Finansnestor mener Sigve Brekke bør gå av

Jan Petter Sissener ber næringsminister Monica Mæland ta kontroll over situasjonen i Telenor pronto.

KRITISK: Aksjenestor og forvalter Jan Petter Sissener mener at noe må skje kjapt i Telenor.

Krister Sørbø
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Et selskap som Telenor er avhengig av å ha et styre og en ledelse som uomtvistet er «hel ved». Jeg synes én ting er at Brekke har jukset med CV-en, en annen ting er den håpløse måten han har prøvd å snakke seg ut av dette istedenfor å legge seg flat, sier den profilerte forvalteren Jan Petter Sissener til E24.

Bakgrunnen for utspillet er Kapitals avsløring av at konsernsjef Sigve Brekke gjennom ti år i ulike sjefsstillinger i Telenors asiatiske virksomhet har hatt feil i sin CV.

Brekke står oppført med to feilaktige bachelorgrader i rapporter fra thailandske DTAC og malaysiske Digi, og skal også ha oppført dette i en søknad til Harvard.

Sissener viser til at Kapital tidligere har stilt spørsmål ved ulike forhold i DTAC under Brekkes lederskap, og skriver på sin blogg at Brekke nå bør trekke seg.

– Å bli tatt med buksen nede med en påpyntet CV er aldri et vakkert syn. «Dokumentfalskneriet» betyr at det for alltid vil hefte noe ved Brekke, derfor bør han gå av, skriver han.

Brekke på sin side avviser at han med viten og vilje har løyet om sin akademiske bakgrunn. Men i flere år, og i en søknad som ble avslått til Harvard, ble det oppgitt at han har en bachelorgrad.

– Korrekt CV

Styret i Telenor har så langt ikke villet gi CV-saken noen vekt i forhold til

ansettelsesforholdet for Brekke.

«Styret understreker at informasjonen selskapet fikk om Brekkes akademiske kvalifikasjoner på ansettelsestidspunktet var korrekte. Opplysninger om Brekkes akademiske kvalifikasjoner i Telenors systemer i dag er korrekte, dette inkluderer oversikt over hans høyskolestudier og hans mastergrad fra the Kennedy School of Government fra Harvard. Ikke noe sted i Telenors arkiv står det at Brekke har en Bachelor-grad, og Harvard har selv bekreftet at opptak og grad derfra er korrekt,» heter det i en uttalelse fra Telenor-styret.

Saken fortsetter under bildet.

I HARDT VÆR: Telenor-sjef Sigve Brekke medgir at han ikke har noen høyskolegrad, slik det har blitt oppgitt i informasjon fra selskapene han har ledet.

Heiko Junge

Mener Mæland må ta grep

Avsløringene om Brekkes CV-feil kommer midt i en større ryddeprosess konsernsjefen er i gang med i Telenor.

Les også

Telenor-Brekke får ros for handlekraft

Selskapet er nest største eier i Vimpelcom, som er under korrupsjonsetterforskning i Nederland og USA, og dette har fått etterspill langt inn i organisasjonen på Fornebu:

På tampen av forrige måned trakk styreleder Svein Aaser seg, etter at han ble kjent med at han ikke lenger hadde tillit hos næringsminister Monica Mæland.

Baksaas ut

Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har tredd ut av alle styrer, mens blant andre finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen har blitt fristilt fra sine stillinger mens en intern etterforskning pågår.

– Man har nå et selskap uten styreleder, der daglig leder er skadeskutt og deler av konsernledelsen er suspendert. Det er en uholdbar situasjon, og noen må gjøre noe med dette pronto, sier Sissener, som er daglig leder av Sissener AS.

Med «noen», mener Sissener næringsminister Mæland. Staten er største eier i Telenor.

– Det er ett menneske som oppnevnte seg selv til generalforsamling og kvittet seg med styrelederen. Nå må hun ta grep rimelig raskt.

Sissener mener videre at det kan være duket for større endringer.

Spiller inn kandidat

Han spiller nå inn tidligere styreleder Tom Vidar Rygh som en
mulig «ryddegutt».

– Telenor har nå behov for å få inn en person som er absolutt «hel ved», og Rygh er det i min verden. Han har tidligere vært styreformann i Telenor, og kjenner i hvert fall deler av selskapet fra før. Jeg har derfor lyst til å spille ham inn som kandidat, og tror at han kunne vært raskt tilgjengelig dersom han var interessert og man ble enige.

Medgir feil

I en melding fra torsdag innrømmer Telenor at Brekke mangler den aktuelle graden fra Høyskolen i Bø. Han er to vekttall unna å være høyskolekandidat, en toåring utdannelse som krever 40 vekttall.

Les også

Slik forklarer Brekke CV-klusset

Noe bevisst juks skal det imidlertid ikke ha vært snakk om.

– Jeg har aldri forsøkt å fremstå med en tyngre akademisk bakgrunn enn den jeg faktisk har, sier Brekke i meldingen.

E24 har både torsdag og fredag forsøkt å få Brekke i tale, så langt uten hell.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Statssekretær om at Telenor-sjefens CV-kluss: - Uheldig

  2. Her er Telenor-sjefens CV-feil

  3. Telenor-styret: Brekke oppga korrekt CV

  4. Telenor-sjef beskyldt for CV-juks: Innrømmer feil

  5. Dette er mannen Telenor-styrelederen vil kvitte seg med