Teknologiganter grilles om maktmisbruk

Fire av verdens mektigste menn ble grillet i Representantenes hus onsdag om mulig maktmisbruk og brudd på konkurranselovgivningen. Facebook-sjefen vedgikk at selskapet anså Instagram som en konkurrent da Facebook kjøpte det.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg er blant dem som svarer på spørsmål over videolink.
Publisert:

Amazons Jeff Bezos, Apple-sjef Tim Cook, Google-sjef Sundar Pichai og Facebook-sjef Mark Zuckerberg svarte onsdag Kongressen på kritiske spørsmål – via videolink – knyttet til deres markedsposisjon.

Høringen ble arrangert etter at føderale myndigheter i over ett år har etterforsket de store teknologiselskapene – der de blant annet har samlet inn mer enn 1,3 millioner dokumenter.

– Hvorvidt det er ved å gi utelukkende forrang til egne produkter, konkurranseskadelig prissetting eller gjennom krav om merkjøp, har de dominerende plattformene utøvd makt på destruktive og skadelige måter for å vokse, sa den demokratiske kongressrepresentanten David Ciciline innledningsvis, ifølge NTB.

Instagram-kjøp

Etter noen timers utspørring trakk Bloomberg frem øyeblikket der Facebook-sjef Mark Zuckerberg sa at «ja, Facebook så på Instagram som en utfordrer» da selskapet besluttet å kjøpe det opp.

– Snarere enn å konkurrere mot dem, kjøpte Facebook det. Det er akkurat den typen oppkjøp som konkurranselovgivningen var laget for å forhindre, sa den demokratiske kongressrepresentanten Jerry Nadler under høringen.

Facebooks kjøp av Instagram og WhatsApp har vært blant de ulike påstandene om maktmisbruk som amerikanske myndigheter tidligere har fremsatt.

– I etterpåklokskapens lys ser det nok selvfølgelig ut at Instagram ville bli så store som de er i dag, men på den tiden, var det langt fra åpenbart, svarte storeier og toppsjef Mark Zuckerberg.

Les også

Amerikanske Remington står nok en gang på konkursens rand

Påstander om maktmisbruk

Andre anklager om maktmisbruk har dreiet seg om Googles dominans i annonsemarkedet, reglene for Apples App Store og Amazons behandling av uavhengige selgere.

Det er ventet at komiteen skal legge frem en rapport om etterforskningen enten senere i sommer eller tidlig i høst.

Selv om ikke toppsjefene for Twitter og Microsoft er til stede under denne høringen, er det ventet at konsekvensene av denne rapporten også kan treffe disse nettgigantene.

Fra venstre: Toppsjef Jeff Bezos i Amazon, Apple-sjef Tim Cook, Google-sjef Sundar Pichai og Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Avviser markedsmakt

Apple-sjef Tim Cook sa under høringen at selskapet han leder «ikke har en dominerende markedsmakt» i markedet for smarttelefoner.

Han sier det derimot er stor konkurranse med rivalene Samsung, Google og Huawei.

Han forsvarte også Apples avgift på digitale transaksjoner i App Store, der brukere blant annet kan laste ned applikasjoner.

Les også

Starbucks tapte 28 milliarder på grunn av corona

Truer med presidentordre

USAs president Donald Trump har kommentert høringen på Twitter. Han skriver at han vil utstede en presidentordre om ikke den amerikanske kongressen gjør det presidenten mener er rett overfor teknologigigantene.

En presidentordre er en ordre gitt ut av USAs sittende president, som føderale etater er forpliktet til å følge opp.

Ble flyttet

Høringen skulle egentlig holdes mandag denne uken, men ble flyttet til onsdag på grunn av dødsfallet til kongressrepresentanten John Lewis.

Flyttingen av høringen har ført til at Facebook har flyttet fremleggelsen av sine kvartalstall fra onsdag til torsdag, samme dag som også Alphabet, Amazon og Apple skal legge frem sine resultater for kvartalet.

Les også

Analytikere skriker «kjøp» før tek-gigantenes resultatslipp: – Synet vårt på sektoren er styrket

Les også

– Hele Tesla-overskuddet skyldes uvanlig mye miljøstøtte

Publisert: