NORDMENNS SØKEVANER I 2009: Vi er ville etter Tone

Hun årets mest ettersøkte nordmann.

ETTERSØKT: Tone Damli Aaberge er ikke bare pop på scenen. Mange nordmenn taster navnet hennes i søkefeltet på nettet.

Lunde, Bjørn Erik Rygg - Scanpix
  • Tommy H. Brakstad
Publisert:

Tone Damli Aaberge ser ut til å være suverent mest ettersøkte personen i Norge. Hennes navn regjerer øverst på søketopplisten for 2009.

Det viser den ferske oversikten over hvilken navn som nordmenn tastet flittigst inn i søkefeltet til søkeportalen Kvasir.

- Etter nesten-seieren i Idol i 2005 har Tone vært å se i stadig flere kanaler. I tillegg til sangopptredenene, har hun gjort karriere ut av både "Skal vi danse" på tv, reklame og som yndet foto- og intervjuobjekt . Og nå har hun altså inntatt søketoppen til Norges største søkemotor, sier informasjonskonsulent Renate Morken i Kvasir til E24.

I løpet av et år håndterer søkeportalen rundt 350 millioner søk.

Men Tone er ikke alene

Sogndalsjenten får konkurranse av to andre profilerte damer; Triana Iglesias, som også har prøvd danseskoene i "Skal vi danse", og kunstner Marianne Aulie sist fikk mye oppmerksomhet da hun stilte i "Senkveld" uten truse.

- Det er tydelig at nordmenn er mest opptatt av norske kjendiser, sier Morken. - Og populariteten ser ut til å stige proporsjonalt med eksponering på norsk tv.

Sosiolog og rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen i Oslo er enig med Morken.

- Dette gjenspeiler den norske folkesporten, hvor nordmenn ser på TV med en bærbar PC på fanget. De som er mye på skjermen er også de personene som vi henter mer informasjon om på nettet.

Blindheim tror også mange har Tone Damli Aaberge som et forbilde. Et forbilde de ønsker å identifisere seg med, selv om han ikke mener at det nødvendigvis er prestasjonene som fører Aaberge og de andre til topps på listen.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Før måtte man å ha gjort eller være noe spesielt for å bli kjent. Gå til nordpolen, vinne medaljer eller være en del av kongefamilien. I dag er kravet for å bli kjendis blitt langt mer demokratisk. Det eneste talentet du trenger er å ha en enorm trang til å bli eksponert - og bli likt.

Få viktige

PR-rådgiver Haakon B. Schrøder i Playground er overrasket over hvor få viktige personer som er på listen.

- Jeg blir egentlig bekymret når jeg hører at det er så få viktige personer på listen. Jeg bruker Kvasir daglig og søker ikke etter disse personene, sier han til E24.

Men viktig eller ikke. Schrøder er fornøyd med Tone Damli Aaberge på topp.

- Denne plassen har hun fortjent. Hun har jo aldri vunnet noe. Og det sier jeg ikke for å kritisere henne. Jeg liker henne godt. Hun er jordnær person og et bra eksempel på en god kjendis.

Schrøder innrømmer også at han er overasket over at hun går helt til topps spesielt med tanke på at han mener mediene har vært igjennom en lang "ikke-Tone Damli Aaberge-periode". Dette på tross av at hun var med i Grand Prix og i sommer stod fram med kjæresten skuespilleren Aksel Hennie.

Uansett er plasseringen verdifull mener rådgiveren.

- Hun er i ferd med å bli en egen merkevare i seg selv.

Lei av å se kroppen til Auli

Av de andre navnene på listene er Jenny Skavlan den som har levert minst, mener Schrøder.

- Jeg forbinner henne lørdagspizza og at hun har et bra utseende. Du kommer langt med et godt utseende, men ikke langt nok.

Mange av navnene på listen vil forsvinne allerede i år spår Schrøder som har jobbet som rådgiver for Øystein Spetalen, John Fredriksen og Idar Vollvik.

- I 2010 kommer interessen rundt mange av disse navnene til å forsvinne naturlig.

Marianne Auli er en som søker eksponering på feil premisser. Hun kunne utviklet seg litt mer og kommet med mer innhold. Nordmenn er snart lei av å se kroppen hennes.

Til den eneste mannen på listen, Alexander Rybak, har PR-rådgiveren følgende råd:

- Han må fornye seg. Han må ikke virke overasket hver gang han får et spørsmål fra pressen. Nå kan han godt vise tyngde. Han er jo tross alt en meget dyktig musiker.

Her er topplisten over landets 10 mest ettersøkte kjendiser på Kvasir i 2009:

1. Tone Damli Aaberge

2. Triana Iglesias

3. Marianne Aulie

4. Aylar Lie

5. Isabella Martinsen

6. Jenny Skavlan

7. Alexander Rybak

8. Anne Rimmen

9. Sandra Lyng Haugen

10. Alexandra Kakurina

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:

Flere artikler

  1. Nesten 400.000 søk på Therese Johaug

  2. Han er landets mest populære fotballspiller

  3. FHM legges ned

  4. 29 kilo mindre reklame i 2009

  5. Årets rareste nyheter