Sverige er først i verden: Her kan du ha togbilletten sydd inn i huden

– Vi er først i verden, hevder svenske SJ. Datatilsynets direktør er skeptisk.

FØRST I VERDEN: – Vi har gått i bresjen, sier databrikke-spesialist Stephan Ray.
Publisert: Publisert:

Det høres kanskje ut som noe fra en helt middels god sci-fi-film, men i Sverige har muligheten vært der helt siden 17. mai i fjor.

På togene til SJ, NSBs søsterselskap, trenger du hverken vise papirbillett eller smarttelefon – det holder å strekke ut hånden. Såfremt du som reisende har sydd en chip inn i huden og sørget for å koble denne opp mot SJs billett-app, da.

Det er det ifølge SJs chip-spesialist Stephan Ray i overkant av 2.200 reisende som har gjort.

– På en månedsbasis er det rundt 100 som bruker denne teknologien, sier han til E24.

– Kanskje titusener om noen år

Ray forklarer at det tekniske ennå ikke er 100 prosent i mål, så SJ bruker fremdeles betegnelsen testfase. Men muligheten er der for alle interesserte, hvilket Ray mener er et stadig voksende antall.

– Om noen år kan vi kanskje snakke om titusener av brukere, sier han.

Det statseide togselskapet gjør ifølge Ray ikke dette for å tjene penger. Han presiserer at SJ selv ikke selger tjenesten der databrikken blir sydd inn i huden – de bare legger til rette for bruken.

Les også

Telenor-sjefen: Slik skal hverdagen din bli enklere

– Vi hadde teknologien tilgjengelig, så da kunder begynte å spørre etter dette, tok det bare noen uker før pilotprosjektet var iverksatt. Vi har som målsetting å være blant de mest digitale selskapene i landet.

Utenlandsk interesse

Stephan Ray representerer i disse dager SJ i Dubai, i forbindelse med World Government Summit, et årlig arrangement for dialog og diskusjon om teknologi og innovasjon. Arrangementet starter 11. februar og vil blant annet ta imot Indias statsminister Narendra Modi, Christine Lagarde, sjefen av det internasjonale pengefondet (IMF) og sjefen i verdensbanken, Jim Yong Kim.

Ray forteller at reaksjonene han møter utenfor Sveriges landegrenser er langt sterkere enn de er hjemme.

– Utenfor Sverige er dette utrolig interessant og oppsiktsvekkende. I Sverige er vi litt mer «jaha», sier han.

Les også

Svensk togsjef truer med å legge ned hurtigtoget Oslo-Stockholm

Skeptisk til interessen

Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet, forteller at tilsynet ikke har noen innvendinger hvis folk ønsker sy en chip inn i huden, men tviler på at dette vil bli det neste store.

– Folk har i stor grad rett til å bestemme selv, men jeg tror ikke dette vil skape så stor interesse. Vi har fra før teknologi som gjør billettkjøp enkelt, så da er spørsmålet hva man skal med en chip i hånden?

Publisert:

Her kan du lese mer om