appen som Norwegian bruker er utviklet av et EU-finansiert prosjekt kalt Clean Sky.

Illustrasjon fra appen

Norwegian

Klimakompensasjon

Norwegian arbeider også med flere andre klimatiltak og vil snart tilby sine kunder mulighet til å klimakompensere for sine flyreiser.

I tillegg forbereder selskapet seg på bruk av fornybart biodrivstoff, som ventes å kunne kutte utslippene ytterligere når det blir kommersielt tilgjengelig.

Norwegians fly kan allerede i dag fly med opptil 50 prosent biodrivstoff, og selskapet oppmuntrer til lokal produksjon av bærekraftig drivstoff.

«Vi kommer til å fase dette inn gradvis så fort det finnes bærekraftige, kommersielt tilgjengelige alternativer», melder selskapet.

Les saken fra Teknisk Ukeblad her
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Norwegian
 3. Klima
 4. CO2
 5. App
 6. Flyselskaper
 7. Flytrafikk

Flere artikler

 1. – Utfordrende, om ikke umulig, å absorbere flere miljøkostnader

 2. Norwegian med ny klimaplan: Skal kutte 24 prosent mer på 10 år

 3. Betalt innhold

  Børsprofil: Nels neste kjempemarked kan være i ferd med å våkne

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor og Ørsted med ambisiøse havvindplaner: Vil 47-doble dagens kapasitet

 6. Microsoft blir med på Røkkes havsatsing