Fersk test av 4G-nettene: Norge gruser Sverige og Danmark

Til tross for at Norge har færre mennesker og er tynnere befolket enn våre skandinaviske naboland, har vi både raskere og bedre 4G, viser ferske tall.

USTOPPELIG APPETITT: Markedssuksessen til moderne smarttelefoner har satt fart på det som kan virke som en ustoppelig appetitt for mobildata blant verdens mobilbrukere. En fersk test viser at Norge er helt i verdenstoppen i nettverkskvalitet. Illustrasjonsbilde av Apples nye smarttelefon iPhone X.
Publisert:

Norske mobilbrukere har i perioden juli til oktober i snitt hatt tilgang til 4G-dekning 88,7 prosent av tiden, mot 82,4 prosent på samme tid i fjor. Samtidig har den gjennomsnittlige farten i 4G-nettet økt fra 27,3 til hele 42,0 megabit per sekund.

I Danmark har 4G-tilgangen økt i samme periode fra 71,2 til 77,6 prosent, mens farten har økt fra 31,2 til 33,9 megabit per sekund.

I Sverige har 4G-tilgangen økt fra 81,4 til 83,9 prosent, mens farten har økt fra 23,1 til 24,6 megabit per sekund.

Tallene er hentet fra den ferske rapporten til selskapet Open Signal, som ble sluppet onsdag morgen. Selskapet spesialiserer seg på å måle ytelsen til forskjellige typer datanettverk.

Selv om mobilnettene i Skandinavia er solide jevnt over, er Norge i særklasse og på pallplass internasjonalt. På verdensbasis er det nemlig bare i Sør-Korea og Japan at de har 4G-dekning oftere enn oss i Norge. Når det kommer til fart er det bare mobilnettene i Singapore og Sør-Korea som slår de norske.

Hastighetsøkningen i Norge sammenfaller for øvrig med at de gamle fartssperrene i norske mobilabonnement ble en saga blott i fjor høst da både Telenor, Telia og en rekke andre operatører innførte fri fart.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Mange målemetoder

Selskapet måler jevnlig ytelsene til mobilnettverk verden over ved hjelp av brukerdata. Dermed måler selskapet ytelsene mobilbrukere faktisk får i nettene, fremfor å måle med testutstyr som kan vise hva man teoretisk kan oppnå av dekning og fart.

I denne rapporten har Open Signal fått inn over 50 milliarder målinger fra 3,8 millioner brukere i perioden 1. juli til 1. oktober via Open Signals app.

Open Signals måledata er bare en av flere datakilder vi har for hvor bra mobilnettene er. En annen aktør som også offentliggjør tall er Ookla med sin Speedtest, blant flere.

I denne rapporten skiller ikke Open Signal operatørene fra hverandre, og den gir derfor et bilde av de norske mobilnettene sammenlignet med andre lands. I Norge er det i dag tre 4G-nett som drives av Telenor, Telia og Ice.

Les også

Én av Telenors vekstmotorer blir utfordret: Forbereder seg på ny konkurrent i Myanmar

Mener operatørene vrir fokuset

Forrige gang Open Signal kom med en rapport var i sommer, men ser man på rapporten fra november i fjor, er det et klart bilde som tegner seg. Ifølge Open Signal har fartsøkningen som man har sett i tidligere år nemlig dabbet av etter å ha økt og økt over lengre tid.

– Det globale 4G-markedet har nådd et taktskifte. Fremfor å fokusere på å øke hastighetene, ser vi nå en bransje som forsøker å øke tilgjengeligheten av 4G-signalene (4G-dekningen, journ.anm.), skriver Open Signal.

De refererer her til hvor ofte mobilbrukerne har 4G-dekning på telefonen, sammenlignet med eldre teknologier som 2G og 3G.

– Selv om enkelte operatører har brutt 50 megabit-grensen for gjennomsnittlige nedlastningshastigheter på 4G, venter vi fortsatt på det første landet som samlet sett leverer LTE-tilkoblinger (4G, journ.anm.) på mer enn 50 megabit per sekund, skriver Open Signal.

Det er altså Sør-Korea og Singapore som er nærmest, med en gjennomsnittlig fart på henholdsvis 45,9 og 46,6 megabit per sekund.

– Mens tilgjengeligheten av LTE øker globalt kan vi ikke si det samme om LTE-hastighetene. Ingen nye land har kommet med i 40 megabit-klubben siden vår forrige rapport, og antallet land som når hastigheter over 20 megabit har faktisk falt, skriver Open Signal og legger til:

– I testperioden hadde 50 av de 77 landene vi undersøkte 4G-tilgjengelighet på over 70 prosent, mot 33 av 77 land for seks måneder siden.

Les også

Telia vil få en fot inn i det norske bredbåndsmarkedet

Les også

Brekke åpner data-skattekisten

Les også

En helt ny generasjon SMS skal rydde opp i app-rotet

Publisert:

Her kan du lese mer om