Obamarama for norske TV-kanaler

Barack Obama gjorde NRK2 til landets tredje største tv-kanal i går. Også TV 2 Nyhetskanalen har grunn til å takke presidenten.

JIM YOUNG
  • Jens Egil Heftøy - Kampanje
Publisert:

Interessen for den nye amerikanske presidenten, Barack Obama, er enorm over hele verden. Gårsdagens presidentinnsettelse blir trolig en av de mest sette globale hendelser på mange år. Våre hjemmelige TV-kanaler fulgte innsettelsen tett og det ga seg utslag i gode seertall.

Aldri sett maken

NRK2 nådde en markedsandel på 14,9 prosent. Bare TV 2 hovedkanalen og NRK1 hadde større markedsandeler i går. Normalt ligger NRK2s andel på mellom fem og seks prosent.

- I perioden mellom 16.30 og 19.00 hadde vi 416.000 seere på NRK2. Jeg har ikke sett maken jeg. Ikke bare var det enormt mange som så tv mens de spiste middag i går, men de så på NRK2. Det er ikke dagligdags, sier forskningssjef Kristian Tolonen i NRK.

Også senere på kvelden holdt NRK2s markedsandel seg godt. Samlet sto Obamas innsettelse for 79 prosent av seeingen på NRK2 i går. Presidentskiftet smittet også over på NRK1 og Dagsrevyen. For første gang på en hverdag i år hadde statskanalens nyhetsflaggskip en million seere.

- Det er jo slett ikke vanlig med så mange seere på Dagsrevyen på hverdager. Vi må nok tilskrive det Obama, sier Tolonen.

TV 2 Nyhetskanalen fikk også en svært god dag, takket være Barack Obama. Kanalen nådde en markedsandel på 3,2 prosent. På det meste var andelen oppe i ni prosent.

Øker og øker

Den forrige seerrekorden til Nyhetskanalen var under demonstrasjonene i Oslo. Men det norske tv-publikums interesse for Obama var altså betydelig større. I gjennomsnitt så seerne 59 minutter på Nyhetskanalen i går. Det er også ny rekord.

- Kanalen dobler seg fra år til år, og har faktisk bare økt veksttakten inn i 2009. Dette er en dag med ekstremt sterk konkurranse fra alle nyhetsformidlere på alle plattformer, men likevel velger 444.000 å bruke tett på 60 minutter på vår kanal. Det synes vi er veldig bra og vi er utrolig godt fornøyde så lenge kanalen fortsetter å sette rekorder hver måned. Rent journalistisk er jeg veldig god fornøyd med at vi klarte å formidle den elektriske og nesten religiøse stemningen fra DC gjennom vår maratondekning. Dette var en historisk dag, som mange vil huske, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2.

Barack Obama dominerte de fleste tv-sendingene i går. Amerikanske CNN hadde sin høyeste andel siden orkankatastrofen i New Orleans i 2005.

NRK suverent størst

TV 2s hovedkanal var landets største tv-kanal i går, med 23,4 prosent markedsandel. NRK 1s tall stoppet på 23. Det er første gang i år at TV 2 er landets største tv-kanal.

Samlet slo imidlertid NRK knockout på den kommersielle konkurrenten. NRKs samlede andel var på 40,2 prosent, mens TV 2-konsernets kanaler stoppet på 29,4 prosent.

Flere saker om medier og reklame finner du på Kampanje.com

Publisert:

Flere artikler

  1. NRK2 knuste TV 2

  2. TV-ruten reddet av Hurtigruten

  3. Norsk nyhetskrig rundt Jacksons død

  4. TV 2-redaktør tilbyr NRK lynkurs

  5. Jackson ga TV 2-rekord