Telia tar det første steget etter oppkjøpet av Get: Legger ned TDC og smelter sammen fiber- og mobilnettene

Forsvaret, Statens vegvesen og Avinor er blant selskapene som nå får ny mobiloperatør. Telia legger nemlig ned TDC og lanserer et produkt der fiber- og mobilnettet smelter sammen.

Jon Christian Hillestad, leder for Telia Bedrift
Publisert: Publisert:

Etter at Telia solgte NextGenTel i 2013 satt det svenske telekonsernet lenge uten noe eierskap innen fiber- og bredbåndsmarkedet i Norge.

Som E24 tidligere har omtalt var selskapet etter det lenge på jakt etter en aktør å kjøpe opp, og i fjor fikk de til slutt landet et oppkjøp av Get/TDC Norge til 21 milliarder.

Da fusjonen ble kjent hintet Telia-ledelsen om at de ville komme med produkter og løsninger som utnyttet det faktum at de både sitter med et nasjonalt mobilnett og et stort bredbåndsnett.

Frem til nå har det vært stille, men torsdag er det første resultatet av fusjonen klart:

  • TDC legges ned og alle de store bedriftskundene flyttes over til Telia Bedrift. Dette inkluderer blant annet Forsvaret, Statens vegvesen og Avinor.
  • For første gang vil Telia nå kunne tilby fast bredbånd i bedriftsmarkedet
  • Samtidig lanseres tjenesten «Sikkert Internett» med garantert oppetid for bedriftsmarkedet:

Takket være en ny ruter fra IT-giganten Cisco vil kundene være koblet til både bredbånd og 4G samtidig. Ruteren kobler automatisk mellom de to, slik at man alltid har internett.

I tillegg er ruteren koblet opp til Ciscos sikkerhetsavdeling, slik at all nettrafikken inn og ut av bedriften blir overvåket for forskjellige typer cybertrusler.

– Etter at oppkjøpet ble gjennomført i oktober har vi kjørt et høyt tempo. Lanseringen vår er det første beviset på hva vi skal få til med oppkjøpet, sier Jon Christian Hillestad, leder for Telia Bedrift.

Nedleggelsen av TDC er ikke første gangen Telia «rydder opp» i porteføljen sin. I fjor ble Chess lagt ned og i privatmarkedet sto man da igjen med merkevarene Telia, MyCall og OneCall.

Les også

Slik rigger Telia og Get seg for å møte konkurrentene

Bytter automatisk

– Dette er også en lansering der vi ligger langt frem rent teknologisk, for så vidt vi kan se har ingen lansert noe lignende, fortsetter Hillestad med referanse til Cisco-løsningen.

Erkerivalen Telenor tilbyr også en reserveløsning i privatmarkedet til deres bredbåndskunder, der kundene kan bruke mobilnettet som reserveløsning hvis bredbåndet faller ut.

Den nye Telia-ruteren gjør imidlertid overgangen helt sømløs og gir også en hjelpende hånd til bedrifter som er koblet opp på tregere DSL-bredbånd og ikke fiber:

– Hvis man for eksempel sitter på en linje med 20 megabit dukker det kanskje opp en situasjon i løpet av dagen der man kanskje har behov for mer kapasitet. Uten at kunden merker det vil vi kombinere det beste fra to verdener fra fastnett og mobil, og kunne levere mer kapasitet når man trenger det.

Telia-direktøren forklarer at kundene heller ikke trenger å tenke på at gigabytene flyr over mobilnettet:

– I dette produktet betaler men én fast pris, der bruken er inkludert i begge nett, sier Hillestad.

Den nye løsningen er først og fremst rettet inn mot små og mellomstore bedrifter, og det er også her Telia tror sikkerhetsløsningen fra Cisco vil komme godt med.

– Her kan vi og Cisco tilby noe som man gjerne måtte ha store sikkerhetsavdelinger for å følge med på tidligere, sier han.

– Erkerivalen deres Telenor har jo satset tungt på rådgivning innen IT-sikkerhet. Er det også en vei dere vil gå?

– TDC har gjort dette i stor grad tidligere, og det er et område som kundene etterspør bistand på. Så det er naturlig for oss å utvikle tilbudet vårt videre, sier Hillestad og peker på at man også innenfor tingenes internett ser et økende etterspørsel etter rådgivning.

Slik ser den nye ruteren til Telia Bedrift ut. Ruteren er levert av Cisco.

Taper kunder privat, men vokser i bedrift

Selv om TDC nå forsvinner, forsikrer Jon Christian Hillestad om at bedriftsoperatøren Phonero fortsetter. Telia overtok Phonero i 2017.

– Hvor mange er det som skal flyttes over fra TDC til Telia?

– Det er snakk om rundt 800 millioner kroner i omsetning og det er mange store bedriftskunder som er samfunnskritiske, sier Hillestad.

Gjennom overføringen flytter man også TDCs virksomhet innen fiber og datakom-tjenester inn i Telia Bedrift.

Telia får dermed utvidet porteføljen til også å kunne tilby fast bredbånd. Dette er viktig for selskapet når de nå går til frontalangrep på Telenor.

– Dette representerer en betydelig tyngre satsing for bedriftsmarkedet i Telia og vi har nå en komplett portefølje med mobil, IoT (tingenes internett, journ.anm.), og vi får inn fiber og datakom-tjenestene, sier Hillestad.

Telia har i en periode slitt med å holde på kundene i privatmarkedet, men har vokst taket være de mange oppkjøpene som har blitt gjort de siste årene.

I bedriftsmarkedet har Telia fått inn både Phonero-kundene og TDC-kundene, men Telia Bedrift-sjefen sier at de også vokser på egen hånd:

– Vi får inn over 14.000 kunder bare i løpet av første kvartal, sier Hillestad om egenveksten i bedriftsmarkedet.

– Hvordan var utviklingen i fjor?

– Da hadde vi også vekst i bedriftsmarkedet og det fortsetter i år.

– Hvor tar dere bedriftskunder fra?

– Vår største konkurrent er Telenor som sitter på 70 prosent av bedriftsmarkedet. Det er stort sett der vi henter kunder, sier Hillestad.

Hillestad sier at bedriftsvirksomheten til Telia på to år har tredoblet omsetningen og mer enn doblet antallet kunder.

Les også

Velger ny pilot-leverandør til 5G i Danmark

Les også

– Vi har forberedt oss for 5G i flere år

Les også

5G utløser den perfekte stormen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om