De frivillige rømmer Wikipedia

Antallet frivillige som skriver og vedlikeholder nettleksikonet, stuper, og grunnleggeren spekulerer i om leksikonet snart har skrevet om alt.

  • Øistein Svelle
Publisert:

Den spanske forskeren Felipe Ortega har analysert statistikken over endringene som gjøres i Wikipedia, og konkludert med at nettleksikonet hadde et netto tap på 49.000 bidragsytere i løpet av de tre første månedene i 2009.

Det tilsvarende tallet for samme periode året før var 4.900, skriver Wall Street Journal.

Åtte år etter at nettstedet ble lansert med målsetningen om å gi alle tilgang på "summen av all menneskelig kunnskap" spør nå eksperter om den synkende deltakelsen vil forhindre leksikonet i å fortsette å utvide bredden og øke nøyaktigheten i sine artikler.

I Wikipedia-ledelsen har også merket nedgangen i antallet bidragsytere, men sier at de er mer opptatt av å ha mange nok frivillige enn å nødvendigvis ha flest mulig.

- Vi trenger nok folk til å gjøre den jobben som må gjøres. Men deltakelse er ikke et mål i seg selv, sier Sue Gardner i Wikipedia-stiftelsen.

- Et fiendtlig miljø

Mellom bidragsyterne går diskusjonen nå om hva nedgangen i antallet aktive bidragsytere skyldes. Noen trekker frem at mange temaer allerede er skrevet om, men andre peker på reglene Wikipedia har innført for å hindre krangling mellom bidragsytere om kontroversielle artikler.

- Wikipedia har blitt et fiendtlig miljø. Mange blir utbrent av å måtte diskutere innholdet i de samme artiklene igjen og igjen, sier Ortega til Wall Steet Journal.

Omfattende regleverk

Wikipedias problemer gjør at det stilles spørsmålstegn ved prinsippet om flate beslutningsstrukturer for utvikling av nettsteder.

Dette har av mange blitt sett som en ny og bedre måte for mange individer å samarbeide uten å bruke reglene og beslutningsstrukturene fra tradisjonelle hierarkiske organisasjoner.

Nå ser det imidlertid ut som at Wikipedia er i ferd med å bli mer og mer lik klassiske hierarkiske organisasjoner. Et svært omfattende regelverk gjør det vanskelig for nye bidragsytere å forstå reglene som skal følges for artiklene, og oftere og oftere blir deres endringer slettet.

Kan ha skrevet om "alt"

Wikipedias grunnlegger Jimmy Wales har også lagt merke til nedgangen i antallet bidragsytere. Han sier imidlertid at han ikke vet hva som er det riktige antallet frivillige, men spekulerer i om leksikonets tre millioner artikler kan være så mange at det er vanskelig å finne flere ting å skrive om.

- Hvis folk mener Wikipedia er ferdig, er det interessant. Men hvis fellesskapet har blitt mer fiendtlig mot nykommere er det et problem vi må løse, sier han til Wall Street Journal.

Verdens femte største nettsted

Wikipedia er det femte best besøkte nettstedet i verden, med over 300 millioner månedlige brukere.

Lanseringen av Wikipedia i 2001 er nylig kåret til en av de ti viktigste hendelsene på internett det siste tiåret. Les hele listen her.

Les også:

- Wikipedia vil knuse Google

Wikipedia runder 100.000

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Skjev kjønnsfordeling på Wikipedia

  2. 12 ledertips du ikke klarer deg uten

  3. Googles førerløs bil er klar for veien

  4. Kan snart bli verdens rikeste

  5. Norwegian Cruise Line vil åpne for cruise for vaksinerte