- Telenor taper småpenger på mobilkrise

Analytikere mener problemene vil gi små økonomiske konsekvenser.

TELENOR OG NED: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og Telenor har jobbet for harde livet etter at mobilnettet i Norge falt sammen fredag.
Publisert:

12 timer etter kollapsen i mobilnettet ble en feil i en av Telenors sentraler lokalisert natt til lørdag.

Selv om den norske telekom-kjempens omdømme har fått seg en solid knekk, mener finansanalytikere som følger selskapet at kostnadene vil bli minimale.

- Jeg tror ikke dette vil få så store konsekvenser for Telenor, sier analytiker Tore A. Tønseth i Argo Securities til E24.

- I verste fall snakker vi om om marginalt høyere driftskostnader i en kort periode. Telenor vil jo også tape litt inntekter, men dette blir bare småpenger i det store bildet, sier han.

LES OGSÅ: - Det må være flaut

Også andre analytikere E24 snakker med søndag, trekker frem at Telenor er i ferd med å foreta store utskiftninger av GSM-nettverkene.

Sommeren 2010 begynte Telenor med å skifte ut og oppgradere mobilnettene i både Sverige, Danmark, Ungarn og Serbia. I Norge skal oppgraderingen av basestasjoner være ferdig i november.

- Litt interessante er problemene sett i lys av at selskapet skifter ut store deler av nettet med Huawei nettverksutstyr, til fordel for Ericsson/Nokia/Siemens. Potensielt kan dette kanskje gi utslag i fremtidig valg av løsninger, sier Tønseth til E24.

Nettverksbytte
Analytiker Espen Torgersen i meglerhuset Carnegie er av samme oppfatning av at dette er det spørsmålet det knyttes størst spenning til, etter denne krisen.

- Det som aksjemarkedet helt sikkert vil spørre seg om er om det er noen sammenheng med nettverks-swap'en, sier Torgersen til E24.

Han mener at dersom denne situasjonen overhodet ikke har noe sammenheng med utskiftingen, vil det bidra til å berolige investorene.

- Oppetiden har historisk vært veldig bra, og det må man anta også blir tilfelle i fremtiden. Men som sagt, denne feilen setter utvilsomt søkelyset på de store utskiftningene.

Torgersen mener uansett det er for tidlig å fastslå ting.

- Nå får vi avvente til vi vet hva helt konkrete hva som var feil, og hvordan det oppsto, før vi konkluderer.

- Svært begrenset
Carnegie-analytikeren tror heller ikke dette blir så dyrt for Telenor.

- Rent finansielt blir nok omfanget svært begrenset for Telenor-gruppen, selv om det skader omdømmet i det korte bildet.

Har ikke funnet feilen
Telenor opplyser søndag at trafikken i mobilnettet i all hovedsak har gått som normalt etter klokken 01 natt til lørdag. Men telekomkjempen fortsetter en kontinuerlig overvåkning av mobilnettet så lenge hovedkilden til den store feilen ikke er endelig kartlagt.

Søndag opplyste dessuten Telenor at etter at hovedfeilen var rettet, ble det oppdaget nye, mindre feil. For enkelte kunder har dette gitt problemer med taleanrop i 2G-nettet og datatrafikk over GPRS.

Telenor vil i den nærmeste tid gjennomføre en grundig granskning av årsaken til feilen og avklare nødvendige tiltak for å unngå at dette gjentar seg.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om