Groupon vakler i Kina

Rabattkupongselskapet Groupons samarbeidsselskap i Kina har sparket flere hundre ansatte, grunnet dårlige prestasjoner.

KNALLHARD SATSNING: Groupon har investert 8,6 millioner dollar i det kinesiske selskapet Gaopeng.com. Nå sparker selskapet ansatte.
Publisert: Publisert:

Det går trått for verdens største rabattkupongselskap i Kina.

Groupons joint venture-selskap Gaopeng.com har stengt ned et titalls kontorer i landet, og sagt opp flere hundre ansatte.

- De har sparket folk de siste tre månedene, sier James Liu, fotograf hos det kinesiske selskapet, til Wall Street Journal.

Dårlige prestasjoner er grunnen til masseoppsigelsene, sier en kilde med kjennskap til saken til Bloomberg.

Gaopeng.com er fortsatt levedyktig og fortsetter å ansette, forteller kilden, som vil være anonym. Oppsigelsene ble ikke gjort av nødvendighet, fortalte personen.

Eier 40 prosent Gaopeng

Groupon, som planlegger børsnotering, har opplevd fremgang i Kina etter at selskapet inngikk samarbeidsavtalen med Gaopeng.com.

Groupon har siden januar i år investert 8,6 millioner dollar for å få en eierandel på 40 prosent i det kinesiske selskapet.

Men masseoppsigelsene innebærer en kuvending i Groupons strategi i Asia.

Groupon og Gaopeng.com oppgir at de stengte kontorene er del av en ny strategisk kurs, uten at det endrer på selskapenes forpliktelser i Kina.

- Groupons tilnærming til internasjonal vekst er å skape et aggressivt nærvær for å tilegne oss kjennskap til lokale markeder. Vi ser på justeringer i virksomheten som veldig typisk for å bygge en langsiktig plattform for suksess. Vårt joint venture i Kina er bare ett av mange eksempler på nye markeder hvor vi finjusterer vår strategi, sier Heather Dickinson, talskvinne for Groupon til Wall Street Journal.

Verdsettes til 20 mrd.

Ifølge personer med kjennskap til Groupons Kina-situasjon, representerer landet kun én prosent av selskapets globale inntekter, skriver den amerikanske avisen.

Rabattkupongselskapet håper på å sope inn 750 millioner dollar i en børsnotering i midten av september. Børsnoteringen kan føre til at selskapet blir verdsatt til 20 milliarder dollar.

I juni la Groupon frem tall for årets første kvartal.

Tallene illustrerer den vanvittige veksten selskapet har oppnådd.

Selskapet oppnådde driftsinntekter på 644,7 millioner dollar. Til sammenligning hadde det i andre kvartal 2009 en omsetning på 3,3 millioner dollar, mens det i fjorårets første kvartal hadde en omsetning på 44,2 millioner dollar. Ved utløpet av kvartalet hadde Groupon 7.000 ansatte.

Nettoresultatet etter årets tre første måneder var imidlertid på minus 146,5 millioner dollar.

Groupon ble i fjor forsøkt kjøpt av Google for 37 milliarder kroner, men takket nei til tilbudet.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no