Telekomekspert om Huawei-striden: – Risiko for at Kina vil trekke inn Apple i striden
Hvis Kina eskalerer handelskrigen ved å ramme Apple og andre USA-selskaper, vil det kunne ramme hele den globale telekomindustrien, mener telekomekspert.
GLOBALE KONSEKVENSER: En eskalering av Huawei-striden vil få følger for den globale telekom-industrien, mener telekomekspert.
Telekomekspert mener at det er fare for at Kina gjør tiltak for å ramme Apple.
– Det er risiko for at Kina vil trekke inn Apple i striden, sier telekomekspert Bengt Nordström, daglig leder og gründer av telekomkonsulentselskapet Northstream, til E24.
Han understreker at hvis Kina eskalerer handelskonflikten ved å ramme Apple og andre amerikanske selskaper, vil dette ramme hele den globale telekomindustrien.
Huaweis sjef sier at han ikke ønsker at Kina skal ta hevn ved å gjøre tiltak mot Apple, melder Bloomberg.
Bloomberg-kommentar: Den kalde tek-krigen har begynt
– For det første: Det vil ikke skje. Og for det andre: Hvis det skjer, så vil jeg være den første til å protestere, sa Huawei-sjef Ren Zhengfei til nyhetsbyrået.
– Totalmarkedet blir mindre verdt
– Huaweis sjef ser at en eskalering gjør at totalmarkedet blir mindre verdt. Det finnes ingen vinnere. Alle taper, sier Nordström.
Telekomindustrien er en av de mest globale og sammenflettede industrier som finnes, hvor produksjonen og leveranser går på tvers av landegrenser.
Alle aktører i verdikjeden samarbeider om globale standarder. Slik at uansett hvor du som forbruker drar med mobilen din, skal den fungere.
– Det er risiko for at 30 års arbeid med å få på plass globale standarder blir erstattet av regionale standarder, sier Nordström.
Alle aktører i bransjen er avhengige av muligheten til å nå et globalt marked med sine produkter.
– Telekomindustrien bygger på at markedet er globalt. Ellers skulle aktørene ikke kunne bruke så store beløp på utvikling, sier Nordström.
Alle aktører som leverer komponenter, systemer og tjenester og ferdige produkt, må derfor ha mulighet å nå det globale markedet. Hver lenke i verdikjeden konkurrerer beinhardt med andre aktører.
Forvalter tror USA og Kina er langt unna en løsning: – Går mot en økonomisk kald krig
Amerikansk forbud mot å eksportere teknologi
Mandag i forrige uke ble det kjent at et amerikansk forbud mot å eksportere teknologi til Huawei er utsatt i 90 dager for å tillate programvareoppdateringer og andre juridiske forpliktelser.
USAs president Donald Trump har avgjort at Huawei utgjør en sikkerhetsrisiko på grunn av sine bindinger til kinesiske myndigheter og har erklært deres produkter uønsket i USA.
Dette skyldes frykt for at kinesiske myndigheter skal bruke Huawei-produkter til spionasje.
Huawei selv har avvist dette, og peker på at de er et privateid selskap.
Forbudet er uendret, men er altså blitt utsatt i 90 dager.
Kinesiske Huawei på svarteliste
Flere amerikanske selskaper, deriblant Google, Intel, Broadcom og Qualcomm, kutter samarbeider med kinesiske Huawei, etter at selskapet havnet på svartelisten til amerikanske myndigheter.
Huawei, som i dag benytter Googles operativsystem Android og Googles tjenester, kan bli hardt rammet av at Google avslutter samarbeidet med den kinesiske teleprodusenten.
Huawei er bare en del av den pågående handelskonflikten mellom USA og Kina. Nylig gjeninnførte USA straffetoll på en rekke kinesiske varer, noe som ble begrunnet med at Kina gikk tilbake på en rekke punkter landene hadde kommet til enighet om.
Dette ble fulgt av børsfall verden over.