5G-utbyggingen

Finland klar som første Telenor-land med 5G

Finland har fortsatt på seg ledertrøyen i den nordiske 5G-konkurransen. Etter å ha lansert hjemmebredbånd over 5G før jul er Telenor nå klare for å lansere mobilabonnement på det nye mobilnettet.

Illustrasjonsbilde

DNA
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Telenor-eide DNA meldte denne uken at de begynner å selge 5G-abonnement for mobiltelefoner i Finland.

I første omgang er tjenesten tilgjengelig i privat- og bedriftsmarkedet på 20 steder i landet, men nettet bygges fortløpende ut.

Konkurrentene Telia og Elisa har også lansert 5G-abonnement i Finland, men i de andre nordiske landene henger man etter.

I Norge har Telia sagt at de vil lansere 5G før sommeren og Telenor har sagt at de kommer i 2020 og at de skal være først. I Sverige og Danmark vil 5G trolig komme senere i år eller i 2021.

Selv om DNA og deres konkurrenter i Finland nå har rullet ut 5G-abonnementene er det fortsatt lettere sagt enn gjort å faktisk bruke det. Det er fortsatt få smarttelefoner som støtter det nye 5G-nettet, men Samsung, OnePlus, Motorola og Huawei er blant leverandørene som tilbyr telefoner med støtte.

DNA ruller i første omgang ut en ny 5G-ruter for mobilt bredbånd.

Dette kommer på toppen av selskapets lansering av fast hjemmebredbånd over 5G i desember.

Les også

Telenor får milliardutbytte fra Bangladesh-datter

Les også

Telenor-selskap lanserer 5G i Finland med Huawei

Mer fart, lite forsinkelse og mulighet for delte nett

– Med hjelp av 5G-abonnementene vil kundene våre kunne få glede av høyere 5G-hastigheter og lavere responstid i nettet. Fordelene med 5G vil bli klarere etter hvert som kundene i økende grad forbruker rikt innhold, video med høy oppløsning og tjenester som nettbaserte spill, der responstiden i nettet er en kritisk faktor, sier Pekka Väisänen, direktør for privatmarkedet i DNA, i en pressemelding.

Det er særlig tre faktorer som skiller 5G fra 4G-nettet vi kjenner i dag:

 • Langt større fart og kapasitet: Dette kan gjøre det mulig å levere hjemmebredbånd over 5G fremfor kabel en rekke steder
 • Responstid (latency): Tiden det tar fra en mobil eller enhet sender et signal og til nettverket responderer er dramatisk redusert, ned mot null. Det betyr at 5G-nettet kan støtte tidskritiske funksjoner som fjernstyring av kjøretøy og utstyr, e-helse, dataspill og andre funksjoner som krever rask respons
 • Skivedeling: Med 5G kan man lage ulike «lag» i nettet. Det kan for eksempel gjøre det mulig for nødetater å ha sin egen kanal som er helt upåvirket av andre brukere, for eksempel når mobilnettet har høy trafikk på en konsert eller fotballkamp
Les også

Lillestrøm blir Telias første 5G-by

Fri data – betal for farten

I motsetning til i Norge der mobilabonnement hovedsakelig prises avhengig av hvor stor datakvote man skal ha, så er det stort sett «fri data» på mobilabonnementene i Finland.

Prisen avhenger i stedet av hvilken fart du vil ha

Det billigste abonnementet med 5G fra DNA gir deg ubegrenset data med 400 megabit per sekund for 36,90 euro per måned (362 kroner per måneden med dagens kurs). I en kampanjeperiode er prisen 342 kroner.

(PS! Til sammenligning får du et abonnement med kvote på fire eller seks gigabyte per måned for den samme prisen hos Telenor i Norge. Den forventede farten er på 100 megabit per sekund).

Går man et nivå opp hos DNA følger toppabonnementet med 1.000 megabit fart og 5G for 49,90 euro, tilsvarende 493 kroner.

Til sammenligning koster DNAs beste 4G-abonnement vanligvis 34,90 euro (342 kroner) og gir deg opp til 150 megabit per sekund.

Les også

Telenor «har funnet balansen» lenge før tiden etter finsk oppkjøp

Les også

Endringer i Telenor-ledelsen: Norge- og Finland-sjefene rykker opp

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. 5G-utbyggingen
 2. Telekom
 3. Finland
 4. Mobilabonnement
 5. Telenor
 6. 5G
 7. Fri data

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå starter en stille 5G-kamp om hjemmene der fiberen ikke går

 2. Telenor-selskap lanserer 5G i Finland med Huawei

 3. Åpnet 5G-nettet i Oslo: – Det er jo et produkt som ikke akkurat synes

 4. Annonsørinnhold

 5. Telia sparker i gang milliardopprustning av bredbåndsnettet

 6. 71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G