Alphabet fra A til Z

Denne uken kom det store nyheter fra Google-hovedkvarteret. Her er det du må vite om det nye selskapet Alphabet gjennom – alfabetet.

ALFABETET: Oppstarten av det nye selskapet Alphabet Inc. ble nylig annonsert av Google-sjefene.
Publisert:

På mandag la Google-gründer Larry Page ut et innlegg på Googles offisielle blogg om at de starter opp et nytt selskap, Alphabet Inc., hvor Google blir et underselskap.

Forvirret av navnebytte og selskapsendring? Her er en A til Z-guide om Alphabet.

A til Z

A – Alphabet Inc. er det nye selskapet som Google-gründerne annonserte mandag. Under Alphabet blir det flere underselskaper, og Google blir ett av dem. Se grafikk nederst i saken.

B – Browseren, eller på norsk nettleseren, til Google heter Chrome. Dette er verdens mest populære nettleser.

C – Calico er Alphabets forskningsavdeling, som skal finne ut hvordan vi kan leve lenger og holde oss friske.

D – Domenetrøbbel for Alphabet har det blitt, siden både domenet og varemerket Alphabet tilhører den tyske bilprodusenten BMW.

E–E-posttjenestenGmail fortsetter som en del av underselskapet Google.

F -Fiber er fibernettjenesten til Alphabet.

G–Google er det opprinnelige selskapet. Det startet med en søkemotor, men etter hvert utvidet Google seg i mange forskjellige retninger. Dette er en av årsakene til at toppsjefene nå danner et overordnet selskap og beholder Google som et underselskap

som rendyrker det de er best på.

H–Hooli er det fiktive Google-aktige selskapet i HBOs satireserie Silicon Valley. Det fiktive selskapet har også en nettside, hvor det blant annet er lagt inn en aldri så liten referanse til Googles X-labs (se under bokstaven X): «HooliXYZ is Hooli’s experimental division. The dream kitchen. The moonshot factory. The laboratory of possibility. The midwife of magic. The womb of wonders.»

I–Intelligens, nærmere bestemt kunstig intelligens (Artificial Intelligence eller AI på engelsk) er også noe Alphabet jobber med, blant annet etter at selskapet kjøpte oppstartsselskapet DeepMind Technologies.

J–Jan Grønbech er sjef i Google Norge. Du kan lese mer om hva han tenker om navnebytte og selskapsendring her.

K–KarttjenestenGoogle Maps er det mange som benytter seg av. Det har blant annet kommet frem at Google lagret informasjon om dine bevegelser ved hjelp av denne tjenesten.

L–Life Sciences, som blant annet forsker på metoder for testing av blodsukkernivåer hos diabetikere, blir et underselskap i Alphabet.

M–Mountain View, California, USA. Her ligger hovedkvarteret til Google, nå Alphabet Inc.

Alfabetet fortsetter under bildet.

CALIFORNIA: Hovedkvarteret til Google, nå Alphabet, ligger i Mountain View i California, USA.

N -Nest er Alphabets «smart home»-selskap, hvor det jobbes med boligalarm, varmestyringsanlegg og lignende.

O–OperativsystemetAndroid for mobile enheter er det også Google som står bak, og skal fortsatt være underlagt Google.

P–Pichai, med fornavnet Sundar, er inderen som startet opp i Google-konsernet for 11 år siden, og nå har klatret opp til toppsjefstillingen i Google. Du kan lese mer om historien til Pichai her.

Q–Quantum. Googles Quantum A.I. Lab Team driver med forskning og utvikling av kvantumssystemer for å programmere kunstig intelligens (se I). Google er et ledende selskapene på området.

R–Roboter ble for alvor en del av Googles, nå Alphabets, satsingsområder, da de kjøpte opp robotprodusentselskapet Boston Dynamics.

S–Søkemotor. Det var med søkemotoren Google alt startet. Ifølge Wikipedia genererer Google mer enn halvparten av all søkemotortrafikk på jorden.

GRÛNDERNE: Toppsjefene Larry Page og Sergey Brin utenfor Google-hovedkvarteret noen år etter oppstart.

T–Toppsjef og administrerende direktør i Alphabet blir Larry Page, som grunnla Google sammen med Sergey Brin, som blir president i nye Alphabet, i 1998.

U–Underselskaper blir det nok av i nye Alphabet. Nederst i artikkelen finner du en grafikk som viser hvordan Alphabet skal bygges opp.

V -Ventures er Alphabets underselskap som skal investere i oppstartsselskaper.

W–Wing er navnet på bud-dronen som Alphabets underselskap X-labs (se X) jobber med å utvikle.

X–X-labs er selskapet i nye Alphabet hvor alle de «særeste» og mest innovative prosjektene er under utvikling, slik som selvkjørende biler, droner og så videre.

Y -YouTube er også en del av Alphabet. I løpet av ti år har YouTube blitt verdens største på deling og visning av videoklipp. Her blir nye stjerner skapt, blant annet bergensere utkledd som rever, en korpulent sørkoreaner og søte kattepuser.

Z–Zero Gravity. Google Gravity er en kode som kan brukes for å lure kolleger og gjerne ikke veldig IT-kompetente mødre. Koden for null tyngdekraft gjør at dette skjer.

Les også

Google splittes - bytter navn til Alphabet

Les også

Google Norge-sjef etter navnebytte: – Det er mange spørsmål nå, selv for oss

Les også

Derfor skifter Google struktur

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om