Spotify-sjefen: – Artister fortjener å få betalt

Spotify-sjef Daniel Ek sier at de startet tjenesten fordi at bransjen holdt på å bli kvalt av piratvirksomhet.

MOT PIRATKOPIERING: Daniel Ek, administrerende direktør i Spotify, sier at deres mål er å venne folk til å betale for musikk igjen. Bildet er fra en pressekonferanse i New York i desember i fjor.
  • Sigrid Moe
Publisert:

Med jevne mellomrom de siste årene har musikere og plateselskap gått ut mot strømmetjenesten Spotify.

Sist i rekken er stjernen Taylor Swift, som nylig lanserte et nytt, som allerede har slått salgsrekorder. Like etter lanseringen trakk hun sin musikk fra tjenesten, i protest mot forretningsmodellen.

– Taylor Swift har rett: musikk er kunst, kunst har verdi, og artister fortjener å bli betalt for det, innleder Daniel Ek, sjef i Spotify, i et nytt blogginnlegg.

Les også

Taylor Swift boikotter Spotify

Piratene betaler ikke

Man han mener at Spotify er laget for å venne folk til å betale for musikk igjen, ikke at de er årsaken til fallende inntekter for artister.

Ek forklarer at Spotify ble startet for å beskytte artistene mot piratvirksomhet på nett.

– Piratene betaler ikke artistene noen ting. Spotify har betalt mer enn to milliarder dollar tilbake til musikkbransjen, skriver Ek.

Spotify har i dag 50 millioner aktive brukere, 12,5 millioner av dem betaler 120 dollar i året.

– Den største andelen av dem er under 27 år. Fans som vokste opp med piratkopiert musikk og aldri forventet å betale noe for det, sier Ek og legger til at 80 prosent av betalende Spotify-brukere begynte som gratisbrukere.

Han sier at Swift var på god vei mot å tjene seks millioner for musikken sin på Spotify bare i år, om hun ikke hadde trukket musikken fra tjenesten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRAKK MUSIKKEN: I forrige uke trakk Taylor Swift all musikk fra Spotify i protest. Like etterpå ble det kjent at det nye albumet hennes «1987» slo alle salgsrekorder i den første salgsuken.

Ikke dårlig betalt

Han mener at musikerne ikke får dårligere betalt av Spotify enn av radiostasjoner, når man tenker på antall musikken når ut til.

– Hvis en sang har blitt hørt på 500.000 ganger i Spotify, så vil det være det samme som om den har blitt spilt en gang på en amerikansk radiostasjon med moderat lytterstørrelse, skriver Ek.

Når en sang har blitt spilt av 500.000 ganger i Spotify så vil det tilsvare en inntekt på 3.000-4.000 dollar, ifølge Ek. Det tilsvarer mellom 20.000 og 30.000 norske kroner

Han understreker at selv om noen får musikken på Spotify gratis, så betyr ikke det at artistene betalt.

– I dag hører folk på musikk på mange forskjellige måter. De mest populære er å få musikken fra radio, YouTube eller ulovlige nedlastinger. Alt gratis. Sannheten er at en stor del av musikken som konsumeres er gratis, sier Ek.

Forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes fellesorganisasjon.

Flere betaler

Forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes fellesorganisasjon (MFO) sier at det ikke er tvil om at Spotify og Wimp har flyttet mange lyttere fra gratistjenester til betalingstjenester, og at det er bra.

– Men det er heller ikke tvil om at fordelingen av inntektene fra Spotify er en helt annen enn det har vært før, nå går en større andel penger til færre personer, sier Rian til E24.

Han forklarer at en av grunnene til det er at man før kjøpte en CD fordi at man likte et band eller en sang, og at man brukte forholdsmessig mye penger på det.

– I dag, om du liker et band, så hører du kanskje på en sang eller en plate en gang på en strømmetjeneste. Det gir en helt annen pengestrøm til artisten, sier Rian.

Og på den andre siden er det kjente artister som tjener godt på at musikken spilles mye.

Les også

Musikk-salget på iTunes faller

Hodepine

Han sier at det er en hodepine for musikkbransjen å finne ut hvordan man skal fordele pengesummen slik at den kommer flere til gode.

– Det diskuteres også om musikken nå rett og slett er for billig. Andre ting du kjøper koster mer og mer. En halvliter på byen kan koste mer en tilgang til nesten all verdens musikk. Er det riktig? spør Rian.

Han synes det er interessant at nettopp Taylor Swift har valgt å protestere mot Spotify.

– Hun er i en posisjon til å gjøre disse grepene. Hun har markedsmakt og en fanskare som følger henne. Det er interessant at til og med hun, som man skulle tro blir strømmet mye, mener at Spotify ikke gir god nok inntekt, sier Rian.

Les også:

Skal Apple relansere streamingtjeneste i februar?Spotify sliter med å tjene penger i NorgeAmazon tester strømmetjeneste for ebøkerOppkjøpet som kan endre musikkbransjenPublisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Taylor Swift boikotter Spotify

  2. – Apple satser på å vinne markedet med lavest pris

  3. Spotify legger ny musikk bak betalingsmur

  4. Taylor Swift lanserte egen musikk på nytt: Kan ha dratt inn flere millioner

  5. Over 1.000 musikere klager YouTube inn for EU